Adliyeye çete soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Adliyeye çete soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Marmaris Adliyesi, Adalet Bakanlığı'nın açtırdığı soruşturma nedeniyle çalkalanıyor. Adalet Bakanlığı Müfettişi Nazmi Çatak, hakim ve savcıların rüşvet karşılığı adam tutuklayıp salıverdikleri, otellerde bedava yiyip içtikleri, çetelerle bağlantılı oldukları iddialarını soruşturuyor.

Adalet Bakanlığı, Marmaris'te görevli hakim ve savcıların rüşvet karşılığı adam tutuklayıp salıverdikleri, otellerde bedava yiyip içtikleri, çetelerle bağlantılı oldukları iddiaları üzerine geniş kapsamlı soruşturma başlattı. Görevlendirilen Adalet Bakanlığı Müfettişi Nazmi Çatak, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den, Muğla Valisi Cemil Serhadlı'ya kadar çok sayıda kişinin bilgisine başvurdu. Marmaris Adliyesi bu müthiş iddialarla çalkalanırken müfettiş Nazmi Çatak, Sulh Hukuk Hakimi Ahmet Tevfik Erginbay, eşi Sulh Ceza Hakimi Sevgi Erginbay, eski Başsavcı Tekin Özer, Vekil Başsavcı Atilla Erdem'in soruşturma kapsamında olduğunu belirtti. Soruşturma kapsamında, ihtilaflı arazilerin bulunduğu Hisarönü Köyü'nde evi olan Yargıtay 3'ncü Ceza Daire Başkanı Necip Deda ve 6'ncı Ceza Daire Başkanı Necdet Mutiş'in de adının geçmesi dikkat çekti. Çankırı'ya tayin edilmesine karşın 7 aydır raporlu olan ve maaşını Marmaris Adliyesi'nden alan eski Başsavcı Tekin Özer'in ilişiği de bu soruşturma sayesinde kesildi. Özer'in mal varlığının araştırılması kararlaştırıldı ve takipsizlik kararı verdiği bazı dosyalar yeniden incelenmeye başlandı. Nazmi Çatak, Evren'in bu konularda kulağına gelen bir şey olup olmadığını öğrenmek istediğini belirtti. Bilgisine başvurulan emlak kralı Metin Kaya Çağlayan, ‘‘Müfettiş, hakim Ahmet Tevfik Erginbay'ın bizden rüşvet isteyip istemediğini, restoran işletmecisi Ahmet Şahinkanat'ı tanıyıp tanımadığımızı sordu’’ dedi. Müfettişe böyle bir rüşvet talebi gelmediğini söylediklerini belirten Çağlayan, ‘‘Necip Deda soruldu. Tapusuz, zilliyetli dahi olmayan yeri satın aldığını söyledim. Müfettişe adliyede bir çetenin olduğunu, geçmişte çok büyük iş yaptığını ama şu andaki savcı ve hakimlerle iş yapmadığını söyledim. Daha önceki yıllarda bir kaç muhtar, birkaç avukat ve birkaç yetkilinin ortaklaşa sürdürdüğü bir örgütün, olmaması gereken işleri yaptıklarını anlattım’’ dedi.

Yanıt bekleyen sorular

Müfettiş Nazmi Çatak, görüştüğü kişelerden şu soruların yanıtını almaya çalıştı:

Yargıtay 3'ncü Daire Başkanı Necip Deda, Hisarönü Köyü'nde muhtar ve Hakim Ahmet Tevgik Erginbay toplantı yaptı mı?

Necip Deda, köyden para toplayıp Hakim Ahmet Bey'e vermiş olabilir mi?

Hakim Erginbay, otomobilini nasıl aldı? Parasını ödedi mi?

Yargıtay üyesi Cengiz Kostakoğlu'nun Hisarönü Köyü'nde evi var mı?

Köydeki iki lüks villada Hakim Ahmet Tevfik Erginbay ile arkadaşları sık sık biraraya geliyor mu?

Belediye Başkanı İsmet Karadinç, Yargıtay Daire Başkanı Necdet Mutiş'in Bodrum'daki villasına bir traktör sera çiçeği gönderdi mi?

Hakimden baskı görmedim

Marmaris Belediye Başkanı İsmet Karadinç de, Yargıtay Daire Başkanı Necdet Mutiş'in Bodrum'daki villasına toprak ve çiçek göndermesi için Hakim Erginbay'ın baskı yapmadığını söyledi. Karadinç, ‘‘Ben Necdet Beyi, Erginbay'dan önce tanırım. Eski dostum ve büyüğüm. Biz çiçek ve toprağı herkese veriyoruz. Bunda bir kasıt yok. Özel pikap tutup, bahçe toprağı gönderdim o kadar’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!