AKP kıl payı

Güncelleme Tarihi:

AKP kıl payı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2007 00:00

Daracık, bol virajlı Körfez Karayolu’nda hoplaya zıplaya ulaştığımız Balıkesir’de çoğunluğun AKP’ye oy vereceği anlaşılıyor. 2’nciliği CHP alıyor, ardından MHP geliyor. Ancak AKP’nin 4 ya da 3 milletvekili çıkarması, MHP’nin başarısına bağlı.

ÇANAKKALE’den Balıkesir’e, Altınoluk-Edremit üzerinden, yani Körfez Karayoluyla giderken, Balıkesir Ticaret Odası’nın hazırladığı Haziran 2007 tarihli raporu okuyorum. Raporda çözüm bekleyen öncelikli sorunlar arasında, Balıkesir’i diğer kentlere bağlayan karayollarının, örneğin Balıkesir-İzmir, Balıkesir-Kütahya, Balıkesir-Bandırma ve Balıkesir-Körfez karayollarının bir türlü bitirilememiş olması, birinci sırayı alıyor. Gerçekten de daracık ve bol virajlı Körfez Karayolu’nun berbat durumu, hem raporu doğruluyor, hem de yaz aylarıyla birlikte yoğunlaşan trafiğin yaratacağı tehlikelerin sinyalini veriyor. Raporda, tarımsal ve hayvansal üretim yapan çiftçinin yaşadığı büyük ekonomik sıkıntı, çözüm bekleyen bir başka önemli sorun olarak gösteriliyor.

KURTDERELİ’NİN ANITINDA

Aracımız hoplayarak, zıplayarak da olsa, Körfez Karayolu’nu geride bırakıp Balıkesir’e girdiğinde, sıcaklık ibresi 38 dereceyi gösteriyor. Kentte ilk durağımız, yörenin büyük gururu Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın heykelinin önü. Kaidesinde ’Her güreşte arkamda Türk milletini bulurum ve millet şerefini düşünürüm’ diye yazan heykelin önünde, AKP İl Başkanı Avukat Adil Çelik, CHP Merkez İlçe Başkanı Mali Müşavir Ender Biçkin, DP İl Başkanı İşletmeci İlhan Işık ve MHP İl Başkanı Emekli Ahmet Yaraş ile buluşuyoruz. Nerede oturacağımızı konuşurken, çevremizi vatandaşlar kuşatıyor. Heykelin önünü bir anda miting alanına çeviren vatandaşlarla ayaküstü yaptığımız sohbet sırasında ekseriyetin AKP’ye oy vereceği anlaşılıyor. Bu mini ankette 2’nciliği kıl payı farkla CHP, 3’üncülüğü ise MHP alıyor.

Anket sonucu ise şöyle: AKP:3 veya 4, CHP:3, MHP:1 veya 2 milletvekili.

İL BAŞKANLARI NE DİYOR?

Kızgın güneş altında yaptığımız bu mini anketli mitingi(!) sonlandırıp, parti yetkilileriyle birlikte bir çay bahçesinin gölgeliğine sığınıyoruz. Buradaki sohbette AKP İl Başkanı Adil Çelik, Balıkesir’i diğer kentlere bağlayan karayollarının bitirilememiş olmasının sıkıntı yarattığını kabul ediyor ama, ülke kaynaklarının tüm işleri aynı anda bitirmeye yetmediğinin de altını çiziyor. Duble yolların yakında tamamlanacağını söyleyen Çelik, kentteki işsizlik sorununu çözmek için büyük gayret sergilediklerini, Organize Sanayi Bölgesi’ni çalışır hale getirdikleri gibi, ek bölge için de girişim başlattıklarını belirtiyor. Balıkesir Belediyesi’nin tüm altyapı yatırımlarını tamamladığına ve şu sıralar günde 7 bin ton asfalt döktüğüne dikkat çeken Çelik, partisinin en az 4 milletvekili çıkaracağını iddia ediyor.

CHP Merkez İlçe Başkanı Ender Biçkin ise AKP iktidarı döneminde Balıkesir’in büyük ihmale uğradığını, milli gelirden hak ettiği payı alamadığını ve aşırı kadrolaşma yapıldığını söylüyor. Biçkin, Türkiye’nin en çok süt üretilen yöresinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan onbinlerce üreticinin AKP tarafından perişan edildiğini ve borç batağına sürüklendiğini iddia ediyor. Uygulamaları nedeniyle bu seçimde halkın AKP’yi cezalandıracağını belirten Biçkin, 3 milletvekilini garantilediklerini ve hedeflerinin 4 milletvekili olduğunu öne sürüyor. CHP oy deposu Bandırma’dan 2 milletvekili çıkartmayı umuyor.

MHP İl Başkanı Ahmet Yaraş ise daha geçen hafta Gönen’de bir şehit cenazesini toprağa verdiklerini hatırlatarak başladığı konuşmasında, iktidar oldukları takdirde memleketin en önemli meselesi olan terörü sonlandıracaklarını söylüyor. Yaraş tarımsal ve hayvansal üretim yapan kesimin mağduriyetinin de önleneceği sözünü veriyor. Ona göre MHP bu seçimlerde Balıkesir’den 3 milletvekili çıkaracak.

Vaktiyle bu kentte tulum çıkardıklarını hatırlatarak söze başlayan DP İl Başkanı İlhan Işık ise terörle mücadelede başarıyı sağlayacak tek liderin Genel Başkanları Mehmet Ağar olduğunu söylüyor. Balıkesir’in bugüne kadar teröre 238 şehit verdiğini hatırlatan İlhan Işık, sağdaki ittifakın çökmesinin, sanılanın aksine kendilerini olumlu yönde kamçıladığını ve seçimin sonucundan çok umutlu olduklarını vurguluyor.

BENCE

Kent merkezi, ilçeler ve özellikle oy deposu Bandırma’da yaptığım tespitlerin ışığında ve DP’nin ülke barajını aşamayacağını haber veren anketlere dayanarak şunu söyleyebilirim: Bence Balıkesir’den AKP: 3 CHP: 3 ve MHP: 2 milletvekili çıkarır. Eğer MHP 2’yi bulamazsa, AKP’nin milletvekili sayısı 4 olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!