AKP: Ağca'ya özel muamele yok

Güncelleme Tarihi:

AKP: Ağcaya özel muamele yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 15:55

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi ile ilgili olarak, “Ortada bir yargı kararı var. Hükümetin sadece kararın gözden geçirilmesini isteme yetkisi var, bunu da yapmıştır” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Meclis Genel Kurulu'nda yarın, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın AB konusunda bilgi vereceğini, bu nedenle gruplara söz hakkı doğacağı için bu konuda bir genel görüşme açılacağını söyledi.

Bu görüşmede, AB konusunda TBMM'nin bir yılda neler yaptığının ele alınacağını ifade eden Kapusuz, AB'ye üye ve aday ülkelerin parlamento başkanları toplantısında alınan kararın da böylece uygulanmış olacağını anlattı. Kapusuz, 18 Ocak Çarşamba ve 19 Ocak Perşembe günlerinde ise bazı kamu kuruluşlarına ait okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesini öngören kanun tasarısının ele alınacağını belirtti. Salih Kapusuz, TBMM Genel Kurulu'nun bu hafta 15.00-19.00 saatleri arasında çalışacağını kaydetti.

Bağ-Kur ve SKK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun tasarısının gelecek hafta ele alınmasını planladıklarını ifade eden Kapusuz, bu konuyu muhalefetle de görüşeceklerini vurguladı. Kapusuz, Bağ-Kur ve SSK prim borçlarının bu kanunla son kez yeniden yapılandırıldığını bildirerek, “Sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında topluyoruz. Dolayısıyla bu son yeniden yapılandırmadır. İlgi gösterenler, bu kanundan yararlanır, ilgi göstermeyenler de sonucuna katlanır” dedi.

AĞCA'NIN TAHLİYESİ

Kapusuz, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, konuyu henüz Grup Yönetim Kurulu'nda değerlendirmediklerini söyledi. Hükümetin, konuyla ilgili bir açıklama yaptığını hatırlatan Kapusuz, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin bulunduğunu ve ortada Ağca ile ilgili bir yargı kararı olduğunu söyledi. Hükümetin, Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kararını yeniden gözden geçirmesi için başvurduğuna işaret eden Kapusuz, hükümetin bu konuda başka bir yetkisi bulunmadığını da vurguladı.

Kapusuz, 1991 ve 1999 yıllarında af niteliğinde kanunlar çıkarıldığını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin de bu konuda iptal kararları bulunduğunu anımsattı. Kapusuz, “Ortada bir mahkumiyet kararı var. Mahkeme, karar vermiş, mahkum da bu karardan sonra serbest kalmış... Hükümet ne yapabilir? Kararın gözden geçirilmesini istemiş zaten...” diye konuştu.

“DERS ALMAK...”

Bir gazetecinin, “Ağca tahliye olurken bir grup Türk Bayrağı açtı ve sloganlar attı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu da Kapusuz, şöyle cevapladı: “Sonuçta ortada bir suç var, suçlu var. Mahkeme kararına göre de bu suçlu tahliye oluyor. Bunu bir kısım insanlar tepkiyle karşılarken, bir kısmı da sevinçle karşılıyor. Herkes bundan ders almalı. Geçmişte de buna benzer olaylar yaşandı. Suçu övmeyi ve suçluya sahip çıkmayı tasvip etmiyoruz. Hiç kimseye özel bir muamele yapılmasını tasvip edemeyiz.”

DERİN DEVLET İDDİALARI

Kapusuz, eski Başbakan Bülent Ecevit'in “Ağca'nın kullanılması ve tahliye olmasının ardında derin devletin ve bazı güçlerin bulunduğu” yolundaki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Türkiye'de zaman zaman “derin devlet ve bazı karanlık güçler” konusunun tartışıldığını söyledi. Bu konularda inceleme yapmadan, belge bulunmadan hüküm verilmesinin doğru olmadığını anlatan Kapusuz, “Sayın Ecevit 57. Hükümet'in başbakanıydı. O zaman karanlık güçleri ortaya çıkarmak için adım atsaydı” dedi.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile ilgili TBMM Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları konusunda basına yansıyan haberlerin hatırlatılması üzerine de Kapusuz, komisyon çalışmalarının ortaya çıkan rapor üzerinden değerlendirileceğini söyledi. Kapusuz, milletvekillerinin hoş olmayan ifadeler kullanmasına ilişkin CHP grup yönetiminin kendisine bilgi verdiğini bildirerek, kendisinin tutanakları incelediğini ve her iki partiye mensup milletvekillerinin nahoş ifadeler kullandığını gördüğünü bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!