Akkuyu Nükleer Santrali açıldı... Bakan Dönmez: Nükleer enerji hedefimize ulaştık

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 16:36

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali, bugün gerçekleştirilen törenle açılıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, konuşmasında "Akkuyu NGS Türkiye için bir elektrik santralinden daha önemli anlam taşıyor. Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak." dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Dünyanın en büyük nükleer güç santrali inşası Türkiye'de yükseliyor, 30 bin kişi görev aldı. Gülnar ilçemizin nüfusuna denk bir rakam. 550 bin bağımsız parçadan oluşacak. Mekanik, elektronik, makine ve imalat sanayimiz ve bunların alt dallarıyla birlikte dev bir endüstri çalışıyor.

Akkuyu Nükleer Santrali açıldı... Bakan Dönmez: Nükleer enerji hedefimize ulaştık

NÜKLEER ENERJİDE REFERANS NOKTASI OLACAK

Akkuyu NGS Türkiye için bir elektrik santralinden daha önemli anlam taşıyor. Burası Türkiye'nin gelecekte kuracağı nükleer enerji endüstrisinin de referans noktası olacak. 217 öğrencimizi Rusya'ya eğitime gönderdik. MEB 500 öğrenciyi yurt dışında eğitim görmesi için seçti.

Geriden geldiğimiz nükleer enerji yolculuğunda arayı hızlı şekilde kapatacağız. Nükleerde de kendimize özgü teknolojiyi geliştireceğiz.

Haberin Devamı

BAKAN DÖNMEZ CNN TÜRK'TE... 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez CNN Türk ekranlarında CNN Türk Ankara Temsilcisi Ahmet Türkeş'e özel açıklamalarda bulundu. 

Akkuyu Nükleer Santrali açıldı... Bakan Dönmez: Nükleer enerji hedefimize ulaştık

Bakan Dönmez'in CNN Türk'e yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle: 

Sanayi ve yaşam için enerji olmazsa olmaz. Ülkemiz son yıllarda enerji ihtiyacını da artırmış oldu. 3 kattan fazla enerji üretim tesisi kurduk. Bu tip mega projelerin birkaç yılda hayata geçmesi mümkün değil. 2000 yılına kadar hükümetlerin ömrü 18 ay. Bu tip projeler raflarda tozlanmış. Sayın Cumhurbaşkanımız ihtiyaçların yerine getirilmesi vizyonunda projeleri birer birer hayata geçiriyoruz.

Türkiye ihtiyacının yüzde 10'una tekabül ediyor. 2050 yılına kadar ulusal enerji planını yayınladık. Belirli dönemlerle yeni santrallere ihtiyacımız olduğunu gördük. Sinop'ta bir çalışmamız var. ÇED raporu ve zemine etütleri izinler var. Onları ilerletiyoruz. Bundan sonraki aşama orası olacak. 5-6 ülkede nükleer tecrübe var. Onlarla görüşeceğiz. 3.sünü biraz daha Batı'da, uzmanlarımız Trakya'yı öncelikli olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Bu anlaşmada yakıtlarla ilgili seçenek yatırımcıya bırakılmış. Kendilerine Türkiye'deki uranyum kaynakların kullanılmasını teklif ettik. Rusya 70 yıldır bu alanda birikime sahip. Uranyum bir maden türü. Şu anda Avrupa'daki bazı ülkelerin yakıtlarını da Rusya tedarik ediyor. Bizim Türkiye'de birkaç uranyum sahası keşfimiz oldu, beraber değerlendirmeyi teklif ettik. Güney Kore, Çin bizim gibi bu süreçlerden geçti. 2.,3. projelerde yerli katkı oranımız yüzde 50'lerin üzerine çıkacak.

Bu proje inşaatı devam eden projeler arasında en güvenli proje. Bu sürece gelmeden evvel bölgenin depremselliği, tsunami etkisi hepsi hesaplandı. Kazara uçak bile düşse etkilenmeyecek şekilde tasarlandı. Diğer ülkelere baktığımızda benzer güvenlik standartları ele alınıyor. Endişe edecek herhangi bir husus söz konusu değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!