Ağrı'da sel bir can aldı

Güncelleme Tarihi:

Ağrıda sel bir can aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 08:54

Ağrı'da etkili olan sağanak yağmur, sele dönüştü. Doğubayazıt ilçesinde bir evin çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Yağış nedeniyle yüzlerce otomobil ve ev sular altında kaldı, eğitime hafta sonuna kadar ara verildi.

Haberin Devamı

AĞRI SULAR ALTINDA / Foto Galeri

3 BİN EV SULAR ALTINDA KALDI / WEB TV

Sabahın erken saatlerinden itibaren belediye ekipleri, evlerinde mahsur kalanları kurtarmaya başladı. Ağrı- Van karayolu, Hamur ve Tutak derelerinin taşması sonucu ulaşıma kapandı. Belediye Başkanı AK Partili Hasan Arslan, Fırat, Yüzüncü Yıl ile Gazi Mahallesi'nde 3 bin kadar evin taşkına uğradığını bildirdi. Başkan Arslan, “Yüzlerce insanı iş makineleri ile kurtardık. Hala yüzlerce kişi kurtarılmayı bekliyor. DSİ dere islahını yapmadığı için bu sıkıntıları yaşıyoruz. Kent merkezindeki elektirik, telefon içme suyu ve kanalizasyon altyapısı çöktü” dedi.
AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, sel olayını yerinde olarak izlediğini söyledi. Kotan, “Nehir kenarındaki bir evdeydim. Korkuç bir olay. Ağrı tarihinde böyle bir felaket yaşanmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ERZURUM- AĞRI KARAYOLUNUN BİR BÖLÜMÜNÜ DE ARAS NEHRİ YUTTU

Ana caddelerde yağış ve taşkınlar sonucu çökmeler meydana gelirken Ağrı'da zor durumda kalanlar yardımın zamanında gelmemesi nedeniyle sık sık birbirleriyle, yetkililerle tartışıp, kavga etti. Bu arada Erzurum'un Horasan ile Ağrı’nın Eleşkirt İlçesi arasındaki Delal Jandarma Karakolu Mevkii'nde Erzurum- İran karayolunda da Aras Nehri'nin taşması sonucu yolun bir bölümünü su nedeniyle tahrip oldu. Erzurum- Ağrı karayolunda ulaşım, tek şeritten sağlanıyor.

PATNOS'TA SELDEN 6 EV YIKILDI

Patnos Kaymakamı Tuncay Dursun, selden köylerde 6 evin yıkıldığını, 90 kadar ev ve ahırda da hasar oluştuğunu bildirdi. Kaymakam Dursun, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Selden dolayı vatandaşlardan gelen müracaatları hasar tespit komisyonumuz değerlendiriyor. Gerekli çalışmalar bittikten sonra mağdur olan vatandaşımıza yardımcı olacağız" diye konuştu.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Doğubayazıt’a 20 kilometre uzaklıktaki Esnemez köyünde Sağanak yağıştan dolayı damı çöken evin enkazı altında kalan  anne ile 5 çocuğu köylülerin yardımı ile kurtarıldı.  Durumu ağır olan  ilköğretim 5. sınıf öğrencisi Gamze Gündüz (12) Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan tüm  müdahalelere rağmen Gündüz hayatını kaybetti.  anne Hanım Gündüz (26) ile diğer çocukları da aynı hastanede tedavi altına alındı.

Haberin Devamı


50 YOLCU KURTARILDI

Murat Nehri'nin taşması sonucu ulaşıma kapanan  Ağrı-Van kara yolunun 17. kilometresinde, araçlarda mahsur kalan yaklaşık 50  yolcu kurtarıldı.

Kentte dün geceden itibaren etkili olan sağanak  nedeniyle debisi yükselen Murat Nehri'nin taşması sonucu, Ağrı-Van kara yolu  ulaşıma kapandı.

