Adli Tıp ısrar etti: Kusurlu olan mazot

Güncelleme Tarihi:

Adli Tıp ısrar etti: Kusurlu olan mazot
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 00:00

Adli Tıp’ın bir kazayla ilgili ‘kusurlu’ raporundaki ısrarıyla, 9 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı trafik kazasında otobüsü kullanan sürücü tahliye edildi.

Haberin Devamı

Tam 4 ayrı bilirkişi kurulunun “şoför kusurlu” raporuna rağmen, Adli Tıp kusuru ‘Yüzde 100’ yola dökülen mazot’ta buldu.

HASAN Yılmaz’ın kullandığı yolcu otobüsü 16 Ekim 2001’de kaza yaptı. 9 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. Frma aleyhine ceza ve tazminat davası açıldı. Ancak Samsun-Kavak Asliye Hukuk ve Asliye Ceza Mahkemeleri’nde 10 yıldır görülen iki ayrı dava yılan hikayesine döndü. İlk kaza keşif raporunda, “Mazot dökülen yolda hız seviyesini ayarlamadan seyrederek, kaza yapmıştır” denilerek, 8/8 kusurun sürücüde olduğu belirtildi. Firmanın itirazı üzerine bu kez Trafik Fen Uzmanları  raporunda da, hızını ayarlamadığı gerekçesiyle sürücü 8/5 kusurlu bulundu. İtiraz üzerine Karayolları mühendislerinden oluşan bilirkişi kurulu da kusurun 8/8 sürücüde olduğu yönünde rapor verdi.

Ve sürücü kurtuldu

Haberin Devamı

Bu rapora da itiraz edilince dosya Adli Tıp Kurumu’na geldi. Kurumun mahkemeye 2002 tarihli raporunda, “kusur yola dökülen mazotta” denildi. İtiraz üzerine dosya İTÜ’ye gönderildi. İTÜ raporunda da, “zemin kaygan olduğu için sürücü kusursuzdur” denildi. Ceza davasında gelen bu raporlar üzerine 2003’te bu raporlar esas alınarak sürücü Hasan Yılmaz’ın beraatine karar verildi. Yargıtay kararı onadı. Süren tazminat davasında da Adli Tıp sürücünün kusursuz olduğu yönündeki raporunu tekrarladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!