Afganistan'da geçici hükümet görevi devraldı

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda geçici hükümet görevi devraldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 12:13

Afganistan'da Hamid Karzai'nin başkanlığında kurulan geçici hükümet, Başkent Kabil'de düzenlenen törende yemin ederek iktidarı teslim aldı. Hükümet, ülkeyi 6 ay yönetecek.

Haberin Devamı


Afganistan'ın başkenti Kabil'de, İçişleri Bakanlığı'nın bir salonunda düzenlenen, geçici yeni hükümetin iktidarı teslim alma törenine, yaklaşık 2 bin kabile lideri, yeni bakanlar ve yabancı diplomatlar katıldı.

6 ay süreyle iktidarda kalacak Hamid Karzai başkanlığındaki  geçici yönetimin 30 üyesinin ant içme töreni, bir imamın okuduğu duayla başladı. İmam, ABD`de 11 Eylül saldırılarından 2 gün önce öldürülen Kuzey İttifakı lideri Ahmed Şah Mesud için dua okudu.

BRAHİMİ: AFGANİSTAN İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN

BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Karzai`nin ant içmesinden önce konuşma yaptı. Bugünün, uzun karanlık çatışma gecelerinin sonu ve barış, uzlaşma ile adaletin başlangıcı olması için dua ettiklerini söyleyen Brahimi, ``22 Aralık 2001, Afganistan, BM ve uluslararası topluluk için önemli bir gün`` dedi.

Haberin Devamı

Savaş ve çatışmalarla geçen yılların ardından iktidarın bir yönetimden diğerine geçtiğini ve bu geçişin siyasi bir anlaşmaya bağlıolarak barışçı yollardan yapıldığını belirten Brahimi, Bonn`da varılan anlaşmanın mükemmel olmadığını, Afgan halkı tarafından olumlu bulunan anlaşmanın tüm dünya tarafından da desteklendiğini ifade etti.

KARZAİ'DEN UZLAŞMA VE ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI

Daha sonra kürsüye gelen Karzai, yemin etmeden önce yaptığı konuşmada, acı dolu geçmişi unutmak için birlikte çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

``Erkek ve kız kardeşler olarak birlikte yeni bir Afganistan`a doğru ilerlemeliyiz`` diyen Karzai, ``Ülkemiz yıkıma uğradı. Yeni bir başlangıca ve tüm Afganların sıkı çalışmasına ihtiyaç var`` dedi.

BM ve uluslararası topluluÄŸu da Afganistan`ın yeniden inÅŸa sürecine katkıda bulunmaya çağıran Karzai, ``Ãœlkemizin BM ve dost ülkelerin yardımına ihtiyacı var. Bize yardım edeceklerini umuyorum`` diye konuÅŸtu.Â

Konuşmanın ardından Karzai, anayasa mahkemesi başkan vekilinin yanında yemin etti. Karzai, Taliban`ın Kabil`i ele geçirmesinden sonra da BM tarafından Afganistan`ın Devlet Başkanı olarak tanınan Kuzey İttifakı`nın onursal başkanı Burhaneddin Rabbani ile de tokalaştı.

Haberin Devamı

KADINLAR İPEK EŞARP TAKTI, MAKYAJ YAPTI 

Törenin yapıldığı binaların bulunduğu asfalt alana kırmızı bir halı serildiği, şeref kıtası ve askeri bandonun da hazır bulunduğu görülürken, törene katılan kadınların burka giymediği, sadece ipek başörtüsü taktıkları ve birçoğunun da makyajlı olduğu dikkat çekti.

Törene katılanlar arasında BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Brahimi`nin yardımcısı Francesc Vendrell, ABD`nin Afganistan özel temsilcisi James Dobbins, ABD`nin Afganistan harekatını yöneten Merkez Komutanlığı Generali Tommy Franks de bulunuyor.

Törende geçici hükümette yer alan yetkililerin yanı sıra eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, Özbek komutan Raşid Dostum da  hazır bulundu.

Haberin Devamı

KonuÅŸmacıların hitap ettiÄŸi kürsünün arkasındaki duvarda, 9 Eylül`de suikasta kurban giden Kuzey Ä°ttifakı`nın askeri lideri Ahmed Åžah Mesud`un resmi yer aldı.Â

Almanya`nın Bonn kentinde uzun müzakereler sonucunda varılan anlaşmaya göre bugün göreve başlayan Afganistan geçici hükümeti, 6 ay boyunca ülkeyi yönetecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!