"Ağlayan Türkiye" sergisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ağlayan Türkiye sergisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 13:39

Hanri Benazus, Büyük Önder Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938'den, naaşının Anıtkabir'e taşındığı 10 Kasım 1953'e kadar geçen süre içindeki 1200 fotoğrafından 300'ü İstanbullularla buluştu.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı ve Milli Saraylar Daire Başkanlığının katkılarıyla düzenlenen sergi, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Daire Başkanlığı binasının alt katında açıldı.

SERGİDEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

Serginin açılışını TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Bengi, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Hanri Benazus ve eşi Sevgi Tanrısever Benazus yaptı.

Hanri Benazus, serginin açılışının ardından yaptığı açıklamada, arşivinde, 10 Kasım 1938 ile 10 Kasım 1953 arasındaki döneme ait 1200 fotoğraf bulunduğunu belirterek, sergide yaklaşık 300 fotoğrafın yer aldığını söyledi.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938'de çekilen fotoğraflarla başlayan serginin, Atatürk'ün naaşının Dolmabahçe Sarayı'nda katafalka konularak halka açıldığı 16 Kasım 1938 tarihindeki fotoğraflarla devam ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Benazus, sergide, Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'ndan alınan cenazesinin önce Sarayburnu'na, oradan da Yavuz Zırhlısı ile Kocaeli'ne götürüldüğü 19 Kasım 1938 ve cenazenin Kocaeli'nden Ankara'ya yolcu edildiği 20 Kasım 1938 tarihlerinde çekilen fotoğrafları ile Atatürk'ün naaşının Ankara'ya ulaştığı, Meclis binası önündeki katafalka konulduğu ve ardından Etnoğrafya Müzesine getirildiği 21 Kasım 1938'e ait fotoğrafların bulunduğunu kaydetti.

Hanri Benazus, serginin, Atatürk'ün cenazesinin, Etnografya Müzesi'nden alınarak, 10 Kasım 1953'de Anıtkabir'e taşınmasını anlatan fotoğraflarla tamamlandığını anlattı.

Serginin kronolojik bir sıra izlediğini belirten Benazus, sırayı takip eden izleyicilerin işin manasını daha iyi anlayacaklarını kaydetti.

“LEBLEBİLERİNİ YÜRÜTTÜM”

Fotoğrafların 63 yıllık birikimi olduğunu belirten Benazus, “Bende 4 bin 800 Atatürk fotoğrafı var. 1200 Atatürk'ün cenazesine ait fotoğraf, bin 500 Çanakkale fotoğrafı var. 17 yaşından beri toparlıyorum” dedi.

Benazus, Atatürk'ün fotoğraflarını toplama merakının çok küçük yaşlarda başladığını ifade ederek, “Küçükken Atatürk'ün masasındaki avam tabiriyle leblebilerini götürdüm. Atatürk ile masasında birebir bulunduğum için bir özellik oldu. O zamanki hayranlığım tutkuya dönüştü ve bugüne geldim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bugüne gelişinde eşinin büyük etkisi olduğunu vurgulayan Benazus, duygularını “Onun destekleri olmasa bu kadar yayılmam mümkün değildir. Şu anda en azından Türkiye çapında 17-18 sergi açık. Bugün Florya Köşkü'nde ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde, akşam da Antalya'da sergi açacağım” diyerek dile getirdi. Büyük Önder Atatürk ile 7,5 yaşında karşılaştığını belirten Benazus, şöyle konuştu:

“Ben 7,5 yaşındaydım. Ege manevralarını izlemek için Atatürk, Aydın'ın Ortaklar köyüne geldi. Karşılamaya gidenler arasında babam da vardı. Ben de beraber gittim. Sonra babamın yanından kaçtım. O'nun yanına gittim. Atatürk, beni tuttu, trenine bindirdi. Trende O'na rakı, leblebi getirdiler. Atatürk, trendeki camı açtı, halka 'şerefe, şerefe, şerefe' diye kadeh kaldırırken, ben de leblebilerini yürüttüm.

Haberin Devamı

Atatürk ile trende yarım saat kadar sürekli sohbet ettik. Özellikle çocuklara çok düşkünlüğü vardı. Okul nasıl, öğretmenleriniz nasıl, eksikleriniz nedir, neler öğreniyorsunuz, ne yapıyorsunuz şeklinde yarım saat bizimle sohbet etti.”

“Gençlere bir tavsiyeniz var mı?” sorusuna Benazus “Gençlere bir tek tavsiyem var: Her konuda Atatürk'e sığınmaya kalkmasınlar, yalnız Atatürk'ü rehber alsınlar yeter. Bu memleket daha güzel olur” yanıtını verdi.

“ÇALIŞALIM VE 'TÜRK'ÜN ATASI' OLALIM”

Atatürk'ü çocuklara anlatan kitapları ile tanınan Hanri Benazus'un eşi Sevgi Tanrısever Benazus ise çocuk masallarıyla başladığı yazarlık kariyerinde eşinin teşvikiyle yakın tarihe yöneldiğini ifade ederek, babası ve dedesinin gazi olması dolayısıyla çocukluğundan beri Atatürk'ü kendine daha yakın hissettiğini anlattı.

Haberin Devamı

Çocuklara Atatürk'ün çocuk sevgisini, naif, insan ve çocuk yönünü anlatmaya çalıştığını belirten Sevgi Benazus, “Çünkü Atatürk'ün içindeki o güzel gözlerindeki çocuğu gördüm. Salıncakta sallanıyor, gözleri ışıl ışıl ve bir ışık Atatürk. Türkiye'ye onu ifade etmek istiyorum. Canım çocuklarım Atatürk kendi ışığıyla size yolunu gösteriyor, hadi hep beraber ileri birer Atatürk olalım. Atatürk olmak 'Türk'ün Atası' olmaktır, çalışalım ve 'Türk'ün Atası' olalım” diye konuştu.

“Ağlayan Türkiye” sergisi, 15 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!