Afganistan’a Kasım’da 805 Mehmetçik daha

Güncelleme Tarihi:

Afganistan’a Kasım’da 805 Mehmetçik daha
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Ankara’yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.

Görüşmede, ağırlıklı olarak, NATO’nun Afganistan’daki operasyonları ile Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni veto etmesiyle NATO-AB işbirliğinde yaşanan sıkıntılar ele alındı.

Davutoğlu, Türkiye’nin, Kasım’da Kabil Bölge Komutanlığı’nı devralmasından sonra, Afganis-tan’daki Türk asker sayısının 795’ten 1600’e çıkacağını, ancak ek 805 askerin ‘muharip güç’ olarak görev yapmayacağını açıkladı.

Rasmussen, NATO-AB ilişkilerinde Türkiye’nin Rum Kesimi’ne yönelik vetosundan dolayı yaşanan sıkıntıya dikkat çekti. Rasmussen, “Atina ve Ankara’daki politikacılardan Türkiye ve Yunanistan arasındaki siyasi ilişkilerde sorun olmadığını duydum. O zaman bu sorunu da çözmeliyiz” dedi. Davutoğlu, şu yanıtı verdi:
“Türkiye-Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler NATO’nun görev alanında değil. Rum Kesimi’ni destekleyen Yunanistan NATO’yu hukuki sorumluluklarından kaçma zemini olarak kullanmamalı.”

Davutoğlu, başbaşa görüşmede ise, Rasmussen’in NATO Genel Sekterliği nöcesi çıkan krizde Ankara’ya verilen ‘Genel sekreter yardımcılarından birisinin Türk olması ve sekreteryada daha fazla Türk yetkilinin yer alması’ sözlerini hatırlattı. Davutoğlu ayrıca NATO ile İslam Konferansı Teşkilatı arasında diyalog kurulmasını önerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!