"Ağca Orlandi'nin kaçırılışıyla ilgili sorgulanmalı"

Güncelleme Tarihi:

Ağca Orlandinin kaçırılışıyla ilgili sorgulanmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 10:03

İtalya'da Roma Mahkemesi'ndeki sorgu yargıçlığından emekli olmasının ardından milletvekilliğine seçilen Ferdinando İmposimato, Mehmet Ali Ağca'nın, 22 Haziran 1983'te Emanuela Orlandi'nin kaçırılması olayıyla ilgili olarak sorgulanması gerektiğini ileri sürdü.

İtalya'da Roma Mahkemesi'ndeki sorgu yargıçlığından emekli olmasının ardından milletvekilliğine seçilen ve Orlandi ailesinin avukatlığını yapan Ferdinando İmposimato, İtalyan yargısına bu konuda başvuruda bulunarak, Ağca'nın sorgulanmasını talep edeceğini söyledi.

İtalyan haber ajansı Ansa'da dün gece yayımlanan bir habere göre İmposimato, “İtalyan yargısı, Orlandi'yi kaçıranların kimler olduğu konusunda net bilgiler edinme amacıyla Ağca'yı sorgulayabilir. Zira Papa'ya suikast girişiminde bulunmuş olan bu kişi, o dönemde kendisinin kurtarılabilmesi için Orlandi'nin kaçırılmış olduğunu biliyor” dedi.

İmposimato, İtalyan yargısına bu konuda yapacağı başvurunun sonucu konusunda pek umutlu olmadığını da ifade ederek, “Ağca, her ne kadar tahliyesi konusunda bu konuda yardımcı olacağına dair söz vermiş olsa da İtalyan yargısının olası sorgulamasından muhtemelen pek bir netice de çıkmayacaktır” diye konuştu. 1983'te henüz 15 yaşındayken Roma'da esrarengiz biçimde ortadan kaybolmasının ardından kendisinden hiç bir haber alınamayan Emanuela Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi, Ağca'nın tahliyesi sonrasında olumlu gelişmeler yaşanabileceği konusunda umutlu olduklarını söylemişti.

Halen Vatikan'da yaşayan ailenin 46 yaşındaki oğlu Pietro Orlandi, ”Olayın başından bu yana Emanuela'dan Ağca'nın özgürlüğe kavuşmasıyla bağlantılı biçimde konuşulması bir tesadüf olmamalı. Elimde somut deliller yok. Ama Ağca'nın nihayet serbest bırakılmasının, Emanuela açısından da belirleyici bir anlam taşıyacağına inanıyorum”dedi.
Emanuela'yı bulmaya yönelik çalışmalarda yalnızlığa terk edilmiş olmalarından yakınan Pietro Orlandi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle, savcılığın bu konuda açtığı davanın 1990'ların sonuna doğru kapatılmasının ardından, bizi herkesin terk etmiş olduğu gibi bir hisse kapıldık. Emanuela bir Vatikan vatandaşıydı, halen de Vatikan vatandaşı. Dolayısıyla olaya daha fazla ilgi gösterilmesini bekliyorduk. Ailemize bu konuda yakınlık gösteren tek kişi, halen parlamenter olan emekli yargıç İmposimato olmuştur. Soruşturmanın yeniden açılmasını da onun sayesinde sağladık.”

Ağca'nın Emanuela'yı bulma konusunda elinden gelen yardımı yapacağına söz vermiş olduğunu anımsatan Pietro Orlandi, bu konudaki umudunu ise şu sözlerle dile getirdi: “Ağca, cezasını çekmesinin ardından şimdi özgürlüğüne kavuşacak, Emanuela ise işlemediği bir suçun bedelini ödüyor. Onun da en kısa sürede özgürlüğe kavuşmasını umut ediyorum.

Ağca bu konuda ailemize yardımcı olacağını belirtmişti. Evet, Ağca'nın zaman zaman çelişkili beyanatları da olmuştur. Ancak ben onun bir deli veya megaloman olduğunu asla düşünmedim”. Pietro Orlandi, Emauela'nın ortadan kaybolmasının ardından dönemin papası İkinci Jean Paul'ün 1983'ün Aralık ayında ailelerini ziyaret ettiğine de değinerek, “Papa o ziyaret sırasında bize, 'Terörizmin, bir ulusal olanı vardır, bir de uluslararası olanı. Emanuela'nın başına gelen olay uluslararasıdır' demişti. Ben Papa'nın o sözünü asla aklımdan çıkarmıyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!