Afyon'da deprem: 6.0

Güncelleme Tarihi:

Afyonda deprem: 6.0
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2002 11:53

Afyon'da saat 09.11'de merkez üssü Bolvadin olarak belirlenen 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölgede 100'ten fazla bina çöktü, ölü sayısı sürekli artıyor.

Afyon ValiliÄŸi bünyesinde oluÅŸturulan Kriz Merkezi`nden alınan son bilgilere göre, Afyon`da meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 45`e yükseldi.Â

Afyon Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Halil İbrahim Türkoğlu, göçük altında canlı kalmadığını, bu nedenle arama-kurtarma çalışmaları son verdiklerini bildirdi.

Türkoğlu, şu ana kadar belirledikleri yaralı sayısının 172 olduğunu belirterek, "Yaptığımız tespitlere göre, göçük açında canlı kalmadı. Bu nedenle arama-kurtarmaçalışmalarına son verdik" dedi.

Alınan bilgiye göre, Bolvadin Ä°lçesi`nde 1, Çay Ä°lçesi`nde 21, Sultandağı Ä°lçesi`nde 15, Çobanlar Ä°lçesi`nde 2 ve yaralı olarak Afyon`daki hastanelere kaldırılan ve hayatını kaybeden 6 kiÅŸiyle birlikte ölü sayısı toplam 45 oldu.Â

Bu arada, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtildi.Â

Depremde yaÅŸamını yitirenlerden kimlikleri belirlenenler ÅŸunlar:Â

Afyon: Şükran Kükrek (65), Osman Önerdilek (65), Soner Genç (18), Ali Şık (9).

SultandaÄŸ:
AyÅŸe Akbıyık, Raziye Demir, Ä°hsan Åžahin, Kadriye TokbaÅŸ, Cemile Ayar, Habibe Gül, Hüseyin Åžeker, Kezban Åžeker.Â

Yeşilçiftlik Beldesi: Eşe Akarsu, Fatma Karakuş, Hatice Dağdelen,

Yakasenek Beldesi: Ali Petek, İsmail Tuncer ve İbrahim Gün

EN ÇOK HASAR SULTANDAĞI, EBER VE ÇAY'DA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Sismoloji Laboratuvarı’dan alınan bilgiye göre aletsel büyüklüğü 6 olarak ölçülen şiddetli deprem, 38.5 enlem, 31.2 boylamda ve 5 kilometre derinlikte meydana geldi.

ÜÇ GÜN YAĞIŞ BEKLENMİYOR
Afyon`da bu sabah yaşanan depremin ardından bölgede önümüzdeki üç gün yağış beklenmiyor. Ancak sabah saatlerinde görülen sisin, yer yer yoğun olmak üzere devam edeceği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü`nden aldığı bilgiye göre, Afyon, Çay, Bolvadin ve Sultandağı`nda önümüzdeki üç gün yağış beklenmiyor. Ancak bölgede sabah saatlerinde yoğun olmak üzere görülen sisin devam edeceği tahmin ediliyor. Sisin öğle saatlerinden sonra sıcaklığının artmasıyla birlikte hafiflemesi bekleniyor.

Bölgede gece en düşük sıcaklıklar sıfırın altında 2-4, gündüz en yüksek sıcaklıklar ise 8-10 derece olacak. Meteoroloji uzmanları, sabah saatlerinde yer yer yoğun olarak beklenen sis nedeniyle sürücülerin dikkatli olmaları uyarısında bulundular.

Deprem Sultandağı ilçesinde 60 civarında evi oturulamayacak duruma getirirken, ilçedeki kamu binaları büyük hasar gördü.

Depremde şu ana kadar yapılan belirlemelere göre ilçe merkezinde Ayşe Akbıyık, Raziye Demir, İhsan Şahin, Kadriye Tokbaş, Cemile Ayar, Yeşilçiftlik beldesinde Eşe Akarsu, Fatma Karakuş, Hatice Dağdelen, yakasenek beldesinde Ali Petek hayatını kaybetti.

İlçe merkezinde 3 katlı bir binanın tek katlı binanın üstüne devrilmesi sonucu Hüseyin Şeker, eşi Kezban Şeker ve kimliği belirlenemeyen bir kişi göçük altında kaldı.

