Ahlaksız teklif

Güncelleme Tarihi:

Ahlaksız teklif
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2004 01:40

Rum ve Yunan tarafı, önceki gece BM Genel Sekreteri Annan’ın verdiği süre dolmak üzereyken masaya şu sürpriz teklifi getirdi: "Gelin bu planı birlikte bozalım ve görüşmeleri keselim."

İsviçre’de dün sona eren Kıbrıs görüşmelerinde BM, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs liderleri arasında yoğun bir pazarlık yaşanırken, Rum ve Yunan tarafı, görüşmelerin son anında ‘Gelin anlaşmayı birlikte bozalım’ teklifini getirdi. Ancak Türk tarafı bu öneriyi kabul etmedi.

BAŞTA Türkiye, Yunanistan, Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere bütün dünyanın dikkatlerini İsviçre’nin Bürgenstock kasabasına çeviren Kıbrıs görüşmelerinde çetin bir pazarlık sürerken, Rum ve Yunan tarafının Türk tarafına görüşmeleri bitirecek bir öneri getirdiği öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rum ve Yunan tarafı, önceki gece BM Genel Sekreteri Annan’ın verdiği sürenin dolmasına çok kısa bir süre kaldığında masaya şu sürpriz teklifi getirdi: ‘Gelin bu planı birlikte bozalım ve görüşmeleri keselim.’ İsmini açıklamayan Türk yetkili, Bu sözleri Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos’un dile getirdiğini kaydetti.

Denktaş’a da söyledik

Teklif karşısında Türk ve KKTC heyetlerinin neye uğradığını şaşırdığını ifade eden aynı yetkili, Papadopulos’un bu sözlerinin hemen arkasından Türk heyetini şaşırtan şu ikinci sözü söylediğini aktardı:

‘Biz aynı teklifi Kıbrıs’ta Denktaş’a da yaptık.’ Ancak masadan kaçan taraf olmak istemeyen Türk heyeti Annan planını tamamen geçersiz kılacak bu teklifi kabul etmedi.

Zirvedeki kahkahaların sırrı

Talat: Plan için kampanya yapacak mısın?

Papadopulos: Yapacağım, ama lehte mi aleyhte mi olacak bilmem.

KIBRIS müzakerelerinin yapıldığı Bürgenstock’ta Başbakan Tayyip Erdoğan, Rum lider Tasos Papadopulos, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş’ın kameralara da yansıyan kahkahalarının sırrı anlaşıldı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın basın toplantısı beklenirken Erdoğan, Denktaş ve Papadopulos ile birlikte koyu bir sohbete daldı. Sohbete katılan Talat, Papadopulos’a ‘Bu plan için kampanya yapacak mısın’ diye takıldı. Papadopulos da Erdoğan’a dönerek, ‘Yapacağım ama, lehte mi aleyhte mi olacak bilmiyorum? Planı bir görmem lazım’ dedi. Papadopulos’un bu sözleri Annan’ın yapacağı açıklama öncesinde sinirleri gerilen liderleri kahkaya boğdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!