AKP'li Çömez: Petkim için şeffaflık gerek

Güncelleme Tarihi:

AKPli Çömez: Petkim için şeffaflık gerek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 11:11

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin (PETKİM) yüzde 51'lik kamu hissesinin TransCentral Asia Petrochemical Ortak Girişim Grubu'na satılmasını eleştirdi.

Çömez, “TBMM’nin kapalı olduğu bir dönemde yapılan bu satış, denetim görevini zaten yeterince yapamayan Meclis'i, devre dışı bırakıp, tartışılmasını engellemiştir” dedi.

Çömez yaptığı yazılı açıklamada, Petkim'i alan üç ortaklı konsorsiyumda kimin ne kadar hissesi olduğunun, kamuoyu tarafından bilinmediğini belirterek, “Konsorsiyum ortaklarının hangi alanlarda faaliyet yürüttükleri ve Türkiye’de ne tür bağlantılarının olduğu da açık değil” dedi.

GÖRÜŞMELER BERRAK DEĞİL

Petkim'in geniş bir arazisi, rafineri ve elektrik santralı lisansının olması, ileride bu satış üzerinden kimlere, ne gibi fırsatlar yaratacağının belli olmadığını söyleyen Turhan Çömez, “Bu konsorsiyumun ileride, Pektim hisselerini yerli veya yabancı bazı şirketlere devri söz konusu olursa, bunun Türkiye’ye faturası ne olacak, bilinmiyor. Satış öncesinde, taraflar ve tarafların temsilcileri ile yapılan görüşmeler de berrak değil” diye ifade etti.

Çömez şöyle devam etti :

“Örneğin Rus Büyükelçisi, bu satışla ilgili Türkiye’de, Dışişleri Bakanlığı yetkilerinin bilgisi dışında devletin bazı kademeleri ile görüşmeler yaptı mı bu açıklanmalı. Bu görüşmelerin tutanakları devletin arşivlerinde var mı, ortaya konmalı. Petkim’in satışı anlaşılan o ki, ‘En çok parayı kim verirse ona satarım mantığı’ ile gerçekleştirilmiş.”

TBMM DEVRE DIŞI

Çömez, Satış süreci gelişmiş demokrasilerde beklenen şeffaflık ve olgunlukta gerçekleşmediğinin altını çizerek, “TBMM’nin kapalı olduğu bir dönemde yapılan bu satış, denetim görevini zaten yeterince yapamayan meclisi, devre dışı bırakıp, tartışılmasını engellemiştir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!