Air France kazasının nedeni pilot hatası olabilir

Güncelleme Tarihi:

Air France kazasının nedeni pilot hatası olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 12:15

Rio de Janerio – Paris seferini yaparken Atlantik Okyanusu’na çakılan ve biri Türk, 228 kişinin ölümüne neden olan Air France uçağının pilot hatasından düşmüş olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Geçen ay bulunan kara kutular üzerinde yapılan analizlerde, Haziran 2009’da düşen Airbus A330 tipi uçağın büyük bir teknik arıza yaşamadığı anlaşıldı. Independent’ın elde ettiği bilgilere göre, araştırmacılar uçağın uçuşun dördüncü saatinde okyanusa çakıldığı anda kaptan pilotunun kokpitte olmadığı kanısına vardı.

Ancak, kaptan pilotun kokpitte olmamasının çok sıra dışı bir durum olmadığı uçakta daha tecrübesiz iki pilotun daha bulunduğu ifade edildi.

Kaza, şiddetli tropik fırtınaların uçağın güzergahını etkilediği bir noktada yaşandı. Olayla ilgili en büyük soru işaretlerinden biri pilotların neden doğrudan fırtınanın kalbine girmiş olduğuyla ilgili.

Hız kaydetme donanımındaki bir sorunun kazaya etkisi olmuş olabileceğine hala inanılıyor ancak sadece bu sorunun uçağın düşmesine yetmeyeceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Air France ise suçlamaların Airbus’tan uzaklaşmasına tepki gösterdi. Havayolu şirketinden yapılan açıklamada, “Araştırmanın şu safhasında aktörler herhangi birini sorumlu tutan ya da aklayan bir şey ortada yok” denildi.

SPANAIR KAZASI DA AYDINLANDI
Öte yandan 2008 yılında İspanya'nın başkenti Madrid'deki Barajas havaalanında, Spanair'e ait yolcu uçağının düşmesine ise acelecilikten kaynaklanan teknik hata ve pilot hatalarının neden olduğu açıklandı.

Mahkemeye sunulan ve İspanyol basınına sızan bilirkişi raporunda, Spanair  teknik servisinin "uzun süreli rötarı önlemek için uçaktaki arızanın gerçek  nedenini bulmadan uçağa kalkış izni verdiği" belirtildi.

Pilotların uçaktaki arızayı yanlış tespit ettikleri, teknik servisin de arızanın ana sebebini tespit edemediği ileri sürüldü. Bilirkişi raporunda, teknik servis ve pilot hataları dışında, uçağın kalkışa uygun hale getirilmesi için  kanatlardaki flapsların açılmaması, uyarı sistemi TOWS'un çalışmaması, yetkililerin önemsememesi ve uçakta imalat sorunu gibi unsurlar da, kaza sebepleri arasında gösterildi.

Spanair'e ait MD-82 tipi yolcu uçağı 20 ağustos 2008'de kalkış sırasında düşmüş, kazada Mustafa Erdil adlı bir Türk vatandaşı dahil toplam 154 kişi ölmüştü.

Haberin Devamı

18 kişinin yaralı olarak kurtulduğu kazayla ilgili davalar halen devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!