AKP geriliyor, ay tutulması başladı

Güncelleme Tarihi:

AKP geriliyor, ay tutulması başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2009 00:00

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Halkımız AKP’ye ciddi bir uyarıda bulunmuştur. Üstelik, bir süredir dile getirilen ’AKP’nin alternatifi yok. AKP iktidarının sarsılması çok zor’ yargısını da yıkmıştır. Seçimler, AKP’nin gerileyişinin tescilidir. Artık önümüzde yeni bir dönem vardır. Lunar eclipse (Ay tutulması) başlamıştır" dedi.

Seçim sonuçlarını evinde izleyen Baykal, dün kurmalarıyla yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

AKP seçimden büyük kayıpla çıktı

Toplumun tüm kesimleri AKP’nin gidişini sezdi. Bu doğrultuda demokrasimiz de güzel bir sınav verdi. CHP’nin oylarındaki artış, vatandaşlarımızın partimize yönelik desteğinin göstergesidir. Öte yandan AKP’nin 2007 seçimlerine göre oylarında 8 puana yakın bir düşüş var. AKP, iktidar olanaklarını kullanarak girdiği seçimlerden büyük bir kayıpla çıkmıştır.

Dramatik bir düşüş

Genel seçim ortamı farklıdır. Genel seçimler sonrasında, mevcut hükümetin değişebileceği umuduyla gidiyor sandığa seçmen. Ancak seçmen, yerel seçimler sonrasında yine karşısında başbakanını, bakanını, valisini kaymakamını göreceğini biliyor. Onlarla işi var; kadro isteyecek, tayin isteyecek! AKP tüm devlet olanaklarını kullanmasına rağmen 8 puanlık azalışı olmuştur. Bu dramatik bir düşüştür ve AKP bunu beklemiyordu.

Muhalefet mayalanıyor

Muhalefet mayalanıyor ve kabarıyor. CHP’nin yanı sıra MHP, Saadet ve DTP’nin oyu artıyor. AKP’ye karşı tepki Türkiye’nin bütün coğrafyasına, bütün etnik kesimlere ve her nitelikten insana yön vermeye başlamıştır. Bu bazı yerlerde bize bazı yerlerde MHP’ye; örneğin Şanlıurfa’da Saadet’e, Van’da DTP’ye! Her türden vatandaşımızın ortak noktası ’AKP inişte kardeşim’ tespitidir. Biz CHP olarak kampanyamızı iki temel unsur üzerine yoğunlaştırdık. Ekonomik kriz ve krizin toplumun farklı katmanlarına yansıması; işsizlik, yoksullaşma, sanayicimizin üretim azalımı ve esnafımızın kepenk kapatması, çiftçimizi sorunları. Öte yandan da yolsuzluk. Seçimler göstermiştir ki bu iki temel unsur halkımızın siyasi tercihlerini büyük ölçüde etkilemiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!