AKP'li başkan, film yönetmenini kovdu

Güncelleme Tarihi:

AKPli başkan, film yönetmenini kovdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 15:24

Karabük'teki belediye başkanı ile yazar Latife Tekin'in tartışmasının ardından şimdi de Kastamonu'da AKP'li belediye başkanı, film yönetmenini kovdu.

Haberin Devamı

Latife Tekin kürsüden böyle indirilmişti

 

Latife Tekin böyle susturuldu / Video

 

Karadeniz Sahil Otobanı projesiyle ilgili Kültür Bakanlığı desteğiyle çekilen belgeseli yarıda kestirerek yönetmen ve eşini ilçeden kovan İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, belgeselde Başbakan Erdoğan'ın doğayı tahrip etmiş gibi gösterildiğini öne sürerek, "Bugün de aynı düşüncedeyim ve yarında Başbakanıma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Ben bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu, hem de ben meşhur oldum. Benim de en az 5 puanım artırmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim" dedi.

 

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı'nın desteği ile yönetmen Aydın Kudu ve eşi Rüya Arzu Köksal'ın çektiği ve 2008 Ankara Film Festivali'nde belgesel dalında 3'ncülük ödülünü kazanan Karadeniz Sahil Otobanı projesini konu alan belgesel film 'Son Kumsal'ın gösteriminin filmini AKP'li İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç yarıda kestirmişti. Başkan Güleç yaptığı açıklamada, belgeselde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğayı tahrip ettiğine yönelik vurguların yapıldığını öne sürerek, yarıda kestirdiğini söyledi.

 

Başkan Güleç, bir arkadaşınin vasıtası ile kendisini yönetmen Aydın Kudu'nun arayıp, Karadeniz Sahil Yolu projesiyle ilgili belgesel film göstereceklerini açıkladıklarını ve bu konuda yardım talep etteklerini açıkladı. Güleç, gelecek ekip sayısına göre kalacakları yeri dahi kendisinin ayarladığını ve ilçeye geldiklerinde ise bizzat yanlarına giderek kendilerine 'hoşgeldiniz' dediğini söyledi.

 

Hazırladıkları belgeselin bir CD'sini kendisine hediye eden yönetmen Aydın Kudu, belgeselin gösterimini yapmak istediklerini ve belgeselin içeriğinde sahil yolundaki doğa tahribatını göstereceklerini belirttiğini söyledi. Başkan Güleç ise yapılanın bir belgesel olması halinde kendisinin de doğaya karşı duyarlı biri olarak 'olabilir' cevabını verdiğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

56 dakika olduğu söylenen belgeselin insanları sıkabileceğini belirtiğini ve ulaşmak istedikleri amaca insanları sıkmadan süreyi düşürmelerini teklif ettiğini belirten Başkan Güleç, yönetmen Kudu'nun bu süreyi 35 dakikaya düşürdüğünü söyledi.

 

Güleç, bundan sonra gelişen olayları şöyle açıkladı:

 

"Benden gösterim için bir meydan istediler ancak, ben orada insanların gelip geçtiğini, kimsenin ilgilenmeyeceğini belirterek, Duru Havuzlu Çay Bahçesi'ni tavsiye ederek, burayı ayarladım. Ailem ve arkadaşlarımla birlikte gittim, 10 kişi civarındaydık. Belgesel başladı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın otoyol açılışıyla ilgili konuşmalarını yayınladılar. Başbakan yolla ilgili bilgi veriyor, ardından iş makineleri ve dozerlerin çalışmaları veriliyor. Sanki Başbakan'ın doğayı tahrip ettiği izlenimi veriliyor. Burada onların belgesel anlayışı ile benim belgesel anlayışım arasında fark olduğunu gördüm. Kendisini çağırarak, 'Bakın sizinle daha önce konuştuğumda 'siyasi bir şey var mı?' diye sordum, siz de 'yok' demiştiniz. Ama Başbakan'ın televizyonda yaptığı konuşmalarla bu belgeselin ne alakası olduğunu sordum. 'Sen burada siyaset yapıyorsun, bunu burada bitireceksin' dedim. Aydın Kudu ise, 'Devamını izleseydiniz, biz Başbakan'a karşı bir şey yapmıyoruz' dedi. Ben de 'Arkadaşım, bu burada olmaz. Benim canımı sıkma, bunu kapatacaksın' dedim.

 

Haberin Devamı

Ve çay bahçesi görevlilerini çağırarak yayını kesmelerini istedim. Aydın Kudu ısrarını sürdürünce, 'Kapatacaksın, fazla uzatma, benim de canımı sıkma, çek git' diye söyledim. Ancak başka türlü bir hakaretim olmamıştır. Benim bunun haricinde başka bir şey söylemeye terbiyem müsaade etmez. Gazetede okuduğumda ise kendileri Abana'ya geçerken yanlarından gelip geçen araçlardan tedirgin olmuşlar. Ben eşkıya mıyım? 14 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Ben kendim de çevreye duyarlı olduğum için, bir doğa tahribatı belgeselinin yayınlanmasına izin verdim. Aydın Kudu'ya 'Bu otoyolu Başbakan mı yaptı? Başbakan projenin yüzde 50-60'ı bitmişken geldi de bu projeyi tamamladı. Başbakanın projesiymiş ve doğayı Başbakan tahrip etmiş gibi gösterilmesinin ne alakası var' diye hatırlatmada bulundum.

 

Haberin Devamı

Sonuçta ben AKP'nin belediye başkanıyım. Başbakanı'ma karşı orada yapılan bir haksızlığa müdahale edeceğim tabii ki. Etmezsem, o partide benim ne işim var. Ben şu anda AKP'nin belediye başkanıysam, Başbakanı'ma yapılan bir hakarete de müsaade etmem. Esasında hakarete uğrayan biziz. Ama maalesef eşkıya şeklinde gösterilmeye çalışıldık. Bugün de aynı düşüncedeyim ve yarında Başbakanı'ma karşı bir hakaret, haksızlık yapıldığında aynı şekilde müdahale ederim. Ben bundan da çekinmem. Beni de reklam edip meşhur ettiği için de kendisine teşekkür ederim. Hem ilçemin adı duyuldu. hem de ben meşhur oldum. Benim de en az 5 puanım artırmış oldu. Bu konuda da teşekkür ederim."

 

Haberin Devamı

İLÇE İLÇE GÖSTERİLMİŞTİ

 

Bu arada 'Son Kumsal' adlı Karadeniz Sahil Otobanı projesini konu alan belgesel 15 Temmuz'dan itibaren Karadeniz'in sahil kasabası ve ilçelerinde ayrı ayrı gösterilmişti. Belgesel, Kerpe, Ereğli, Bartın, İnkumu, Amasra ve Cide'de göserime sunulmuştu.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!