AIDS gününde kimse kapılarını çalmadı

Güncelleme Tarihi:

AIDS gününde kimse kapılarını çalmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 15:44

AIDS günü nedeniyle, dünyada ve Türkiye`de çeşitli etkinlikler düzenlenerek insanlık, hastalığa karşı duyarlı olmaya davet edilirken, Şanlıurfa`nın Siverek İlçesi`ndeki AIDS`li Işıkgöz ailesi ilgisizlik ve parasızlıktan yakındı.

Haberin Devamı

1996 yılında Şanlıurfa Doğumevi`nde sezaryenle doğum yaptığı sırada, test yapılmadan verilen kandan AIDS virüsü kapan Müzeyyen ile AIDS`li olarak dünyaya getirdiği kızı Rukiye Işıkgöz`ün avukatı Şeyhmus İnal, Türkiye`de kurumlar ve insanların, hastalığa karşı duyarsız olduğunu öne sürdü.  

İnal, Işıkgöz ailesinin şu anda ilgisizlik ve parasızlık yüzünden tedavilerini yaptıramadıklarını bildirdi. Ailenin, doktorun yazdığı ilaçları dahi alamayacak durumda olduğunu ifade eden İnal şunları söyledi: "Halen müvekkilimin en azından çevre sağlığı açısından tedavi edilerek kontrol altında tutulması gerekirken, hiçbir kurum ve kuruluşbu konuda yardımcı olmuyor. Bu konuda en fazla duyarlılık göstermesi gerekenler Işıkgöz ailesinden yardım elini çekmiş durumdalar. Işıkgöz ailesi, doğum sırasında hastalığı kaptıktan 4 yıl sonra yaşamını yitiren küçük Rukiye`nin de ölümü üzerine iyice içine kapanmış durumda. Kızlarının ölümünden sonra, ölüm korkusuna kapılan Müzeyyen Işıkgöz, şu anda yetkililerin ilgisini bekliyor."
  
İnal, Dünya AIDS Günü nedeniyle, duyarsızlıkla suçladığı Kızılay ve Sağlık Bakanlığı`nı duyarlı olmaya davet etti.  
     
EŞİM PARASIZLIKTAN ÖLECEK

Bu arada, AIDS`li Müzeyyen Işıkgöz`ün eşi Sedat Işıkgöz de yaptığıaçıklamada, eşinin parasızlık ve ilgisizlikten öleceğini belirterek, şunları söyledi:  "Hakettiğimiz tazminatın bedelini alamadığımız için eşimi doktoragötüremiyorum. Bir tane ilaç alacak param bile yok. Şu an eşimin bedeninde yaralar oluşmuş, durumu her gün biraz daha kötüye gitmektedir. Bugüne kadar kurumlar bize gereken ilgiyi göstermediler."  
      
DAVA YENİDEN ELE ALINACAK  
     
1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi`nde sezaryenle doğum yaptığı sırada, kendisine test edilmeden verilen kandan AIDS virüsü kapan Müzeyyen Işıkgöz ile AIDS`li olarak dünyaya getirdiği kızı Rukiye Işıkgöz, Ankara Numune Hastanesi İntaniye Servisi`nde tedavi görmüşlerdi. 4 yıl sonra küçük Rukiye yaşamını yitirmişti.  

Haberin Devamı

Bu arada, hastalığın ortaya çıkmasından sonra, aile Kızılay ve Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açmış, Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde 5 yıl süren yargılama sonucunda Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Genel Müdürlüğü 142 milyar 500 milyon lira tazminata mahkum edilmişlerdi.  

Söz konusu kurumların avukatlarının, yerel mahkemenin kararına itiraz etmeleri üzerine dava, Yargıtay`a intikal etmiş ve Yargıtay 1. Hukuk dairesi de manevi tazminata yönelik kısmı onarken, maddi tazminat isteminin reddine ilişkin bölümü ise aile lehine bozmuştu.  
Davanın, önümüzdeki günlerde yerel mahkemede yeniden ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

DÃœNYADA 36 MÄ°LYON AIDS'LÄ° VAR

İzmir AIDS Savaşım Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altınay Bilgiç, dünyada 36 milyon kişinin AIDS`le yaşadığını söyledi. .  

Prof. Dr. Bilgiç, genç erkeklerin yaşlı erkeklere göre görecelikle ``daha büyük risk`` altında bulunduğuna dikkati çekerek, ``HIV`li erkeklerin dörtte biri 25 yaşın altındadır``dedi. Tüm dünyada 36 milyon kişinin AIDS virüsü ile birlikte yaşadığını ifade eden Bilgiç, yaklaşık 22 milyon kişinin de AIDS nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. 

Bilgiç, ``20. yüzyılın vebası`` olarak tanımlanan AIDS`e karşı mücadelede, günümüzde hala en büyük boşluğun ``toplumsal ve siyasal duyarsızlıktan`` kaynaklandığını savundu. Prof. Dr. Bilgiç, Sağlık Bakanlığı`nın verilerine göre, Türkiye`de HIV ile enfekte kişi sayısının 1246 olduğu, bunun 848`inin ``taşıyıcı`` ve 368`inin de ADIS`li olduğunun ortaya konduğunu dile getirdi.  

AIDS YÜRÜYÜŞÜ  
     
EÜ Tiyatro Grubu öğrencileri, AIDS Savaşım Derneği yönetici ve üyeleri, Alsancak Beymen`in önünden başlayarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca süren yürüyüş yaptı. Yürüyüşçüler, vatandaşlara, AIDS konusunda bilgilendirici broşür ve kondom dağıttılar.  

Ayrıca Dokuz Eylül Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklarve UyuÅŸturucuyla SavaÅŸ (BUHUS) Kulubü öğrencileri, Alsancak Sevgi Yolu`nda AIDS hastalığı ile ilgili bilgi içeren broşürlerin ve kondom dağıtıldığı stand açtılar.Â

Haberin Devamı

Karşıyaka Rotaract Kulübü, Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü ve Karşıyaka Belediyesi, etkinlikler çerçevesinde, Karşıyaka Çarşısı giriÅŸinde ``AIDS Konusunda Bilinçlendirme Kampanyası`` baÅŸlattı.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!