AK raportörleri:Türkiye'de normalleşme süreci başladı

Güncelleme Tarihi:

AK raportörleri:Türkiyede normalleşme süreci başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu'da bir dizi temas yapan Avrupa Konseyi raportörleri, Türkiye'de ‘Normalleşme sürecinin’ başladığı söylediler. Avrupa Parlemento Meclisi Denetleme Komisyonu'nun Türkiye raportörleri Andreas Barsony ve Walter Schwimmer, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan'la görüştü. Bu görüşmeden sonra Diyarbakır Barosu'nu ziyaret eden raportörler, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemek üzere geldiklerini belirten Barsony ve Schwimmer, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları uygulamalarının özellikle Olağanüstü hal Bölgesi'ndeki durumunu saptamaya çalıştıklarını söylediler. Avrupa Konseyi'ne göre kültürel haklar, insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan raportörler, geçen yılkı ziyaretlerinde gördükleri manzara ile bu yıl karşılaştıkları ortamı kıyasladılar. Raportörler, Türkiye'de normalleşme sürecinin başladığı izlenimi edindiklerini bildirdiler. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ateşkes ilan ettiğini açıklamasıyla ilgili bir soruya yanıt veren raportörlerden Barsony, ‘‘Ateşkesin durumunu yorumlamak bize düşmez. Böyle bir ateşkes var mı, yoksa ihlal ediliyor mu bu bize düşmez. Gerçek bir ateşkes mi, izlenecek mi, bunun değerlendirmesini yönetim yapacaktır. Açıkça biliyoruz ki, bu ilk ateşkes değil. Uluslararası toplumun izlenimine göre bundan önceki ateşkes uygulanmamıştır. Önemli olan ateşkesin ilanı değil, uygulanmasıdır’’ dedi.

Walter Schwimmer ise bölgede şiddetin sona ermesinin burada yaşayanlar için çok olumlu olacağını belirterek, ‘‘Bu bölgedeki şiddet buradaki insanlara zarar vermektedir’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!