Afganistan'da Karzai devlet başkanı

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda Karzai devlet başkanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2002 20:47

Afganistan'da dün açılışı yapılan geleneksel meclis Loya Jirga'nın bugünkü oturumunda, geçici hükümetin başbakanı Hamid Karzai, ülkeyi 18 ay boyunca yönetecek geçici hükümetin devlet başkanı seçildi.

Geçiş hükümetini belirlemek üzere toplanan geleneksel meclis Loya Jirga'daki tarihi oylamada 44 yaşındaki Karzai 1295 oy aldı. Seçimin, Dünya Gıda Programı için çalışan bayan adayı Mesude Celal 171, hakkında detaylı bilgi bulunmayan Muhammed Mahfuz Naday ise 89 oy aldı. Birleşmiş Milletler'in oyların 20'sinin geçersiz olduğunu açıkladığı seçimin 4. adayı Faruk Mecidi, adaylık dilekçesinde yeterli imza bulunmadığı gerekçesiyle daha önce elenmişti.

ALKIŞLARLA GELDİ

Loya Jirga Komisyon Başkanı İsmail Kasımyar, "Karzai'yi geçici hükümetin devlet başkanı olarak ilan ediyoruz" dediği anda Karzai için bir alkış tufanı koptu. Sonucun açıklanmasından sonra bir konuşma yapan Karzi, "Bu benim için bir gurur. Allah'ın izniyle Afganistan'ın hizmetinde olacağım ve ülkemin gelişmesi için çalışacağım" dedi.

Kunduz'dan gelen delege Abdullah, oyunu kullanırken, "Bu bir tür demokrasi. Henüz demokrasi olmayabilir ama ona ulaşıyoruz" dedi.

Geçici hükümette 6 ay başbakanlık yapan Karzai, 27 milyon nüfuslu ülkenin etnik farklılıkları bir kenara bırakarak barış için birlikte çalışması durumunda aydınlık bir gelecek vaadinde bulunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!