AKP'li Burhan Kuzu: İsteyen mal varlığını açıklar, engel yok

Güncelleme Tarihi:

AKPli Burhan Kuzu: İsteyen mal varlığını açıklar, engel yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 12:05

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, siyasetçilerin mal varlıklarını açıklamalarının önünde bir engel olmadığını belirterek, "İsteyen açıklar. Kimse açıklamaya zorlanmaz" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, gündemdeki mal varlığı konusuyla ilgili olarak "İsteyen malvarlığını açıklar, istemeyen açıklamaz. Bu kadar basittir. Açıklamasının önünde hiçbir engel yoktur. Yasak da yoktur ama kimseyi zorlayamazsın. ’Sen niye açıklamıyorsun, seni de göreyim’ diye bir yarışmaya girilmez" şeklinde konuştu.

Kuzu, malvarlığının açıklanmasına taraftar olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, bunun tamamiyle kişiye bağlı olduğunu ve herkesin malvarlığını zaten ilgili yerlere verdiğini kaydetti. Kuzu, bu konuda bir yanlışlık olursa bunun ilgili yerler tarafından takip edildiğini de vurguladı. Kuzu, bir gazetecinin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ilişkin açıklamalarının ardından tartışmaların başladığını anımsatarak, bu haberlerin suç olup olmadığına ilişkin soruları üzerine de, "Suç anlamında değil ama böyle bir baskı doğru değil. Açıklanması konusunda kimseye baskı yapılmaz" dedi.

Bazı milletvekilerinin mal varlığını açıkladıklarına dikkat çekilerek, bunun suç olup olmadığının sorulması üzerine de Kuzu, bunun milletvekillerinin takdirinde olduğunu ancak kimsenin mal varlığını açıklamaya zorlanamayacağını söyledi. Kuzu, CHP tarafından mal varlığının gizliliğinin kaldırılması için yasa teklifi verildiğinin anımsatılması üzerine de, böyle bir değişikliğe ihtiyaç olmadığı görüşünü savundu. Kuzu, şunları söyledi: "Gizlilik niye kalksın? Onun yerine, siyasi etik yasasını çıkaralım. Eski yıllardan beri gündemde olan bir konu ve başka ülkelerde de var. Siyasetçilerin mal sürecini gösteren seçim harcamalarını gösteren uygulamalar var, getireceksek bunları getirelim. Mal kazanmak suç değil ki. ’Şu kadar malım var, şu kadar param var’ dese bir adam, ne olacak? Açıkladığında ’Aa, ne kadar zengin adam’ diyeceğiz. İşte o kadar. Nasıl kazandığı çıkmaz ki bunlardan. Devlete verdiği, arşivdeki bilgilerde var zaten. Ne kadar para vermişti, ne olmuştu. kimseyi zorlamamak lazım."

Kuzu, malvarlığıyla ilgili bilgilerin internette yayımlanması için yasa değişikliği gerektiğini ancak kendisinin bunu doğru bulmadığını da kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!