Ağustos'ta Kazbek

Güncelleme Tarihi:

Ağustosta Kazbek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Karlı bir ağustos günü, Gürcistan coğrafyasının 5047'inci metresi, zorlu bir tırmanış yapan üç Türk'ü misafir etti. Ercan avukattı. Saner İşletme öğrencisi. Nurettin satış müdürü.

Türkiye'de 4000'i çoktan denemişlerdi. Terör gölgesi, 4000'in üzerindeki zirve yollarını kestiğinden, Kazbek'e göz diktiler. Hedef, ağustos ayında bile buzlarla kaplı olan Gürcistan'ın 5047 rakımlı Kazbek zirvesiydi.

Dağcılık Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Avukat Ercan Şölen, Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi Saner Cumhur Şen ve Lever'in Satış Müdürü Nurettin İşletici 2 Ağustos'ta Bursa'dan yola çıktı. Sponsorları Organics'di. Rize 20 saat sürdü. Sarp sınır kapısını geçip Batum'a ulaştılar. Sekiz saat sonra, Tiflis'deydiler. Sabah gün ışırken kalkıp, Kazbek Dağı'nın göründüğü Gergeti Köyü'ne doğru yola koyuldular. Her tırmanıştan önce kendilerine verdikleri, ‘‘Bu sefer dağa hafif çanta ile gideceğim’’ sözünü yine tutamamışlardı. 30 kiloluk sırt çantaları, omuzlarının canına okuyordu.

Üç saat tırmandıktan sonra hava kararırken 2200 metrede kamp kurdular. Sabah toparlanıp 3700 metredeki meteoroloji istasyonuna doğru yükselmeye başladılar. Otuveri ve Kazbek Dağları arasında uzanan Gergeti Buzulu'na kadar patikaları izlediler. Buzulu eğimi az olan bir yerinden enine geçip meteoroloji istasyonuna ulaştıklarında akşam olmak üzereydi. İstasyonda bir gün dinlenip, keşif yaptılar. Bir sonraki gün, rehberleri David'le birlikte Aklimatizasyon (Yüksek irtifaya uyum) için 4300 irtifalı Otuveri zirvesine çıktılar. Zorlu bir tırmanış oldu. Önce dolu, ardından başlayan kar yağışı, 500 metrelik uçurumlar, çürük kayalar onları yıldırmadı. Aynı gün zirve yapıp, istasyona döndüler. Bir gün daha dinlenip, ertesi sabah 04.00'de tırmanışa başlamak için satlerini kurdular.

Ayışığında rahatça görebildikleri rotalarında kendilerini yormayarak yükselmeye başladılar. Güçlükle üzerinden atladıkları buz çatlakları kimi yerlerde 15-20 metre genişliğe uzanıyordu. Böyle büyük çatlakların etrafında dolaşırken çok zaman kaybediyorlardı. Fotoğraf çekimi dışında hiç mola vermeden 4900'e ulaştılar. Rotanın en dik bölümü olan 120 metrelik buz etabının altında durarak ipe girdiler. 45 derecelik son etabı geçip yukarı baktıklarında ise zirveyi görebiliyorlardı. Aralarında sadece 50 metre kalmıştı. Meteoroloji istasyonundan çıktıktan altı saat sonra zirveye ulaştılar. Artık dört bir yandaki dağları görebiliyorlardı. Görüş o kadar açıktı ki Elburz Dağı bile çok net görünüyordu. Sert esen rüzgar ve vadiden yükselen bulutlar yüzünden acele ediyorlardı. 2-3 kare fotoğraf çektikten sonra hemen dönüş yoluna koyuldular. Buz etabına daha önceden kurulmuş sabit hatlar yardımıyla platoya inip çantalarını aldılar. İşkence haline gelen buz çatlaklarını geçip istasyona ulaştıklarında ise saat 12.00 olmuştu.

Ağustos ayında buzlarla kaplı 5047 metrelik Kazbek dağını keşfeden dağcıların 2000'e bir kala hedefleri 7000 metre yükseklikteki Pamir Dağı'nın zirvesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!