Af aynen iade

Güncelleme Tarihi:

Af aynen iade
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Koalisyon ortakları Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği af yasasını hiç değiştirmeden Meclis'ten geçirme kararı aldı. Yasa önümüzdeki hafta TBMM'de ele alınacak.

Başbakan Ecevit, ‘‘Yasayı tekrar Cumhurbaşkanı'na sunmanın sosyal açıdan uygun olacağı kanısına vardık’’ dedi. Yasa aynen geçerse Sezer onaylayıp, Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilecek.

HÜKÜMET, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Şartla Salıverme Yasası'nı, yeni bir vetoya uğramaması için Meclis'ten ‘aynen’ geçirmeye karar verdi. Bunun ardından Meclis'e gönderilen vetolu yasa, jet hızıyla komisyonlarda ele alınacak. Yasanın, önümüzdeki hafta Meclis'ten çıkarılması planlanıyor. Ecevit'in, bunun için dün liderler zirvesi öncesinde FP Lideri Recai Kutan'ı da arayıp, yasaklı lider Necmettin Erbakan'ı da hapse girmekten kurtaracak vetolu yasanın aynen çıkması konusunda desteği aldığı öne sürüldü.

Başbakan Ecevit, dün Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile saat 14.30'da makamında biraraya geldi. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın İstanbul'da olduğu için katılamadığı zirve 35 dakika sürdü.

SOSYAL AÇIDAN GEREKLİ

Ecevit, toplantı sonrası açıklamayı genellikle tüm zirvelerde olduğu gibi Bahçeli ve Yılmaz'ı yanına alarak yaptı. Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın Şartla Salıverme Yasası'nı TBMM'ye geri yollaması üzerine koalisyon partilerin genel başkanları olarak bir durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi. Ecevit, kısa süre toplantıda aldıkları kararı tek cümleyle özetledi, ‘‘Yasayı tekrar sayın Cumhurbaşkanına sunmanın sosyal açıdan uygun olacağı sonucuna vardık’’ dedi.

Ecevit, önümüzdeki hafta Meclis'te gerekli prosedürün işlerlik kazanması için girişimde bulunacaklarını kaydetti. Ecevit, ‘‘Hiçbir değişiklik yapılmadan mı gönderiliyor?’’ sorusuna, ‘‘Artık Meclis'teki duruma bağlı’’ yanıtını vermekle yetindi. Yasanın bayramdan önce yetişip yetişmeyeceğine ilişkin bir soruya, ‘‘Elimizden geleni yapacağız’’ karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı'nın, affın, toplum vicdanını zedeleyici olduğu yönündeki eleştirileri anımsatıldığında ise Ecevit, ‘‘Bu tartışmalara girmeyi doğru bulmuyoruz’’ demekle yetindi.

DÜĞMEYE BASILDI

Liderler zirvesinin hemen ardından Meclis'te de düğmeye basıldı. TBMM Başkanlığı tarafından táli komisyon olarak Anayasa Komisyonu'na, esas komisyon olarak Adalet Komisyonu'na havale edilen yasa, bu komisyonlarda hemen ele alınacak. Adalet Komisyonu, daha önce Anayasa Komisyonu'ndan, ‘‘Anayasaya aykırılık yoktur’’ görüşünü aldığı için, yeniden karar alınmasını beklemeden yasayı tekrar görüşebilecek. İktidar kanadı, yarından itibaren prosedürü başlatarak, hafta sonundan önce yasayı Meclis'ten çıkartıp, onaylanmak üzere yeniden Çankaya Köşkü'ne göndermeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı, hiçbir değişiklik yapılmadan kendisine gönderilecek olan yasayı, Anayasa gereğince imzalamak zorunda kalacak. Cumhurbaşkanı'nın, yasayı onaylamak için en fazla 15 gün süresi bulunuyor. Bu süre içinde yasa yayımlanarak yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı'nın, bu durumda yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor.

Hükümet ortakları, yasayı yeniden aralarında tartışmak ve bir uzlaşma sağlamada zaman kaybetmek istemiyor. Hükümet, Cumhurbaşkanı'nın da vurguladığı eşitsizliklerin Anayasa Mahkemesi yoluyla giderilmesini amaçlıyor.

KUTAN'DAN SÖZ ALDILAR

Ecevit, liderler zirvesinde alınan kararı telefonla aradığı FP Genel Başkanı Recai Kutan'a iletti. FP'nin, yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın affını da sağlayacak olan vetolu yasanın, yeniden Meclis'ten çıkarılmasına muhalefet etmeyeceği sözünün alındığı bildirildi.

VEKİLLER ŞAŞKIN

Liderler zirvesinde alınan karar, özellikle iktidar kanadı milletvekillerini şaşkınlığa uğrattı. Bir grup iktidar milletvekili, ‘‘Doğrusu da bu. Zaten zor anlaştık. Yeni af metni yeni tartışmalara yol açar. Cezaevlerinde siyasilerin yanısıra adli suçlular da eyleme ya da ölüm orucuna başlarsa bu işin sonunu alamayız’’ dediler.

İktidar kanadından bazı milletvekilleri ise Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçeleri dikkate alınarak, yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylediler. MHP'li Sadık Yakut, alınan kararı doğru bulmadığını belirtti. Yakut, ‘‘İki sayfalık yasa metnine, 6 sayfalık gerekçe gönderildi. Bunlar dikkate alınmalı. Cumhurbaşkanı, imzalayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurursa, o zaman af herkesi kapsayabilir, Allah esirgesin’’ dedi.

FP Grup Başkanvekili Avni Doğan ise hükümetin bu tavrını yanlış bulduğunu vurguladı. Doğan, ‘‘Cumhurbaşkanının çok haklı gerekçeleri vardı. Hükümeti biz de uyarmıştık. Ancak dikkate almadılar. Erbakan şantajıyla bir yere varamazlar. Gerekirse Erbakan gider, cezasını çeker’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!