'Adım Adım' 7 milyon TL’ye koştular

Güncelleme Tarihi:

Adım Adım 7 milyon TL’ye koştular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 12:03

Toplumsal sorunlara çözüm için bireyleri spor aracılığıyla harekete geçirmeyi amaçlayan girişimlerin, yardıma ihtiyacı olanlara sağladığı fayda her geçen gün artıyor.

Haberin Devamı

Dayanıklılık artırıcı sporlar ile bağış toplamak için önemli sayıda kişiyi bir araya getiren Türkiye'nin ilk ve en büyük yardımseverlik koşu grubu Adım Adım’ın çalışmaları sonucunda elde ettiği 7 milyon lirayı aşan bağış miktarı bu gelişimin önemli örneklerinden birini oluşturuyor.

Sayıları 7.000 ‘i bulan profesyonel hayatta bir mesleği ve statüsü olan isimlerin hayata geçirdiği Adım Adım aracılığı ile dernek ve vakıfların projelerine yapılan bağışlar 38 bin kişinin hayatını değiştirirdi.

Vodafone İstanbul Maratonu’na da yaklaşık 1.200 kişilik bir koşucu grubu ile katılan Adım Adım oluşumunun iki önemli ismi Renay Onur ve Itır Erhart, sporun sayesinde topluma sağlamayı amaçladıkları katkıları anlattı:

Adım Adım oluşumu olarak nasıl bir araya geldiniz? Bu yola çıkış amacınız ve hedefleriniz nelerdir?

Ben 2004 yılında Chicago’da Team in Training’a katılarak Lösemi ve Lenfoma Derneği için koşmaya ve kaynak yaratmaya başladım. 2005 yılında Türkiye’ye döndüğümde Belgrad Ormanı’nda maraton antrenmanı yapan Tolga, Cem, Tevhide ve Şebnem ile tanıştım. Renay ise bireysel olarak TOFD (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği) için koşuyordu o sıralarda. Türkiye’de dayanıklılık artırıcı sporlar aracılığı ile kaynak ve farkındalık yaratma fikri etrafında toplandık ve Adım Adım’ın kurulması için çalışmalara başladık. Sivil toplum liderleriyle, antrenörlerle, sporcularla görüştük; anketler ve odak grup çalışmaları yaptık ve bu fikre inanan 48 koşucu ile birlikte 2008 yılında Türkiye’nin ilk yardımseverlik koşusunu gerçekleştirdik.

Amacımız, bir yandan spor aracılığıyla bireyleri toplumsal sorunların çözümü için harekete geçirirken, bir yandan da sivil toplum kuruluşlarını (STK) daha şeffaf ve hesap verebilir olmaya teşvik etmek. Sonuçta bireyler ve STK’lar arasındaki kopukluk giderilirken, toplumsal değişim, demokratikleşme ve kalkınma yolunda daha hızlı ve sağlam adımların atılması sağlanıyor.

Şu anda 7 bini aşkın üye ve takipçimizle Türkiye'nin ilk ve en geniş yardımseverlik koşu grubuyuz.Ayrıca Türkiye'nin en büyük iki maraton organizasyonları olan İstanbul ve Antalya maratonlarının en büyük katılımcı kitlesiyiz. ADIM ADIM’ın etkinlikleri sayesinde 2007’den bugüne 50 bin bireysel bağışçıdan 7 milyon lira toplandı. Dernek ve vakıfların projelerine yapılan bu bağışlar sayesinde bugüne kadar 38 bin kişinin hayatını değişti. Bugün, desteklenen STK’ların bireysel bağışlarının yüzde 25-30’u ADIM ADIM koşucuları tarafından toplanıyor.

Haberin Devamı

Adım Adım 7 milyon TL’ye koştular


Bugüne kadar nerelerden, kimlerden destek aldınız. Biraz bahsedebilir misiniz?

Bizim en büyük desteğimiz sivil toplumun gelişmesi için harekete geçen koşucularımız; icra kurulunda ve STK sorumlusu olarak gönüllü çalışan arkadaşlarımız. Bunun yanı sıra bize destek veren çok sayıda kurum ve birey var.

