AKP'nin adayı Köksal Toptan

Güncelleme Tarihi:

AKPnin adayı Köksal Toptan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 14:29

AKP'nin Meclis Başkanlığına Köksal Toptan'ı önermesiyle TBMM Başkanı sorusu yanıt bulurken, şimdi gözler bundan sonra çözülmeyi bekleyen Bakanlar Kurulu oluşumuna ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi.

Haberin Devamı

KÖKSAL TOPTAN KİMDİR?
 

AKPnin adayı Köksal Toptan

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Köksal Toptan aslen Rize'li. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hemşehrisi. Bir süre serbest Avukatlık yaptı. Askerliğini Yedek Askeri Hakim olarak yapan Toptan,  Zonguldak Belediye Meclis Üyeliğinde bulundu. Türkiyem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

V, XVII (Ara Seçim), XVIII inci Dönem Zonguldak, XIX, XX nci Dönem Bartın Milletvekili. Devlet Bakanlığı,  Millî Eğitim Bakanlığı,  Kültür Bakanlığı görevlerini ifa etti. 22 Temmuz seçimleri öncesinde TBMM Adalet Komisyonu Başkanı idi.  Evli, 3 Çocuk babası.

AKP TBMM Başkanlık seçimi bugün gün boyu yapılan toplantılarda çözüldü ve AKP Grubu Zonguldak milletvekili Köksal Toptan'ı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayı olarak gösterilmesini kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Sabahki MKYK toplantısında Köksal Toptan'ın ismi öplana çıktı. Kurul üyeleri Toptan'ın ismini benimsemeleri üzerine Başbakan Erdoğan, Toptan'ı partiye çağırdı. Başbakanının partideki odasında kısa süren görüşmede Erdoğan Toptan'a TBMM başkanlığı için kendisini önereceklerini söyledi ve "adayımız sensin" dedi.

Toptan'ın bunu memnuniyetle karşıladığını açıklamasının ardından toplanan Grup toplantısının açılışında Erdoğan Toptan'ı TBMM Başkanlığı için aday gösterdiğini açıkladı ve itiraz olup olmadığını sordu. Salondan itiraz gelmemesi üzerine Toptan alkışlar arasında kürsüye geldi. Oldukça heyecanlı gözüken Toptan milletvekillerine teşekkür etti.

Toptan'ın adaylığına CHP de sıcak bakarken, AKP'nin MHP dışındaki partilerle uzlaşma ve diyalog arayışına girmesi dikkat çekti.

YOĞUN SİYASİ TRAFİK

Ankara bugün yoğun bir siyasi trafiğe sahne oldu. Siyasi partiler bir yandan ilk grup toplantılarını yaparken bir yandan da Meclis Başkanlık seçimlerini tartıştı. Partiler ayrıca grupbaşkanvekillerini de belirledi. İşte başdöndüren siyasi gelişmeler:

Haberin Devamı

10.00- DTP Genel Merkezi’nde partinin ilk grup toplantısı yapıldı. Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, toplantıda parti grubunun Meclis’teki yol haritasının belirleneceğini söyledi.

11.00- MHP Grubu Meclis’te toplandı. MHP lideri Devlet Bahçeli, grup konuşmasında AKP ve DTP’ye uyarılarda bulundu, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili “Gül’e hayır” mesajı verdi ve uzlaşmaya vurgu yaptı. Bahçeli DTP’li milletvekilleriyle tokalaşmasını “Uzatılan eli havada bırakmayız ama diğer elle Mehmetçiğe kurşun sıkılmasına asla tahammülümüz olmaz” sözleriyle değerlendirdi.

11.00- AKP MKYK Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Meclis Başkanı adayını belirlemek için anket uygulayan Erdoğan, kurul üyelerinden aday önerilerini aldı. Toplantıda muhalefet partilerine uzlaşma temasları yapılması kararı verildi.

Haberin Devamı

13.30- MKYK’da alınan karar gereği, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat muhalefet partilerini ziyaret etmek üzere genel merkezden ayrıldı.

13.40- DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, MHP lideri Bahçeli’nin tokalaşmayla ilgili yorumuna yanıt olarak, “Bizim elimizde hiçbir zaman silah olmadı, şiddet olmadı. Bunu Bahçeli de biliyor” dedi.

13.45- AKP heyetinin ilk durağı 13 milletvekili ile Meclis’te temsil edilen DSP oldu.

14.00- AKP’liler CHP’yi ziyaret ederek, Meclis Başkanı seçiminde uzlaşmacı olacakları mesajını verdi.

14.30- MHP Grup toplantısında, parti olarak Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi gündeme geldi. MHP Grupbaşkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı adayı olarak üç milletvekilinin ismini değerlendirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

14.45- AKP heyeti, DTP Genel Merkezi’ne geldi. DTP’liler, görüşmede Meclis Başkanı adayı belirlemenin çoğunluk partisinin hakkı olduğunu belirtti ancak isim belli olmadığı için destek verme konusunda yorum yapmadı.

15.15- AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, görüşmelerin ardından AKP Genel Merkezi’ne döndü. Fırat, MHP’den randevu talebinde bulunduklarını ancak yanıt gelmediğini keydetti.

15.40- MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ise görüşme için AKP’den randevu talebi gelmediğini söyledi.

16.00- Başbakan Erdoğan’ın AKP Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle istişare toplantısı başladı. Erdoğan, başkan adayı için AKP Genel Merkezi'nde milletvekillerine form dağıttı. Kurulan sandıklara bu formlar atıldı.

Haberin Devamı

17.25- AKP'nin TBMM Başkanı adayının Köksel Toptan olduğu açıklandı. Toptan'ın ilerleyen saatlerde Meclis Genel Sekreterliği'ne adaylık başvurusunu yapacağı bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!