Afgan gruplar anlaştı

Güncelleme Tarihi:

Afgan gruplar anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2001 16:00

Almanya'nın Bonn kentinde Taliban sonrası Afganistan'ın geleceğini kurmak için yapılan toplantıda İttifak temsilcilerinin anlaşmaya vardığı bildirildi.

Haberin Devamı

Bonn kentinde devam eden Afganistan Konferansı`nda 8 maddeden oluşan anlaşma tasarısı hazırlandı.  7 sayfadan oluşan tasarının 1. maddesinde, 6 ay süreyle geçici birhükümetin görev yapması, daha sonra bir buçuk yıllık süre için ikinci bir geçici düzen oluşturulması, Afganistan`da ilk genel seçimlerin en erken 2004 yılı ilkbaharında yapılması öngörülüyor.  

Tasarının 2. maddesinde, 6 ay süreyle görev yapacak olan geçici hükümetin bir başbakan, 5 başbakan yardımcısı ve 23 bakandan oluşması,3. maddede ise 21 üyeden oluşması öngörülen bir özel komisyonun Loya Jirga`nın (Büyük Meclis) oluşturulması için hazırlıklar yapması, bu özel komisyonun 2002 yılı ilkbaharında kurulması isteniyor.  

Anlaşma tasarısının 4. maddesine göre, Loya Jirga daha sonra ikinci bir geçici hükümet belirleyecek. Bu hükümet, bir buçuk yıllık geçiş döneminde görev yapacak. Loya Jirga ayrıca yeni bir anayasa ve seçim yasası hazırlayacak.  

Tasarının 5. maddesinde geçiş dönemi süresi içersinde bir Yüksek Mahkeme kurulması, 6. maddede ise yaklaşık 2 yıllık geçiş döneminden sonra seçimler düzenlenmesi ve yasal bir hükümetin kurulması öngörülüyor.  

7. maddeye göre, geçiş dönemi süresinde ihtiyaca göre BM Barış Gücü Afganistan`da görev yapacak. Barış gücünün görev süresi ve görev kapsamı daha sonra belirlenecek.  

AnlaÅŸma tasarısının 8. maddesinde, BM`nin de geçiÅŸ dönemi sırasında önemli rol oynaması kararlaÅŸtırıldı.  Öte yandan bir BM temsilcisi, ``1 gecelik görüşmeye daha ihtiyaçları olduÄŸunu`` belirterek, en erken yarın bir anlaÅŸmaya varılabileceÄŸini söyledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!