Afganistan'a gidiş Atatürk'ün vasiyeti

Güncelleme Tarihi:

Afganistana gidiş Atatürkün vasiyeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2001 01:57

Başbakan Ecevit, Afgan halkının özgürlüğüne ve kalkınmasına katkıda bulunmanın Atatürk'ün vasiyeti olduğunu söyledi. Ecevit, 90 asker gönderileceğini belirterek, ‘‘Atatürk 12 subay, en iyi bürokrat ve bilim adamlarını yollamıştı’’ dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin, Afgan halkının özgürlüğüne ve kalkınmasına katkıda bulunmasının, Atatürk'ün bir vasiyeti olduğunu söyledi. Ecevit, Afganistan'a 90 subay ve astsubay gönderileceğini açıkladı.

30 DEĞİL 90 ASKER

Ecevit
, dünkü DSP Grubu'nda Afganistan'a gidecek asker sayısını 30 olarak açıkladı. Ancak bu sayı daha sonra grup yönetimince 90 olarak düzeltildi. Toplantı sonrasında da Ecevit gazetecilere, asker sayısında yanlış anlaşılma olduğunu, sayıyı 30 değil 90 olarak söylediğini belirtti. Gazeteciler, ‘‘30 dediniz’’ deyince Ecevit, ‘‘Hayır, 90 dedim’’ yanıtını verdi. Ecevit konuşmasında, Afganistan harekatıyle ilgili şunları söyledi:

ALLAH'TAN KORUMA DİLERİM

Terör tüm insanlığa karşı bir tehdittir. ABD'nin, Afganistan'daki terörist Taliban rejimine karşı başlattığı sürekli özgürlük harekatına etkin katkıda bulunmamız bizim için bir dostluk ve insanlık borcudur. Bu mücadelenin başarıya ulaşması, yalnız ABD'nin değil, aynı zamanda tüm bölgemizin, o arada Türkiye'nin de yararınadır. ABD'nin çağrısına uyarak, terörizme karşı mücadelede büyük deneyim kazanmış olan 90 subay ve astsubayımızı Afganistan'a gönderiyoruz. Bu birliğin başarısı bütün dünyada ulusumuzun saygınlığını artıracaktır. Allah'tan askerlerimize bu görevde korunmalarını diliyorum.

ATATÜRK YOLLAMIŞTI

Taliban'a karşı mücdaleye katkımızı yaparken, bir yandan da şimdiye kadar olduğu gibi kardeş Afganistan halkının dertlerine, sorunlarına çözüm getirmek için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Afganistan'a bu ilgimiz, cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarından önce başlamıştı. 1920'de Kasım ayında, Türkiye zor dönemde ve sıkıntılar içindeyken, Atatürk bir emir verdi. 12 değerli subayımızın, Afganistan'a görevli olarak gitmesini sağladı. Cumhuriyet ilan edildikten sonra da en iyi yetişmiş bürokratlardan, askerlerden, bilim adamlarından bazıları, yine Atatürk'ün emri ve izniyle Afganistan'a gönderildi. Bunlar Afganistan'ın özgürlüğüne, bağımsızlığına ve kalkınmasına Atatürk'ün ne kadar büyük önem verdiğini gösteriyor. Afgan halkının özgürlüğüne ve kalkınmasına katkıda bulunmasının, Atatürk'ün bize bir vasiyetidir.

Afgan Kralı Emanullah Han, hayranı olduğu Atatürk'ü ve genç Türkiye Cumhriyeti'ni ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu. Emanullah Han, 1927'de çıktığı dünya seyahatinde İngiltere'den önce Türkiye'ye geldi. Fotoğrafta Emanullah Han ve Atatürk, sandal gezisinde görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!