Ahmedinejad, meydan okudu

Güncelleme Tarihi:

Ahmedinejad, meydan okudu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 13:47

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu'nda dün kabul edilen karar tasarısıyla ilgili olarak, “Bir değil isterseniz 2 bin bildiri yayımlayın, yine de bilim alanında ilerlememizi engelleyemezsiniz” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, “UAEK Yönetim Kurulu'ndaki bazı ülkelerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) imzalamadıklarını, UAEK'ya karşı da hiçbir yükümlülükleri olmadığını” söyledi. UAEK'ya karşı yükümlülükleri olmayan bazı ülkelerin karar mekanizmasında yer aldıklarını belirten Ahmedinejad, “Sizin başka ülkeler hakkında karar vermeye yetkinizi yok” diye konuştu.

Ahmedinejad, “NPT'yi imzalamayanların istediklerini yapmakta serbest olduklarını ama imzalayanlar ve barışçı amaçlı nükleer enerji elde etmek isteyenlerin ise haklarını alamadıklarını” ifade etti.
Batılı ülkelerin kendilerine, “nükleer silah peşinde olmadığınızı ispatlayın” dediğini dile getiren Ahmedinejad, “Sizinle 300 yıl müzakere etsek de olmayan bir şeyi ispat edemeyiz” dedi.

UAEK Yönetim Kurulu'ndaki 35 ülkeden çoğunun İran'ın ilerlemesine karşı olduğunu söyleyen Ahmedinejad, kendilerini destekleyen 14 ülkeden bazılarının, “siyasi ve diplomatik nedenlerle aleyhte oy kullandıklarını” öne sürdü.
Ahmedinejad, dün kabul edilen karar tasarına ilişkin de “Ey UAEK Yönetim Kurulu; eğer böyle bildirilerden hoşlanıyorsanız bir değil 2 bin bildiri yayımlayın. Ama şunu da bilin ki bizim ülkemizin bilim alanında ilerlemesini engelleyemezsiniz” dedi.

Nükleer silah konusunda İran'a “iftira edildiğini” söyleyen Ahmedinejad, “Biz defalarca nükleer silaha ihtiyacımız olmadığını söyledik. Zaten sizin siyasi istikrarınız, bizim iki açıklamamız ile alt üst oluyor. Bu nedenle bizim nükleer silaha ihtiyacımız yok” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!