Akaryakıt kaçakçılığı şebekesine EPDK görevlileri de karıştı

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt kaçakçılığı şebekesine EPDK görevlileri de karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

İzmir’de, ithal edilen veya TÜPRAŞ rafinerisinden aldığı baz yağları, TSE standartlarına aykırı olarak işleyip çeşitli illerdeki bayiler aracılığıyla mazot yerine satarak kaçak akaryakıt ticareti yaptığı ileri sürülen şebeke, polisin ’Varil’ adlı operasyonuyla çökertildi.

Şebekenin aralarında Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nda (EPDK) görevli iki uzmanın da bulunduğu biri kadın 11 üyesi, eş zamanlı baskınlarla yakalandı. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nde görevli uzmanların, suç örgütünün mallarını, müşterilere tavsiye ettiği ve yasal gibi işlem yaptığı anlaşıldı.

8 AYLIK TAKİP: Bir ihbarı değerlendiren polis, 8 aydır sürdürdüğü çalışmalar sonucu Çiğli ve Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Gür- Pet Petrol Ürünleri Otomotiv Boya Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi 43 yaşındaki A.G.’nin, yurt dışından ithal yollarla veya TÜPRAŞ rafinerisinden madeni yağ üretimi yapmak üzere 1 YTL 2 Ykr’den baz yağ satın aldığını, bunları, bedava veya para alarak piyasadan topladığı atık yağ ve solvent türevlerini, araçlarda motorin amacıyla kullanılmak üzere karışımlar yaptığını saptadı. A.G.’nin kurduğu çıkar amaçlı suç örgütünün, günlük elde ettiği 200 ton civarında sözde madeni yağları, İzmir, Ankara, Manisa, Konya, Antalya, Muğla, Aksaray ve Karaman’daki bayileri aracılığıyla otobüs, TIR, kamyon ve traktör sahiplerinin araçlarına mazot olarak kullanılmak üzere sattığı belirlendi. Örgüt elemanlarının, ayrıca, kaçak akaryakıt ile mücadelede görevli iki EPDK uzmanına, para yardımında bulundukları, hediye verdikleri tespit edildi.

VARİL OPERASYON: Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nde görevli uzmanların, suç örgütünün mallarını, müşterilere tavsiye ettiği ve yasal gibi işlem yaptığı belirlendi. Eldeki bilgi ve delillerin tamamlanmasının ardından harekete geçen polis, düğmeye bastığı ’Varil’ operasyonu kapsamında İzmir, Ankara, Manisa, Konya, Antalya, Muğla, Aksaray ve Karaman’da belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi. Operasyonda, A.G., imalathanelere kaçak akaryakıt yapımında kullanılan madeni yağları temin etmek için Manisa Turgutlu’da kurulu MESA adlı firmanın sahibi F.C. (33), imalathanede görev yapan ve dağıtım işinde çalıştıkları tespit edilen B.S.M. (52), V.E. (33), E.A. (49), L.S. (54), V.A. (32), O.G. (37) ve M.G. (45) yakalandı.

27 KİŞİ SERBEST: Olaya karıştıkları tespit edilen Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) üyesi İ.K. (32) ve F.B. de polis tarafından gözaltına alındı. Örgüt elemanları ile bağlantıları oldukları belirlenerek yakalanan 27 şüpheli ise ifadeleri alındıktan sonra soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!