Akdamar ayini iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Akdamar ayini iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 14:39

Türkiye Ermenileri Patriği Ruhani Meclis Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, güvenlik sorunları nedeniyle Van’daki ayini iptal ettiklerini belirterek, ülkenin gidişatına göre ilerleyen tarihlerde tekrar gerçekleştireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

6 Eylül'de Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde yapılması planlanan ayin güvenlik sorunları nedeniyle iptal edildi. İHA muhabirine açıklama yapan Aram Ateşyan, Türkiye’deki çatışmalı sürecin kendilerini çok etkilediğini belirtti.

İnsanların burada yaşanan olaylardan korkmalarından dolayı birçok organizasyonun iptal edildiğini ifade eden Ateşyan, “Geriye kalan diğer turların iptal edilmesiyle birlikte kala kala biz 3 din adamı kaldık. Böyle bir ayinin üç din adamıyla gerçekleşmesi ve sönük geçmesini kabullenemedik. Yaşanan olaylardan dolayı cemaatimiz üyeleri doğal olarak korkmakta ve bu bölgelere gelmekten uzak durmaktadır. Bizde ayinin güvenliği açısından, oraya gelecek olanların güvenliği açısından ayini iptal etme kararı aldık. Bu ayini yapmayacağız anlamına gelmesin. Ülkenin gidişatına göre, huzur ve güven ortamına göre ileri bir tarihte tekrar gerçekleştireceğiz. Ama isterdik ki bu ayin programlandığı şekilde devam etseydi. Çünkü büyük bir katılımın olması için ciddi anlamda birçok ülkeden organizasyonlar yapıldı” dedi.

“İPTAL KARARINI BAKANLIĞA BİLDİRDİK”

Haberin Devamı

Terör saldırıları sonrasında gelen şehit haberlerinin cemaat üyeleri üzerinde ciddi anlamda bir korkuya ve endişeye neden olduğunu vurgulayan Ateşyan, şöyle konuştu:
“Van şehri ve çevre bölgelerde güvenlik sorunu yüzünden ileri bir tarihe ertelediğimiz ve tarihi belli olmayan ayinin iptali için Bakanlığa gerekli bilgiyi yazılı olarak sunduk. Kendileri böylesi bir dönemde bunu olumlu bulduklarını belirtti. Şu ana kadar bunun iptali konusunda herhangi bir olumsuz tepki gelmedi. Aksine daha çok olumlu eleştiriler geldi. Ama biz yine üzgünüz. Çünkü, bu böyle olmamalıydı. Hem Türkiye açısından hem de Van açısından turizm adına bir kayıp olmuştur. Geçen haftalarda vermiş olduğum çağrıyı yenilemek istiyorum. İki tarafın karşılıklı anlayış içerisinde buluşarak bu sorunu nihayete erdirmesi gerekmektedir. Hükümetin mutlaka bu yaşanan süreci barışla noktalaması lazım. Artık silahların durdurulması ülkemizin yararınadır. Bunun bu şekilde devam etmesi, Türkiye’de yaşayan her etnik gruba büyük zarar verecektir.”

Haberin Devamı

Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ise, bu konuda kendilerine henüz herhangi bir yazı ulaşmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!