Eyvah Vuvuzela!

Güncelleme Tarihi:

Eyvah Vuvuzela
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 09:36

Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası'nda da her turnuvada olduğu gibi favorilerin, oyuncuların, takımların konuşulması bekleniyordu. Ancak, Güney Afrika'da kutsal sayılan çalgı vuvuzela adeta futboldan rol çalıyor.

Haberin Devamı

 

 

Maçlar sırasında yüzlerce kişi tarafından aynı anda çalınan ve milyonlarca sivrisinek uçuyormuş gibi bir ses çıkaran vuvuzela, bir anda dünyanın gündemine oturdu. Yayıncı kuruluşlar sesi filtrelemek için arayışlara girerken, bazı televizyon üreticileri de vuvuzelasız maç izlemenin yollarını duyurmaya çalıştı.

 

İzleyicilere vermiş olduğu rahatsızlık bir yana vuvuzela kendi ekonomisini de oluşturmuş durumda. Bununla birlikte özellikle Avrupa'da vuvuzela satış noktaları giderek artarken, Türkiye'de yaşayanlar da Güney Afrika'ya giden tanıdıklarından vuvuzela sipariş etmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

   Â

Haberin Devamı

FÄ°YATLAR FARKLI           Â

 

Güney Afrika'da bulunan gazeteciler, şu anda vuvuzelanın satış fiyatının 100 rand yani 20 TL civarında olduğunu söylüyor.

 

Afrika ile ticaretini artırdığını ve vuvuzelayı da satın almaya başladığını açıklayan İngiliz perakende grubu Sainsbury şu ana kadar tanesi 2 sterlinden (4.5 TL) yaklaşık 40 bin adet sattığını bildirdi. Almanya'da da vuvuzelanın tanesi 5 euro yani 10 TL civarında.

 

Çıkardığı korkunç sese rağmen bu çalgıların yazın moda olacağı öngörüsüyle hareket eden iki Alman girişimci Mart ayında Avrupa satış haklarını satın aldı.

 

Frank Urbas ve Gerd Kehrberg'in aynı isimle açtıkları Vuvuzela şirketinin bu satışlardan dolayı milyonlarca euro kâr edeceği düşünülüyor.

 

İngiltere, Almanya ve Fransa'da başka şirketler de vuvuzela benzeri ürünler üretmeye başladı. Ancak üretilen bu ürünler daha düşük desibelde ses çıkartıyor.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE DE REVAÇTA

 

Şu anda Türkiye'de vuvuzela bulmak kolay değil. Bu nedenle de Türklerin büyük çoğunluğu Güney Afrika'ya Dünya Kupası'nı takip etmeye giden tanıdıklarına sipariş veriyor.

 

TRT yorumcularından birisi dün 11 adet vuvuzela siparişi aldığını söylerken, spiker de kendisinden 14 arkadaşının bu çalgıyı istediğini belirtti.

 

Türk girişimciler de vuvuzela ticaretine ve üretimine hız verdi. Şu anda Türkiye günde 100 civarında satış yapıldığı tahmin ediliyor. Liglerin başlaması yaklaştıkça vuvuzela satışlarının da patlaması bekleniyor.

 

Gazeteci Oray Eğin de açılış törenini izlemek için Güney Afrika'ya giden Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'dan sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden vuvuzela istedi. Eğin, daha sonra Arıboğan'ın getirdiği vuvuzelayı aldı ve öğretim üyesine teşekkür etti.

 

Haberin Devamı

YAN SEKTÖR DE YARATTI

 

Vuvuzelanın bu kadar revaçta olması yalnızca üreticisini ya da dağıtıcısını değil, yan sektörlerini de mutlu ediyor. Bunlardan birisi de kulak tıkacı üreticileri.

 

Afrika'nın en büyük kulak tıkacı üreticisi Ear Plugs Online, Dünya Kupası'nın başlamasından bu yana satışlarının yüzde 121 arttığını açıklarken, bir başka üretici firma Sheppard Medical da 400 bin adet satış gerçekleştirdiğini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!