Af gitti geldi

Güncelleme Tarihi:

Af gitti geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP'lilerin af kapsamına Kırcı ve eski ülkücüleri de aldırma girişimi Adalet Komisyonu'nda krize neden oldu. Bahçeli'nin devreye girmesi üzerine, tasarı değiştirilmeden Adalet Komisyonu'ndan geçebildi.

Af tasarısı, dün Adalet Komisyonu'ndaki görüşülmesi sırasında Meclis'ten geri çekilmenin eşiğine geldi. Tasarı görüşülürken, çok sayıda eski ve yeni Ülkü Ocakları üyesi TBMM'ye gelerek af kapsamının genişletilmesi için baskı yaptı. Bu kişiler, Halûk Kırcı'nın af kapsamından daha çok yararlanması ve geçmişte suç işleyen ülkücülerin kamu görevinden mahrum olmaması için bastırdılar.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, TBMM Adalet Komisyonu'nun DSP'li Başkanı Emin Karaa, DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen, MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, önergeler için biraraya geldi. Yapılan tartışmalar sonunda, tek bir önerge verilmesi üzerinde uzlaşıldı. Buna göre, DSP'nin talebi üzerine Eşber Yağmurdereli'nin aftan yararlanması sağlandı. Buna karşılık da, MHP'nin arzusu doğrultusunda kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, şartlı salıverilme hakkından yararlananların, 3 yıl içinde iyi hal göstermeleri durumunda, memnu haklarının iadesini isteyebilmelerine imkan tanındı.

MHP’DEN ÇOK SAYIDA ÖNERGE

Ancak MHP'liler, daha önce verdikleri sözün aksine çok sayıda önergeyi Komisyon Başkanlığı'na iletti. MHP'li vekillerin önergeleri arasında, ‘‘Halûk Kırcı'nın aftan daha çok yararlanması, işkenceci polislerin af kapsamına alınması, affın yürürlük tarihinin değiştirilmesi, yardım ve yataklık suçlularının af kapsamı dışına alınması, suçlardaki zamanaşımı süresinin yarıya indirilmesi’’ önergeleri dikkat çekti.

RAHŞAN HANIM’IN ÖFKESİ

Başbakan Ecevit ile AB toplantısı için Nice'te bulunan Rahşan Ecevit, Ankara'ya döner dönmez gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Ancak Rahşan Ecevit uzlaşıya karşı çıktı ve, ‘‘Tasarı, geldiği gibi çıkmalı. Memnu hakların iadesi sağlanırsa, bu insanları 3 yıl sonra milletvekili olarak karşımızda görürüz’’ dedi. Rahşan Hanım, MHP'lilerin herhangi bir değişikliği kabul ettirmeleri durumunda, Tasarı'nın Adalet Bakanı Türk tarafından geri çekilmesini istedi. Bu konuda MHP ile uzlaşan Karaa, zor durumda kaldı ve Komisyon'a 15 dakika ara verdi. Krizi gidermek için Ecevit, Bahçeli'yi aradı. Ecevit, Bahçeli'ye ‘‘Anlaşılan Meclis'te sorun var’’ dedi. Bahçeli ise ‘‘Hayır, tasarının aynen çıkması sağlanacak’’ şeklinde, güvence verdi.

Bahçeli, parti yöneticileri ile MHP'li Adalet Komisyonu üyelerini odasında topladı. Bahçeli, ‘‘Tasarının altında imzam var. Verdiğim sözden dönmem. Tasarı, geldiği gibi geçmeli. Biz millete söz verdik, vazgeçmemiz milliyetçiliğe sığmaz. Tasarı hükümetten gelen şekliyle geçecek’’ dedi. Komisyon toplantısı bir saatlik aradan sonra yeniden başladı ve Tasarı hükümetten geldiği şekilde çıktı. Af Tasarısı bir aksilik olmazsa bugün TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!