AKP affından türbanlı da yararlanacak

Güncelleme Tarihi:

AKP affından türbanlı da yararlanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 02:03

Üniversitelerden 29 Haziran 2000 tarihinden sonra her ne sebeple olursa olsun atılan ve kendi isteği ile ilişiği kesinlere yeni haklar getiren yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi.

CHP’nin, önerinin alt komisyona gönderilmesine ilişkin önergesi reddedildi. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, önerinin, ‘Ikına sıkına’ yazıldığını, ‘Aslanlar gibi, rahatça’ savunulamadığını öne sürdü. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise önerinin arkasında hükümetin desteği olmadığı sözlerinin, gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çelik, ‘Hükümet onaylamasa iktidar çoğunluğu oy vererek bunun yasalaşmaz’ dedi.

Edinilen bilgiye göre getirilen aftan, açık öğretim öğrencileri dahil yaklaşık 677 bin kişi yararlanacak. Aftan yararlanacaklar arasında türban yüzünden okullarıyla ilişiği kesilen 270 dolayında öğrencinin de yararlanması mümkün olacak. Ancak bu af, bu öğrencilere ‘türban’ ile okula gitme hakkı vermeyecek.

Yine kazıtacak

FRANSA’da okuduğu liseye başörtüsüyle alınmamasını saçlarını kazıtarak protesto eden Türk kızı Cennet Doğanay, ‘Pazartesi günü okul açılacak. Tekrar kafamı kazıtıp okula gireceğim’ dedi. Doğanay, dün İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) İstanbul Şubesi’nde annesi Meryem Doğanay ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Tek amacının okumak olduğunu belirten Cennet Doğanay, ‘mücadelesinin devam edeceğini’ söyledi.

Rektörler tepkili: Meclis’in işi değil

ANADOLU Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, dünyanın hiçbir yerinde parlamentonun, öğrencilere yönelik af çıkarmadığını söyledi. Her hükümetin af çıkardığını belirten Prof. Dr. Ataç, ‘Daha önce çıkarılan aflarda, başarı oranı yüzde 1 veya 2 idi. Bu affın da diğer aflardan hiçbir farkı yok’ dedi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz da, şunları söyledi: ‘Biz, yılda ortalama 3 bin yeni öğrencinin kaydını yapıyoruz. Af kapsamına alınan öğrencilerin üniversitemize döndüğünü düşünürsek, kayıt yaptıran öğrenci sayımız bir anda iki katına çıkacaktır.’

YASA NE GETİRİYOR?

Lisans ve ön lisans öğrencilerine bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı verilecek.

En çok üç dersten başarısız olup sınıfta kalanlara, üst sınıfa devam ve alttaki dersleri için üç sınav hakkı verilecek.

Azami sürede mezun olamayan öğrencilere ise alamadıkları dersler için bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek.

Başvuru süresinde askerlik zamanı gelenler, kendilerine tanınan hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak.

Halen askerlik görevini yapmakta olanlar, gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu durumlarının sona ermesini izleyen 2 ay içinde başvurdukları takdirde haklarını kullanabilecek.

Lisansüstü öğrencilerine başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencilerine bir yıl; doktora öğrencilerine 2 yıl tez hazırlama süresi verilecek.

Öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!