Afganlar yeni yönetimde anlaÅŸtı

Güncelleme Tarihi:

Afganlar yeni yönetimde anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 08:40

Kuzey İttifakı ve eski Afgan Kralı Muhammed Zahir Şah`ı temsil eden heyet, ülkeyi yönetecek geçici konsey formülünde anlaştı.

Haberin Devamı

Almanya`nın Bonn kenti yakınlarında sürdürülen görüşmelere katılan Kuzey Ä°ttifakı heyetinden Muhammed Hüseyin BahÅŸi, ``bunun önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu`` söyledi.Â

Tarafların, ulusal konsey toplanana kadar Afganistan`ı idare edecek geçici konseyin 42 üyeden oluÅŸmasını ve her iki grubun eÅŸit temsil edilmesini kabul ettiklerini de kaydeden BahÅŸi, görüşmelere katılan diÄŸer iki küçük grubun da konseyde temsil edilebileceÄŸini söyledi.Â

BahÅŸi, heyetlerin, bugün geçici konseye kimlerin dahil edileceÄŸinekarar vermelerinin beklendiÄŸini bildirdi.Â

Kuzey Ä°ttifakı heyetinin baÅŸkanı Yunus Kanuni`nin bir yardımcısı da, Reuters`a açıklamasında, "Geçici konsey oluÅŸturulması konusunda anlaÅŸmaya vardılar ancak bunun oluÅŸturulmasının mekanizması üzerinde yarın tartışılacak" dedi.Â

Kanuni`nin yardımcısı, tartışılacak meseleler arasında konseyde ne kadar kiÅŸinin ve kimlerin yer alacağının bulunduÄŸunu söyledi.Â

Konsey, ülkeyi geçici olarak yönetecek isimleri belirleyecek meclis olarak görev yapacak.Â
ABDULLAH: BARIŞ GÜCÜ KONUSUNDA ESNEK DAVRANACAĞIZ
   Â
Taliban sonrası Afganistan için önemli konulardan bir diğeri olan uluslararası barış gücü konusunda olumlu bir açıklama da ittifakın dışişleri bakanından geldi. Dışişleri Bakanı Abdullah, Taliban`ın Afganistan`dan ayrılmasından sonra ülkede yabancı barış gücü askerlerinin görev yapması konusunda esnek davranacaklarını söyledi.

CNN televizyonuna Kabil`de yaptığı açıklamada, tercihlerinin Afganistan`daki bütün etnik grupların temsil edildiği bir barış gücünün görev yapması olduğunu belirten Abdullah, sözlerine şöyle devam etti:

``Ancak çok uluslu gücün görev yapması gerekirse buna da olumlu yaklaşacağız. Buna itiraz etmiyoruz ancak diğer seçeneği tercih ediyoruz. Bu konuda esnek davranacağız.``

Kuzey İttifakı tarafından bugün daha önce yapılan açıklamada, BM tarafından Afganistan`ın geleceği konusunda Almanya`nın Bonn kentinde düzenlenen görüşmelerde Afganistan`da yabancı barış gücü askerlerinin görev yapmasına gerek olmadığı savunuluyordu.

Afganistan`ın eski kralı Zahir Şah`ın temsilci organ tarafından ülkede kurulacak hükümette rol üstlenmek üzere seçilmesi halinde Kuzey İttifakı`nın bunu destekleyeceğini ifade eden Abdullah, eski kralın negibi bir rol üstleneceği konusunun ise henüz görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti.

Kuzey İttifakı`nın Pazartesi günü başlayan görüşmelerde ``takvime dayalı bir çerçeve ve bir yol haritası`` belirlenmesi beklentisinde olduğunu kaydeden Abdullah, bu konuda karar çıkmasının 2-3 gün sürebileceğini ifade etti.

Kuzey İttifakı mensuplarının gelecekte kurulacak hükümetteki konumlarının ne olacağının konusunun anlaşmayı geciktirmeyeceğini belirten Abdullah, ``Bu bizim tarafımızdan henüz tartışılmadı ama anlaşmayı engelleyecek bir unsur olmayacak. Bizim istediğimiz bir çözüm. Kalıcı, devam ettirilebilir ve herkes tarafından kabul edilebilir bir çözüm`` diye konuştu.

Bonn`da devam eden görüşmelerden sonra Afganistan`da ``çok yakında, mümkün olduğunca çabuk`` geçici hükümet kurulması hakkında nihai bir anlaşmanın yapılacağı bir toplantının düzenlenmesini beklediklerini kaydeden Abdullah, ``Nihai anlaşma Afganistan`da yapılmalıdır. Bizim tercihimiz bu yöndedir`` dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!