Affı kimse sindiremedi

Güncelleme Tarihi:

Affı kimse sindiremedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Af tartışması ortada kaldı. Hem hükümet hem de muhalefet kanadı, affa ilişkin 'olmazsa olmaz'larını sıraladıkça konu iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Adalet Bakanlığı'na ihale edilen taslak da başta Bakanlık olmak üzere kimseyi memnun emeyince, sorun iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Muhalefet, banka batıranları kurtarmaya çalışıyorlar derken İktidar partileri de içimize sinmiyor diye demeçler veriyor. İşte af konusunda bugünkü demeçler:

Okuyan: Sindiremedim

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, "şahsen affı içine sindiremediğini" söyledi. "Hiç kimsenin içine sinmeyen bir konu nasıl hükümetin gündemine geliyor" sorusu üzerine Okuyan, "Bende onu çok merak ediyorum. Hiç kimse sindiremiyor. Sayın Adalet Bakanı diyor ki (Bu af içime sinmiyor), benim içime sinmiyor, diğer arkadaşlarımızın, DSP'nin, MHP'nin içine sinmiyor" diye konuştu.

Af Yasa Taslağı'nın gündemden kaldırılmasıyla ilgili soruya da Okuyan, "Şu aşamadan sonra bunun geriye dönüşü çok sıkıntılı. Ama birbaşka sıkıntı mevcut şartlar içinde, kimi, nasıl af edeceksiniz. Sorun bu" karşılığını verdi.

Gökalp: İtirazımızı yaparız

Tarım ve Köy işleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp de Türk milletinin kabulleneceği ve hiç kimsenin rahatsız olmayacağı bir aftan yana olduklarını söyledi. Gökalp, "Ama milletimizin kabullenemeyeceği af konusunda da biz itirazlarımızı yaparız. Maddeler üzerinde görüşürüz, tartışırız ve milletimizin hepsinin kabulleneceği bir af üzerinde anlaşırız, olur" diye konuştu.

Mumcu: Ortaklarımız arzuluyor

Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise ANAP grubunun, affa sıcak bakmadığını ifade ettiğini belirtti. Mumcu, şöyle dedi:

"Ancak tabii ortaklarımızın bu konuda arzuları vardır. Şimdi affın ayrıntılarının konuşulmasının gündeme geldiği bir ortamda, biz bazı suçlara ilişkin kayıtlarımızı koyuyoruz. Bunlardan bir tanesi banka operasyonlarıyla ilgilidir. Bunun dışında, zimmet, irtikap, rüşvet gibi suçların hiçbir şekilde af kapsamına girmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çete suçları konusunda kanaatimizi zaten ifade etmiştik. Bütün bu suçların yer almayacağı bir metin konusunda mutabakat bildirebiliriz."

FP: Hortumcuyu affedecekler

FP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, hükümetin, cumhuriyet tarihinin "en beceriksiz iktidarı" olduğunu öne sürerek, "Kader mahkumlarını affedeceğiz" demelerine rağmen, "banka hortumlayanları nasıl affedeceklerinin planını yaptıklarını" iddia etti. Bekaroğlu, af konusunun hala şekillenmediğini, ancak "banka batıranların" da af kapsamına alınacağına ilişkin haberlerden rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Hükümetin, bu kişileri kapsam içine alabilmek için, bunları affedip kurtarmak için bahane aradığını ileri süren Bekaroğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi de, (zararlar ödenirse affedilir) diyorlar. Bunlar, 12 milyar doları bir kerede mi yatıracaklar ya da 50 yıla yayılarak mı ödenecek; bunun açıklığa kavuşturulması gerekir. Soygunlarda üst düzey bürokrat ve siyasetçi ayağı vardır. Geçmişte bu soygunlara katılanlar, kredi alımında aracı olanlar, şu andaki partiler içinde siyaset yapmaya devam ediyor. Bu hükümet soyguncuların üzerine gidemez. Çünkü bunlar soyguncularla geçmişte işbirliği yapmışlardır. Çağlarlar, Çörtükler... Bunları koruyanlar kimlerdir?"

Taşar: Hortumcuyu affetmeyiz

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, "banka soyanların" af kapsamı dışında kalması gerektiğini belirterek, "Bunları da içine alacak bir af hem toplum vicdanını rahatsız edecek hem de bu suçlarla mücadeleyi sürdüren güvenlik güçlerinin şevkini kıracaktır." diye konuştu.

Taşar, bir gazetecinin "Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün gazetelerde, banka soyanları af kapsamı içine alınmasını Mesut Yılmaz istedi şeklinde haberler var" sözlerine, "Bu laf kocaman bir yalandır, eğer söylenmişse" karşılığını verdi.

Savcı Yüksel: Adalet duygusu zarar görür

Ankara DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, genel affa karşı olduğunu belirterek, "Banka hortumlayanların affına ise kesinlikle karşıyım" dedi.

Başsavcı Yüksel, Trabzon'da yayın yapan Zigana TV'de yayınlanan "Trabzon'da Siyaset" programına canlı telefon bağlantısıyla katıldı. Yüksel, "Kasırga operasyonunda taviz vermediniz? Şu anda bankaları hortumlayanlara af çıkarılması tartışılıyor..." yolundaki soruya, şu karşılığı verdi:

"Ben aslında genel affa karşıyım; banka hortumlayanların affına ise kesinlikle karşıyım. Bu operasyonla ilk defa operasyon gören ve suçlu olanlar af veya başka bir nedenle suçsuz kalırsa başta halkın adalet duygusu olmak üzere herkes zarar görür. Bir kilo baklava çaldıkları için çocukları cezaevine koyacaksın, banka hortumlayanları ise affedeceksin; böyle şey olur mu? Ben, buna şiddetle karşıyım. Hukuk herkese adil işlemeli."

Çiller: Amaç terörist başını affetmek mi?

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümetin adalet reformunu ele almadan çıkardığı af yasasına karşı olduklarını belirterek, ''Bir terörist başını affetmek için mi böyle dolambaçlı yola gidiliyor diye tereddütümüz var'' dedi.

Çiller, partisinin Manisa il Başkanlığı'nı ziyaretinde, af yasasına karşı olduklarını, hükümetin af yasası çıkaracağına, aylarca, günlerce gündeme getirerek cezaevlerini mahkumlara teslim ettiğini, daha sonra da ''Mecbur kaldım'' anlayışı ile hareket ettiklerini öne sürdü.

Çiller, 3 partinin birbirlerini aklamak için affı çıkarmak istediğini savunarak, cezaevlerinde bulunan 70 bin mahkumdan çıkacak af ile 58 bininin salıverileceğini, bunlara eğitim verilmediğini, iş ve aşın olmadığını dile getirdi. Çiller, ''Bir terörist başını affetmek için mi böyle dolambaçlı yola gidiliyor diye tereddütümüz var. Af Yasası'na karşıyız'' diye konuştu.

Çiller, hükümetin af yasasının içine batık bankaların sahip ve yöneticilerini de almaya çalıştığını iddia etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!