Ağabeyinin yanına uğurlanacak

Güncelleme Tarihi:

Ağabeyinin yanına uğurlanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı, okurlarının ‘Aydınlanmanın Bilgesi’ adını verdiği İlhan Selçuk, dün yaşama veda etti.

Haberin Devamı

 

SELÇUK HASTANEYE KALDIRILMADAN ÖNCE BÖYLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ / WEB TV

İLHAN SELÇUK İÇİN ANI DEFTERİ / Foto Galeri

SEVENLERİ HASTANEYE AKIN ETTİ / Foto Galeri

Ergenekon soruşturması nedeniyle gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 85 yaşındaki Selçuk, bir süre önce hayatını kaybeden ağabeyi Turhan Selçuk’un yanında, perşembe günü Hacıbektaş’ta toprağa verilecek.

İlhan Selçuk'un cenazesi, 24 Haziran Perşembe günü saat  13.00'te Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek törenin ardından Çilehane'deki  mezarına, Alevi-Bektaşi geleneklerine göre Alevi dedesi tarafından toprağa  verileceği açıklandı..

CUMHURİYET Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, tedavi gördüğü, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi yoğun bakım servisinde dün 13.15’te çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti.

ÖLÜM NEDENİ: BÖBREK YETMEZLİĞİ

Haberin Devamı

İŞTE VEDA YAZISI...

İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesi 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etti:

"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."

Cumhuriyet okurlarının ‘Aydınlanmanın Bilgesi’ adını verdiği 85 yaşındaki İlhan Selçuk, 21 Mart 2008 günü saat 04.30 sıralarında Ergenekon Soruşturması’nda gözaltına alınmıştı. 2 gün sorgulandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 30 Mart 2008’de göğüs ağrısı şikayetiyle Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne getirilmiş ve 15 Nisan’da yaklaşık 6 saat süren by-pass ameliyatı geçirmişti. 25 Mayıs’ta taburcu edilen Selçuk, 14 Ağustos 2009 günü, tekrar rahatsızlanınca Vehbi Koç Amerikan Hastanesi’nin Yoğun Bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı. Selçuk’un beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak kısmi felç geçirdiği saptanmıştı. 10 gün yoğun bakımda tedavi gören Selçuk, 24 Ağustos 2009’da yoğun bakımdan çıkarılmıştı. Ancak konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu. Berin Nadi’nin 2001 yılında ölümünün ardından Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz sahipliği görevini de üstlenen İlhan Selçuk, 11 Mart’ta 85’inci yaş gününü yoğun bakımda geçirmişti. İlhan Selçuk, hastanede kaldığı süreçte okurlarıyla bağını sürdürdü. Hikmet Çetinkaya, 26 Kasım’dan başlayarak her hafta Pazar Sohbetleriyle İlhan Selçuk’un görüşlerini Cumhuriyet okurlarına aktardı.
İlhan Selçuk’un ağabeyi ünlü karikatürist Turan Selçuk da, 11 Mart 2010 vefat etmişti. Hastalığı nedeniyle Turhan Selçuk’un ölümü kendisine söylenmemiş, bu nedenle cenazesine de katılamamıştı. Turhan Selçuk, vasiyeti üzerine, Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde Mahsuni Şerif’in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykellerinin bulunduğu ‘Çilehane bölgesinde’ defnedilmişti.
Selçuk için Çarşamba günü İstanbul’da veda töreni yapılacak. Cenazesi perşembe günü Hacıbektaş’a götürülecek. Selçuk, Hacıbektaş’ta, ağabeyinin yanında Yıldızlar Mezarlığı’na defnedilecek. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk’un 17 Ağustos 2007’de Hacıbektaş etkinliklerinde, “Bizi Hacıbektaş’a gömün” diye vasiyet ettiğini belirtti. Turhan Selçuk’un da vasiyeti uyarınca Çilehane bölgesinde gömüldüğünü belirten Selmanpakoğlu, yanına defnedilmesi için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Cumhuriyet için adanmış bir hayat 

NÜFUSUNDA Aydın yazmasına karşın 1925’te İzmir’de doğan İlhan Selçuk, 1950’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kısa bir süre avukatlık yapan Selçuk’un ilk yazısı 1952’de ağabeyi Turhan Selçuk ile birlikte çıkardığı 41 Buçuk isimli mizah dergisinde yayımlandı. 1962’de Nadir Nadi’nin çağrısı üzerine Cumhuriyet’te köşe yazarlığına başlayan Selçuk, bu tarihten itibaren yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde Pencere adlı köşesinde yazmayı 12 Mart 1971 öncesinde Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı Devrim dergisinde de yazan İlhan Selçuk, 12 Mart Askeri Muhtırası’ndan sonra, 9 Mart 1971 darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. 1971’de sıkıyönetim mahkemesinde yargılanan ve aklanan Selçuk, 12 Mart döneminde Ziverbey Köşkü’nde sorgulandı. Yazdığı Ziverbey Köşkü kitabıyla, Ziverbey’deki işkence iddiaları ilk kez anlatılmış oldu. İlhan Selçuk, Ziverbey’de işkence altındayken verdiği ifadede akrostiş yöntemini kullanmıştı. İfadesinde, her tümcenin sondan ikinci sözcüğünün baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında “İşkence altındayım” tümcesi çıkıyordu. Selçuk, Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun kurucu üyesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!