Akademik kurumlara fırsat eşitliği

Güncelleme Tarihi:

Akademik kurumlara fırsat eşitliği
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), Türkiye'deki akademik kurumların tüm dünyada hızla yaygınlaşan elektronik bilgi kaynaklarına ülke çapında etkin ve yaygın olarak erişebilmeleri için dünyanın belli başlı yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile ulusal lisans anlaşmaları yapmaya başladı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK'a bağlı bir teknolojik kolaylık merkezi olan ULAKBİM, Türkiye'deki akademik kurumların tüm dünyada hızla yaygınlaşan elektronik bilgi kaynaklarına ülke çapında etkin ve yaygın olarak erişebilmeleri için dünyanın belli başlı yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile ulusal lisans anlaşmaları yapıyor. Başta kamu, özel ve vakıf üniversiteleri olmak üzere Türkiye'deki tüm akademik kurumların (TÜBİTAK merkez ve enstitüleri, askeri okullar, polis akademileri, vb) ücretsiz faydalanabileceği aboneliklerin toplam bedeli yaklaşık 50 milyon dolar olacak.

ULAKBİM, projenin hayata geçirilmesi için öncelikle ülkedeki üniversitelerden rektörlük temsilcileri ve kütüphane yetkililerinin katılımı ile bilgilendirme toplantıları düzenledi. Ulusal kapsamda abone olunacak elektronik bilgi kaynaklarının ihtiyaç ve kullanım değerlendirmeleri üye kütüphane yetkililerinden oluşacak temsilcilerin yer alacağı komisyonlar ve danışma kurulu aracılığı ile gerçekleştirilecek. Projenin ULAKBİM çatısı altında oluşturulacak olan idari ve teknik yapısı üzerinde çalışmalar halen devam ediyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında ÅŸu ana kadar, Thomson ISI'ın Web of Science atıf indeksleri (SCI, SSCI, A&HCI, yaklaşık 9400 dergi) ve IEEE yayınevi tarafından yayımlanan IEEE/IEE Elektronik Kütüphanesi'nin tüm yayınları (133 dergi, 500 konferans bildirisi, yıllık toplantılar, 800 IEE standartı ve 1.250.000 dokümana tam eriÅŸim) için "Ulusal Akademik Site Lisansı" imzalandı. Akademik kurumlar tarafından yoÄŸunlukla talep edilen elektronik bilgi kaynakları için diÄŸer önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile de görüşmeler devam ediyor.Â

Kısıtlı bütçe olanakları nedeniyle Türkiye'deki akademik kurumların çok azının abone olabildiği veri tabanlarına halen yılda yaklaşık 7 milyon dolar abonelik ücreti ödeniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!