Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tepkiler çığ gibi

Sonunda Başkan Kumbul da tahsise karşı çıktı.

Orman Bakanlığı tarafından askeri amaçla kullanılmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı'na verilen Ön İzin'e karşı tepkiler artıyor

Olbia Antik Kenti ve aynı adı taşıyan Kanyon çevresindeki yapılanmaya karşı oluşan kamuoyu tepkisi, Kepezüstü'ndeki ormanlık alanın tahsisine karşı da sürüyor.

Orman Bakanlığı'nca, askeri amaçla kullanılmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı'na verilen Ön İzin'e karşı çıkan çevre ve meslek örgütlerinin ortak deklarasyonunda, Büyükşehir Belediyesi de eleştirildi.

Örgütler, Büyükşehir Belediye yönetimini, İmar Planı'nda Kent Parkı olarak ayrılan Kepezüstü Ormanı'na sahip çıkmamakla suçluyorlar.

Bildiride neler var?

Hazırlanan bildiride, bu bölgede eski Tıp Fakültesi binasına kadar olan bölümün yapılaşmaya kapatılıp, Termessos Milli Parkı sınırları içine alınması istenerek şunlara yer verildi:

‘‘Akdeniz Bölgesinde tesbit edilen 600 endemik bitki türünde 500 tanesi Antalya'da, 100'e yakını da dünyada sadece Termessos ve Güver Uçurumu çevresinde bulunmaktadır

Yine bu bölgede bulunan alageyik nesli tükenme tehlikesine karşı, üretme çiftliği oluşturulmuş ve koruma altına alınmıştır. Yine bu bölgede 17 endemik çekirge türü yaşamaktadır.

Düzlerçamı Mevkii, Antalya'nın yeraltı su kaynaklarından Kırkgöz su kaynakları ve Duraliler kuyuları arasındaki mutlak korunması gereken su havzalarının yeraltı geçiş yollarının üstündedir. Düzlerçamı, Güver Uçurumu ve çevresi yalnızca bilimsel eğitim, araştırma ve rekreasyon amaçları için kullanılmalıdır.’’

Kumbul'dan açıklama

Çevre ve Meslek Örgütlerinin eleştiri yağmuruna tutulmasından sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan basın açıklamasında, Başkan Kumbul'un, İmar ve İskan Bakanı Koray Aydın'a mektup gönderdiği bildirildi.

Konunun Belediye Meclisi'nde görüşüldüğü, yönetmelik gereği Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Nazım İmar Planı ile ilgili talebinin, Bakanlığa yapılması kararı alındığına dikkat çekildi.

Tahsise karşı çıkan çevreciler, eylemlerinde haklı olduklarına inanıyorlar ve Büyükşehir Belediyesi'ni, Kepezüstü Ormanı'na sahip çıkmamakla suçluyorlar. Bütün Akdeniz Bölgesinde'deki 600 endemik (yalnız o bölgede yetişen ve yaşayan bitki ve canlı) türün 100'ünü bünyesinde barındıran Termessos ve Güver Uçurumu, tahsise feda edilmek istenmesi, yalnız çevrecilerin değil bütün kamuoyunun tepkisine neden oluyor.

Boğuluyoruz

Bir dünya ve turizm cenneti olan Antalya, sabahın erken satlerinde bile açıkça görülen böylesine yoğun bir kirli hava yüzünden adeta boğuluyor. Her türden yakacağın sorumsuzca yakıldığı kentte, çarpık yapılaşmanın sonuçları çirkin yüzünü göstermeye başlıyor.

Yakın zamana kadar, doğal güzellikleri, portakal bahçeleri ve ılıman iklimiyle bilinen Antalya'da, hava kirliliği yüzünden nefes almak bile zorlaştı.

Aralık ayında bile ılık bir havanın hakim olduğu Antalya'da, her türlü maddenin yakacak olarak kullanılmasının yanı sıra, çarpık yapılaşmayla hava sirkülasyonunun kesilmesi, kirli havanın kabus gibi çökmesine neden oluyor. Türkiye'de turizmin başkenti sayılan Antalya'da, hava kirliliğini önleme konusunda hiç bir ciddi önlem alınmazken, bir kaç gün sonra inanç turizmi için gelecek yabancı turistlerde kötü bir kent imajı yaratacak olması, turizmcileri de endişelendiriyor.

Antalya

Mavi Bayrak zengini

Avrupa Çevre Vakfı'nca verilen ve denizlerin temiz olduğunu simgeleyen Mavi Bayrak sayısı 64. Bunun 50 tanesi, Antalya sahillerinde.

Belirli kriterler baz alınarak verilen mavi bayrakların en fazla dalgalandığı plajlar sıralamasında, Alanya 13 Mavi Bayrak'la ilk sırada yer alıyor. Manavgat sahillerinde 5, Belek, Kemer ve Konyaaltı'nda 4'er, Side ve Tekirova'da 3'er Mavi Bayrak var.

Antalya Bölgesi'nde Mavi Bayrak ödülü ile temizliği ve hizmet kalitesi belgelenen plaj ve marinalar şunlar: Alanya: Titan, Sun Shine, Alantur, Grand Kaptan, Keykubat, Damlataş, Klopatra Batı, Fuğla-1, Fuğla-2, Jasmin, Köşdere ve Botanik Plajları

Manavgat: Titreyengöl-1, Titreyengöl-2, Sorgun-1, Sorgun-2 Plajları

Side: Köymeydanı, Side-1, Side-2 Plajları

Belek: İskele Mevkii, Taşlıburun, Üçkumtepesi-1, Üçkumtepesi-2 Plajları

Muratpaşa: Lara Plajı,

Konyaltı: Konyaaltı, Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak Plajları, Beldibi Plajı

Göynük: Göynük-1, Göynük-2 Plajları

Kemer: Kemer Halk-1, Kemer Halk-2, Kemer Tatil Köyü, Palmiye Plajları, Kiriş Plajı, Çamyuva Plajı

Tekirova: Tekirova-1, Tekirova-2, Halk Plajları

Finike: İncirağacı Plajı

Kalkan: Clup Patara Plajı, Patara kumsalı

Kaş: Küçük Çakıl, Aqua Park Tiwins Plajı

Marinalar: Setur Antalya, Setur Finike ve Kemer Marinaları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!