Adliyede arbede davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Adliyede arbede davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 14:12

ANTALYA’da 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i ateş edip öldürdüğü iddiasıyla yargılanan polis memuru Mehmet Ergin'in ikinci duruşmasında, adliye binasında çıkan arbedeyle ilgili yargılamaya bugün başlanıldı. Gemik'in yakınlarından oluşan 9 kişi, 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Antalya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün başlayan duruşmaya Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli 10 polis memuru şikayetçi olarak katılırken, polis memurlarını tartakladıkları iddia edilen sanıklardan Çağdaş Gemik’in akrabaları ve arkadaşları olan Erol Gemik, Cemal Efe, Gültekin Çalışkan, Zafer Erdoğan ve Savaş Erdoğan hazır bulundu. Tutuksuz diğer sanıklar Zümrüt Erdoğan, Ertuğrul Sağlam, Ferhat Erdoğan ve Habip Efe, duruşmaya katılmadı.

Sanıklar suçlamaları redderken polis memurlarının kendilerini dövdüklerini iddia etti. Sanıklardan Gültekin Çalışkan, “Polis memurlarının üzerinde biber gazı, cop, silah her şey vardı. Bizde ise tırnak makası bile yoktu. Onları nasıl dövmüş olabiliriz?” dedi. Öldürülen Çağdaş Gemik'in dayısı Cemal Efe ise, “Haklıyken haksız duruma düşürüldük” dedi.

Polis memurları ise kamu görevi yaptıklarını, aile ve yakınlarına husumet besmelerinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Duruşmaya tanık olarak katılan Çağdaş Gemik’in annesi Sevgi Efe ve babası Haşim Gemik’in avukatlarından Nusret Gürgöz, “Baba Haşim Gemik’i yere yatırmışlar dövüyorlardı. Ben en son karate filmlerinde görmüştüm o hareketi. Bir polis memuru tıpkı karate filmlerinde olduğu gibi uçarak dayı Cemal Efe’ye tekme attı” diye konuştu.

Polis memurları ile sanık avukatlarından Münip Ermiş arasında zaman zaman sözlü tartışmanın yaşandığı duruşmada Çağdaş Gemik’in annesi Sevgi Efe Gemik de tanık olarak dinlendi. Ağlayarak ifade veren anne Gemik, “Canımı ciğerimi kopardılar. Dışarı çıktığımızda bizi çerçeve içine aldılar ve dövmeye başladılar. Ayakları ile vurdular bana. Bizi tekmelediler. Adalet istiyorum hakim bey. Hem oğlumu aldılar, hem dövdüler. Ciğerimi söktüler” diye konuştu. Sinir krizi geçiren anne, hakimin talimatıyla yakınları tarafından dışarı çıkarıldı.

Duruşma başka illere tayini çıkan polis memurlarının ve tanıkların ifadelerinin alınması için 5 Kasım tarihine erteledi.

ARBEDE NASIL YAŞANDI?

Antalya'da 27 Ekim 2008 tarihinde devriye gezen ekibin ‘Dur’ ikazına uymayarak kaçan motosikletli iki gence ateş açan polis memuru 34 yaşındaki Mehmet Ergin, gençlerden 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'in ölümüne neden olmuş, çıkarıldığı mahkemece tutuklanan 13 yıllık polis memuru cezaevine gönderilmişti. Polis memuru Ergin'in geçen yıl 26 Haziran'da yapılan ikinci duruşmasında arbede çıkmıştı. Sanık Ergin'in savunmasında, “Vicdanen rahatım. Görevimi yaptım” sözlerine salondaki Gemik'in yakınları tepki göstermiş, mahkeme heyeti de salonun boşaltılması talimatını vermişti. Polis, direnç gösteren Gemik yakınlarına biber gazı sıkarak 30 kişiyi gözaltına almıştı. Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, geçen 20 Ağustos'taki karar duruşmasında Ergin'e olası kast suçundan önce müebbet hapis cezası vermiş, sonra bu cezayı mahkemedeki iyi hali nedeniyle 16 yıl 8 aya indirmişti. Adliyede ikinci duruşma sırasında çıkan arbedeyle ilgili olarak savcılık soruşturması sonunda Gemik'in yakınlarından oluşan 9 kişi hakkında “Toplu halde görevli memura direnmek” ve “Görevli memurlara alenen hakaret” suçlamalarıyla 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!