AKP'den Sezer'e: Defile mi düzenliyor

Güncelleme Tarihi:

AKPden Sezere: Defile mi düzenliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2003 01:58

Cumhuriyet resepsiyonuna eşsiz davet edilen AKP'li Yazıcı Sezer'e, "Defile mi düzenliyor da ayrım yapıyor" diye tepki gösterdi.

Eşleri türbanlı olduğu için Cumhuriyet Resepsiyonu'na yalnız davet edilen AKP'liler Köşk'e kırgın. Sezer'in tek kişilik davetiye gönderdiği isimlerden AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, ‘‘Defile mi düzenliyor da ayrım yapıyor. Cumhuriyet Bayramı hepimizin bayramı’’ dedi.

AKP'lilerin, ‘‘Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’’na eşleri türbanlı olan bakan ve milletvekillerini ‘‘eşsiz’’ davet eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e yönelik tepkileri sürüyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, resepsiyona kendisini de ‘‘eşsiz’’ davet eden Sezer'e, ‘‘Defile mi düzenliyor da o gelsin, bu gelmesin diye ayırım yapıyor’’ diye sordu. Yazıcı, Hürriyet'e şöyle konuştu:

ONUR KIRICI

Fevkalade yanlış ve yakışıksız ayrıca onur kırıcı buluyorum. Bu tipik bir ayrımcılık diye düşünüyorum. Türk toplumunun en temel ünitesi ailedir. Aile de karı-koca ve çocuklardan oluşur. Cumhurbaşkanı'nın davranışını, Türk toplumunun bu temel ünitesine yönelik bir tavır olarak algılıyorum.

SÜNNET DEĞİL

Bu bir resepsiyon değil de, Cumhurbaşkanı'nın özel nikahı, düğünü, sünnet töreni falan olsa dilediğini dilediği gibi çağırır ve kimse de bir şey söyleyemez. Ama kendisi, cumhurun başkanı olarak herkesi temsil ediyor.

VERGİLER EŞİT

Ayrıca, resepsiyona çağırılanlara ikramda bulunulacağı için bir harcama da yapılacak. İkram harcaması da hepimizin vergilerinden karşılanıyor. Başörtülüler vergi vermiyor mu? Bu ülkede başı açık-kapalı herkes vergisini ödüyor. Ama vergi verenlerin bir kısmı çağırılıyor, bir kısmı çağırılmıyor. Bu haksızlık, adaletle de bağdaşmıyor.

HEPİMİZİN BAYRAMI

Bunlar gereksiz. Bu çağda Türkiye'ye yakışmıyor. Üzülüyorum. Hukukçu kimliğine sahip bir Cumhurbaşkanı niye böyle hareket ediyor, anlamakta zorluk çekiyorum. Defile mi düzenliyor ki, o gelsin, bu gelmesin diye ayrım yapılıyor. Cumhuriyet Bayramı hepimizin bayramı. Bu tepeden tırnağa yanlış ve ayrımcılık.

Yorum yapamıyorum

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eşleri türbanlı olan AKP'lilerin Cumhuriyet Resepsiyonu'na ‘‘eşsiz’’ davet edilmeleri konusunda yorum yapmadı. Okan Üniversitesi'nin 2003-2004 Akademik Yılı Açılışı'na katılan Demirel, Sezer'in resepsiyon tavrına ilişkin bir soruya, ‘‘Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Bir yorum yapamıyorum, kendisine sorun’’ karşılığını verdi. Demirel, ‘‘Siz olsaydınız?’’ sorusuna karşılık da, ‘‘Ben değilim şimdi. Orta yerde bir vaka var. Bu vakanın sahipleri var. Davetiyeyi neşredenlere, bir de davetiyenin muhataplarına sorun’’ dedi.

Takdir milletimizin

Başbakan Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Resepsiyonu davetiyelerinde ‘türbanlı-türbansız’ ayrımı yapılmasına ilişkin, ‘‘Bu konuyu milletimizin takdirine bırakıyorum’’ dedi. Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e giden Erdoğan, uçakta gazetecilerle kısa bir süre sohbet etti. Resepsiyona katılacağını belirten Başbakan, eşleri türbanlı milletvekillerinin Köşk'e yalnız davet edilmeleri konusundaki soruya şu yanıtı verdi: ‘‘Cumhuriyet halk demektir. Cumhuriyet şöleni de halkın şöleni demektir. Konuyu milletin takdirine bırakıyorum. Milletin mahşeri vicdanında en ideal şekilde en ideal şekilde değerlendirilecektir.’’


AKP’NİN KADINLARI BÖLÜNDÜ

Ayrım yanlış

Fatma Şahin (Gaziantep Milletvekili)
Bu konunun böyle sürekli konuşulmasına karşıyım. Resepsiyona henüz katılıp katılmama konusunda kararımı vermedim. Ancak, Cumhurbaşkanı'nın, o makamın yapmaması gereken bir şey diye düşünüyorum.

Tercih Köşk’ün

Zeynep Tekin (Adana Milletvekili)
Ev sahibi Cumhurbaşkanı'dır. Ev sahibinin inisiyatifinde olan bir olaydır. Kendileri nasıl takdir ederlerse öyle olacaktır. Ben 29 Ekim'i seçim bölgemde geçireceğim için resepsiyona katılamayacağım, ancak davetiyemi aldım teşekkür ediyorum.

Doğru değil

Nimet Çubukçu (İstanbul Milletvekili)
Hiç ayırım yapılmamış olması tercih edilen bir durum olurdu. Biz milleti temsil ediyoruz. Milletvekillerini seçmiş insanlara karşı yapılmış bir saygısızlık olarak düşünüyorum, doğru bulmuyorum. Katılıp katılmamayı düşünüyorum, henüz karar vermedim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!