AK Parti ‘dini örgütlenme hakkı’ istedi

Güncelleme Tarihi:

AK Parti ‘dini örgütlenme hakkı’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 00:00

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, din, vicdan ve inanç hürriyetiyle ilgili maddenin görüşmelerinde laiklik anlaşmazlığına kilitlendi.

Haberin Devamı

AK Parti ile BDP “dini örgütlenme hakkı” isterken, CHP ve MHP mevcut Anayasa’da laikliği koruyan “devlet düzenini dine dayandırma yasağı ve dinin istismarının önlenmesi” hükümlerinde ısrar etti. AK Parti’nin kamuda türbana kapı aralayacak önerisine de CHP karşı çıktı.
Yeni Anayasa çalışmasını yürüten Yazım Komisyonu’nda neredeyse her cümlede ayrı bir ittifak oluştu. Bazı hükümlerde AK Parti ile BDP anlaşırken, bazılarında AK Parti ile MHP, bazılarında CHP ile MHP veya CHP ile BDP biraraya geldi. Son toplantıda CHP’li üye Atilla Kart ile AK Partili Mustafa Şentop arasında sert tartışmalar yaşandı. Kart, AK Partilileri “çok hukuklu sistemi, şeriatı istemekle, takiye yapmakla” suçlarken, Şentop da CHP’lileri tek parti zihniyetini yaşatmaya çalışmakla eleştirdi. Laiklik konusunda partilerin istekleri şöyle:
AK Parti-BDP önerisi: Din hürriyeti, örgütlenme hakkını da kapsar. Kimse inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz ve farklı muameleye tabi tutulamaz. (Bu ifadenin kamuda türban serbestliğine kapı aralayacağı belirtiliyor.)
CHP-BDP önerisi: Devlet, işlem ve eylemlerinde bütün din ve inançlara karşı tarafsızdır, din, inanç ve kanaatlerin çeşitliliğine dayalı toplumsal çoğulculuğa saygı gösterir.
AK Parti-MHP önerisi: Din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır.
CHP’nin istediği: Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü, devletin sosyal, ekonomik, siyasal veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma veya siyasal veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla kullanılamaz. Kimse dini veya din duygularını ya da dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!