Kara yolunun 17. kilometresinde 1'er otobüs ve kamyon ile 5 otomobil, sel  suları arasında kaldı. Olayın bildirilmesi üzerine Emniyet Müdürlüğü ve kara yolları ekipleri,  araçlarda mahsur kalan yaklaşık 50 yolcuya ulaştı. İş makinelerinin yardımıyla araçlardan indirilen yolcular, güvenli  bölgeye taşındı. Sel sularının bir metreye kadar yükseldiği kara yolunun ulaşıma açılması  için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

EĞİTİME HAFTA SONUNA KADAR ARA VERİLDİ
       
Ağrı Vali Vekili Murat Güven, kent merkezindeki  okullara 3 gün süreyle ara verildiğini söyledi.

Vali Vekili Güven, afet sırasında  evleri zarar gören vatandaşların yatılı okul ve diğer okullarda barınacağını  belirterek, “Son kriz toplantımızda, Ağrı'da eğitime hafta sonuna kadar ara  verildi” dedi.Kızılay ekiplerinin çadır-kent kurulması için uygun arazi arama çalışması  başlattığını anlatan Vali Vekili Güven, şu ana kadar kent merkezinde sadece 1  köprünün yıkıldığı bilgisini aldıklarını kaydetti.

Öte yandan dün Doğubayazıt ilçesine bağlı Esnemez köyünde sağanak yağış  nedeniyle bir evin çökmesi sonucu 13 yaşındaki Gamze Gündüz'ün yaşamını  yitirdiğini hatırlatan Vali Vekili Murat Güven, gece saatlerinde etkili olan ve  Ağrı'da afete yol açan sağanak yağışta herhangi bir can kaybının olmadığını  vurguladı.

Haberin Devamı

Murat Nehri'nin taşması sonucu Ağrı-Van kara yolunun ulaşıma kapandığını  bildiren Vali Vekili Güven, Özel İdare, Karayolları, Belediye ve DSİ ekiplerinin,  kent merkezinde acil müdahalelerde bulunduğunu ifade etti.

ÇİÇEK VE AKDAĞ BÖLGEDE

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ağrı milletvekilleri ile birlikte Ağrı'ya geldi. Bakanlar Valiliğe geçerek Vali Vekili Murat Güven'den son durumla ilgili bilgi aldı. Daha sonra Çiçek ve Akdağ, toplantı salonunda köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Ekili alanları zarar görenlerin tepsit yaptırmalarını isteyen Çiçek, Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan uzman eleman getirdiklerini anlatırken, şöyle dedi:
"Hasar tespitini bu uzmanlar yapacak. Okulların hafta sonuna kadar tatil edilmesi olumlu. Evlerini su basan vatandaşların bir kısmını okullarda barındıracağız. İçme suyu sorunu da belediye piyasadan temin edecek. Allah'tan gelen bir afet. Sadece Doğubayazıt İlçesi'nde 1 çocuk hayatını kaybetti. 1 günde yağan yağış, 1 yıllık yağışa bedel. Küresel ısınmanın getirdiği sıkıntı. Bizim de yaptığımız yanlışlıklar var. Bunu tabiat affetmiyor. Dere yatağına evler yapılmış. Ağrı'nın sorunlarını Bakanlar Kuruluna taşıyacağız."

Haberin Devamı


“İÇME SUYUNA DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da halkı içme suyu konusunda uyardı. Bakan Akdağ, şüphe duyulan suyun içilmemesini istedi. Toplantıda söz alan muhtarlar, öncelikle yol, köprü sorunlarını anlattı ve ekili alanların da yağışlardan zarar gördüğünü anlattı.

MEHMETÇİK 3 BİN KİŞİYE YEMEK VERECEK

Kızılay, selden en büyük zararı gören Fırat Mahallesi'ne 100 kişilik çadır kurarken, 12'nci Mekanize Tugay Komutanlığı her gün üç öğün yemek vermek için hazırlıklarını tamamladı. Akşam yemeği ile başlayacak kumanya dağıtımında Mehmetçik her öğün 3 bin kişiye sıcak yemek verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!