AİHM Rus milyarderi haklı buldu

Güncelleme Tarihi:

AİHM Rus milyarderi haklı buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 15:01

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “kara para aklamak ve petrol gelirlerini zimmetine geçirmek” suçlarından ülkesinde mahkum edilen Rus milyarder Mihail Hodorkovski'nin açtığı davada Moskova'yı suçlu buldu.

Haberin Devamı

AİHM, bununla birlikte, mevcut yönetim aleyhtarı olan ve muhalefeti desteklemesiyle tanınan Rus milyarderin, “siyasi gerekçelerle hakkında davalar açılıp, yargılandığı” yolunda yaptığı şikayeti ise kabul etmedi.     

Strasbourg Mahkemesi kararı gereği Rusya, ünlü iş adamına mahkeme  masrafları dahil 24.500 avro ödeyecek.       

Kararın açıklanmasının ardından gerek Rusya hükümeti, gerek ünlü iş  adamının avukatları, kararı temyiz ederek büyük mahkemeye gideceklerini  açıkladı.       

Rusya'da iktidar aleyhtarı iş adamının açtığı davayla ilgili olarak AİHM,  Moskova'nın, “gözaltı süresinin uzunluğu ve koşullarıyla” ilgili Avrupa İnsan  Hakları Sözleşmesi'nin 5. ve 3. maddelerini ihlal ettiği görüşüne vardı.       

2003 yılında Rus gizli servisi tarafından tutuklanana kadar Hodorkovski,  Rusya'nın en zengin iş adamı olarak tanınıyordu.       

Haberin Devamı

Rus iş adamı, rejim aleyhtarı olduğu için yargılanıp mahkum edildiğini  ileri sürerken, Rusya'daki yönetim zengin iş adamının yolsuzluk ve kara para  aklama suçları işlediği için mahkum edildiğine iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!