Bolvadin İlçesi’nde de Kadir Akyol adlı bir kişi, deprem sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Çay ilçesi sanayi sitesinde 30 işyeri tamamen yıkıldı. Sanayi sitesine giden çevre yolundaki köprü hasar görürken, ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Depremin tatil gününe rastlaması nedeniyle can kaybının olmadığı sanayi sitesinde, işyeri sahipleri yıkılan dükkanlarından eşyalarını çıkarmaya çalışıyorlar.

Deprem, Afyon merkez ve bazı ilçelerinde binaların çatlamasına ve camların kırılmasına neden oldu.

Deprem, aralarında Burdur, Isparta, Ankara, Konya, Eskişehir, Kocaeli ve Sakarya'nın da yer aldığı çok sayıda ilde de hissedildi.

Afyon Belediye Başkanı Hayrettin Barut,’’Olaya hakimiz, kriz masası Bolvadin’de. Yaralılar hastanelere ulaştırılıyor’’ dedi. Barut, depremin ardından geldikleri Bolvadin İlçesi’nin merkezinde büyük bir hasar olmadığını, 4 caminin minaresinin yıkıldığını belirtti.
Bolvadin merkezinin yanı sıra çevre beldelerde hasarın daha büyük olduğunu söyleyen Barut, Sultandağ ve Çay ilçeleri ile Eber ve Yeşil Çiftlik beldelerinin depremden en çok etkilenen bölgeler olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Afyon’da devam eden artçı sarsıntılar, halk arasında paniğe neden oluyor. Afyon, sabah saatlerinde yaşadığı 6 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılarla sallanmaya devam ediyor.

OKULLAR 5 GÃœN TATÄ°L

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Afyon merkez, Çobanlar, Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçeleri ile bunlara bağlı köy ve kasabalardaki ilk ve ortaöğretim okullarının 5 gün süreyle tatil edildiğini bildirdi.

MEB'ten yapılan yazılı açıklamada, bugün Afyon'da meydana gelen deprem felaketinden hemen sonra Bakanlığın inceleme çalışmalarına başladığı, Afyon ve ilçelerinin milli eğitim müdürleri ile temasa geçilerek gerekli önlemlerin alındığı kaydedildi. Açıklamada, Afyon merkez, Çobanlar, Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçeleri ile bağlı köy ve kasabalarda bulunan ilk ve orta dereceli okulların 5 gün süreyle tatil edildiği belirtildi.

'EVLERE GÄ°RMEYÄ°N' UYARISI

Deprem nedeniyle ilçe merkezinde, Belediye araçlarından yapılan anonslarla artçı deprem uyarılarında bulunularak, vatandaşlardan evlere girmemeleri isteniyor.

Bolvadin ilçe merkezinde seyreden belediye araçlarından, artçı depremlerin devam edeceği gerekçesiyle evlere girilmemesi yönünde anonslar yapılıyor. Anonslarda, suların kaynatılarak içilmesi yönünde uyarılarda bulunuyor.

AFYON - KONYA YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Afyon'da meydana gelen deprem nedeniyle ulaşıma kapanan Afyon-Konya arasındaki yol ulaşıma açıldı. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çay İlçesi'ndeki bir köprünün yıkılması nedeniyle ulaşıma kapanan Afyon-Konya arasındaki ulaşım, servis yolundan sağlanmaya başladı. Yetkililer, yolun trafiğe açıldığını, ana arterlerde ulaşım sıkıntısı bulunmadığını bildirdiler.

ECEVİT DEPREM BÖLGESİNDE

Başbakan Bülent Ecevit, Afyon ve ilçelerini etkileyen depremin ardından devletin bütün tedbirleri aldığını söyledi. Ecevit, deprem felaketine uğrayan Sultandağı'nda incelemelerde bulundu, vatandaşları dinledi.

Bülent Ecevit, bölgeye yeterince çadır ve battaniye gönderildiğini söyledi. Başka ihtiyaçların da karşılandığını kaydeden Başbakan, artçı sarsıntıların devam ettiğini ve edeceğini hatırlatarak, vatandaşlardan bir iki gece ihtiyatlı olmalarını istedi. Bölgede okulların tatil edildiğini ifade eden Başbakan, gece barınma için yatılı bölge okulunun hazırlanması ve hasarlı binalara vatandaşların sokulmaması talimatını verdi.

