Akkızlar Karakızlara karşı

Güncelleme Tarihi:

Akkızlar Karakızlara karşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2001 01:53

Can Göknil'in mitolojik sergisinde Tanrı Ülgen'in iyi kızları, Tanrı Erlik'in kötü kızlarıyla savaşıyor.

Ressam Can Göknil’in Orta Asya'nın mitolojik, şamanist inançlarından yola çıkarak oluşturduğu yapıtları ‘‘Mitoloji kadınları: Akkızlar-Karakızlar’’ başlığıyla sergileniyor.

Ressamın Bebek PG Sanat Galerisi'nde açtığı Akkızlar-Karakızlar sergisi sanatseverlere mitolojik bir şölen sunuyor. Sanatçı sergiyi bir tiyatro anlayışıyla düzenlediğini söylüyor. Sergi 4 Kasım 2001 tarihine kadar izlenebilecek.

Orta Asya mitolojisinde, ‘‘gökyüzünün yedi kat, on yedi kat, hatta otuz üç kat olduğu dönemlerde’’, yerüstü tanrısı Ülgen'in büyük önemi vardı. Çünkü dünyayı o yönetirdi. Tanrı Ülgen'in dokuz kızına da Akkızlar denirdi. Ak, Altay Türkçesi'nde cennet anlamına geliyordu ve Akkızlar da iyiliğin sembolüydüler. İşte bu nedenle, iyiliği temsil eden Akkızlar'ın yağlıboya resimleri serginin sağ bölümünde, yeraltı tanrısı Erlik'in de kötülüğü temsil eden Karakızları'nın tabloları ise, serginin sol bölümünde yer alıyor.

Kötülüğün her zaman insanoğlunun büyük ilgisini çektiğini belirten Can Göknil, ‘‘İyilik hep belli, el altında, sahip olunan bir manevi değer. Ancak kötülük nereden, ne zaman gelir, belli olmaz, çeşitlidir. Bu nedenle merak konusudur ve insanların büyük ilgisini çeker. Sergide de aynı yoğunluk kendisini gösteriyor’’ diyor.

Serginin Karakızlar bölümünde sanatçının 4 yağlıboya tablo çalışması var. Akkızlar bölümünde 215x885 santimetre ebatında ahşap yerleştirme üzerine Tanrı Ülgen'in bu iyi kızlarını simgeleyen tahta motif çalışmalar bulunuyor. Sergide ahşap motif çalışmalar 300 dolardan, yağlıboya tablo çalışmalar da bin ile 3 bin 500 dolardan satışa sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!