Adım Adım oluşumuna yapılan bağışları nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu ana kadar yapılan bağışların miktarı nedir?

Adım Adım koşucuları şu ana kadar desteklediğimiz vakıf ve derneklerin sosyal sorumluluk projeleri yararına toplam 7 milyon TL kaynak yarattılar. Her koşucu 150-200 kişiye bağış mesajı gönderdiği için ciddi bir farkındalık da yaratılıyor bir yandan. Örneğin, koşucu eğer AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) için koşuyorsa bu mesajda Türkiye’de kadınların yüzde 7’sinin okuma yazma bilmediğini; bu nedenle temel okuryazarlık eğitimlerine veren için bu vakıf için koştuğunu anlatıyor. Koruncuk Vakfı için koşuyorsa Bolluca Köyü’ndeki çocukların akranlarıyla eşit şartlarda eğitim ve sağlık hizmeti almasının önemini anlatıyor ve korunmaya muhtaç çocukların ihtiyaçlarına dikkat çekiyor.

Yardımseverlik koşusunun sistemini anlatır mısınız? Kişi ve kurumlardan bu kapsamda beklentileriniz nelerdir?

Adım Adım üyeleri olarak örneğin bu yıl 3 Kasım'dan itibaren tüm sosyal çevrelerimize katkı sağlayamaya çalıştığımız STK'yı ve projeyi anlatan ve bu projelerin gerçekleşmesi için destek isteyen mesajlarını gönderdik. Bağışlar gelmeye başladı. Bugün Vodafone İstanbul Maratonu’nda yaklaşık 1200 bağış koşucusu olarak bulunuyoruz. Aramızda daha önce hiç yarış koşmamış olanlar da var; oldukça deneyimli olanlar da. Bireysel Adım Adım koşucularının yanı sıra, 64 şirket kendi kurumsal takımları ile Adım Adım'ın desteklediği STK'lar için koşacak. Bağış hedefimiz 1, 600,000TL.

Herkesten ricam eğer bir dostları, arkadaşları onlara yardımseverlik maili attı ise onu duyduğunuzu gösterin, onun projesine destek olun. 1 lira bile olsun bağış yapın ki sesinin duyulduğunu hissetsin. Bağış yapmıyorsanız mailine geri dönün, tebrik edin. Sesinin duyulduğunu hissetmek insanlara müthiş bir güç verir. İnsan her işi yapabileceğine inanır. Bu da toplumun ihtiyacı olan şeydir.

Kurucularınız geniş bir sosyal girişim ağı olan Ashoka’ya seçildi. Ashoka oluşumda yer almak ne anlama geliyor?

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı. Toplumsal sorunlara kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri buluyor, onları destekleyerek potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor. Ashoka’nın etki analizi ülke düzeyinde sistematik değişim sağlayan Ashoka üyelerinin yüksek oranlarını ortaya koyuyor: Ashoka üyeliğine seçilmelerinin ardından sosyal girişimcilerin yüzde 76’sı 5 yıl içinde, yüzde 83’ü ise 10 yıl içinde ülkelerinde ulusal düzeyde yeniliklere imza atıyor. Kriterleri yenilikçilik, yaratıcılık, girişimcilik, sosyal etki ve etik doku.

Türkiye’de 2000 yılında başlamış ve bugüne kadar seçilen 31 Ashoka Fellow arasında; Hayrettin Karaca, Serra Titiz, Victor Ananias, Bedriye Hülya, Şehnaz Layıkel, İbrahim Betil, Ömer Madra, Nasuh Mahruki, Tülin Akın ve Güneşin Aydemir gibi isimler de bulunuyor. Bugüne kadar Türkiye'den hiç iki kişilik bir ekip seçilmemiş.

Ashoka’nın 70 ülkeden 3.000'i aşkın Ashoka üyesi insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim / gençlik ve vatandaş katılımı gibi çeşitli alanlarda çalışıyor. Nobel barış ödülü sahibi Grameen kurucusu Muhammed Yunus, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, Fairtrade kurucusu John Rice gibi isimler var. Geçen hafta açıklanan bu yılın nobel barış ödülünü alan Kailash Satyarthi da Ashoka Fellow.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!