Başbakan Ecevit'in bölgedeki incelemelerine İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Bayındırlık ve İskan BakanıAbdülkadir Akcan, Afyon Valisi Ahmet Özyurt da katıldı.

Yaraların sarılması için her türlü yardımın yapıldığını belirten Ecevit, "Devlet Bakanı Hasan Gemici, ilçeye 300 milyar lira gönderdi.Bütün bakanlarımız burada, elden gelen yapılıyor. Bütün çadır ihtiyacımız, bu geceden itibaren karşılanıyor. Yiyecek, mutfak ve battaniye tertibatımız karşılanıyor" dedi.

Ecevit Eber'de de incelemelerde bulunduktan sonra helikopterle Afyon'a, buradan uçakla Ankara'ya hareket etti. Ecevit ve beraberindekiler, özel uçak 'Ata' ile saat 17.00`de Ankara'ya döndü.

SEZER: YARALAR BÄ°RLÄ°KTE SARILACAK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu sabah meydana gelen, merkez üssü Afyon’un Bolvadin ilçesi olan depremin, ulusça herkese üzüntü verdiğini ifade ederek, ‘‘Ölü ve yaralı sayısının artmaması, ülkemizin bir daha böyle büyük felaketlerle karşılaşmaması en içten dileğimizdir’’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in, bu sabah meydana gelen depremle ilgili olarak Afyon Valisi Ahmet Özyurt ile depremin hissedildiği diğer illerin valilerinden bilgi aldığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, meydana gelen depremle ilgili olarak, Ulusa hitaben yayınladığı mesajında şunları kaydetti:

‘‘Merkez üssü Afyon’un Bolvadin ilçesi olan ve birçok ilimizde de hissedilen 6 büyüklüğündeki deprem, çok sayıda yurttaşımızın yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmuştur.

Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız büyük deprem felaketlerinin ardından bugün de yeni bir depremin meydana gelmesi, Ulusça hepimize büyük üzüntü vermiştir. Ölü ve yaralı sayısının artmaması, ülkemizin bir daha böyle felaketlerle karşılaşmaması en içten dileğimizdir. Devletimiz ve Ulusumuz depremin açtığı yaraları hep birlikte saracaktır. Yaşamını kaybeden yurttaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, ailelerine ve Ulusumuza başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza da geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi iletiyorum.’’

ULUSLARARASI AJANSLAR HABERÄ° ANINDA Ä°LETTÄ°

Uluslararası haber ajansları, merkez üssü Bolvadin olan depremle ilgili gelişmeleri bütün dünyadaki abonelerine anında iletti. ABD'nin AP, İngiltere'nin Reuters ve Fransa'nın AFP haber ajansları, 17 Ağustos 1999'daki büyük Marmara depremini hatırlatarak, bugünkü depremle ilgili hemen hemen her ayrıntıyı yayınladılar.

Uluslararası ajanslar, ''Büyük sarsıntıda insanlar evlerinden fırladı'' diye yazdılar ve 11 kişinin yıkıntılar altında kaldığını belirttiler. Depremin başkent Ankara'da belirgin biçimde hissedildiğini belirten ajanslar, ölü sayısındaki artışı anında abonelerine ulaştırdılar.

PAPANDREU'DAN BAÅžSAÄžLIÄžI MESAJI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, meydana gelen deprem üzerine Türk halkı ve hükümetine başsağlığı dileğinde bulundu. Papandreu, yaptığı yazılı açıklamada, ''Yeniden depremin sert darbesiyle karşılaşan Türk halkı ve hükümetine bu zor günlerinde dayanışma ve desteğimizi ifade ediyor, depremde yaşamlarını yitirenlerin ailelerine en içten başsağlığı diliyoruz'' dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu, Ankara'daki Yunanistan Büyükelçiliği'ne talimat vererek, herhangi bir insani yardım için Atina'nın hazır olduğunun Ankara'ya bildirildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!