Adana Valisi yaptırımda geri adım attı

Güncelleme Tarihi:

Adana Valisi yaptırımda geri adım attı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 12:00

Çocukların yasadışı gösterilerde kullanılmasını önlemek amacıyla, ailelerine, ‘Yeşil kart iptali, kömür yardımı ve diğer devlet yardımlarını kesme’ ve para cezası uygulama düşüncesiyle gündeme gelen Adana Valisi İlhan Atış, geri adım attı.

Haberin Devamı

Bu düşünceleri tartışılan, olumlu bulanların yanı sıra eleştirilen, hükümet kanadından ise tepki aldığı öne sürülen Atış, “Bizim amacımız çocukları korumaktı. Söylediklerim de sadece bir düşünceydi. Kamuoyunda tartışıldı, desteklenmedi. Tartışma artık noktalandı” dedi. Atış, çocukların aileleriyle görüşmeler yaparak çocukların gösterilere katılmasını engellemeye çalışacaklarını söyledi.


SORUŞTURMA AÇILIR AÇILMAZ, ONU BİLEMEM

Valilik Konferans Salonu’ndaki bir toplantı sonrası gazetecilerin bu konudaki sorularıyla karşılayan İlhan Atış, hakkında inceleme veya soruşturma olup olmadığını bilmediğini bildirip, şunları söyledi:
“Soruşturma açılıp açılmayacağı konusunu ben bilemem. Nelerin doğru, nelerin yanlış olduğu ortaya çıkmaya başladı. Bizim amacımız çocuklarımızı korumak. Ailelerin de çocuklarına sahip çıkmasını sağlamak. Yeşil kart iptali ve kömür yardımının kesilmesi yanlış bulunuyor. Milli Eğitim Bakanı’nın açıklaması var. O zaman biz başka yollar buluruz. O yollar da şu. İlk öncelikle Vali Yardımcısı Turgut Serimer’e talimat verdim. Mahalle muhtarlarıyla, o mahallelerdeki okulların müdürleriyle toplantı yapacak. Arkasından din görevlileriyle, arkasından ailelerle. Ailelerimizin baskı altında kalarak çocuklarını böyle yerlere gönderdiği gerçeğini kabul ediyorsak, ailelerimizin yanında olacağız. O zaman çocuklarımızın sokağa çıkmaması için mahallelerde ailelerle toplantı yapacağız.

Haberin Devamı

Çocukların bu tip tehlikeli ortamlara girmemesi için yeşil kartı ve kömür yardımını kaldırmak sadece bir düşünceydi. Biz düşüncemizi arz ettik. Kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Yeşil kartın iptalini İstanbul Valisi ve Milli Eğitim Bakanı da desteklemiyor. Ama bu konu tartışılmalı. Adana Valiliği olarak herhangi bir eylemde bulunmadan, idare olarak, ‘nasıl tehlikeli bölgelere girmelerini önleriz’ çalışmalarını pazartesi günü başlatacağız. Zaten herhangi bir eylemde bulunmamıştık. Tartışma artık noktalandı. Öyleyse biz de çocuklarımızın polise, jandarmaya taş atmasını engellemek, dersine çalışmasını, okula gitmesini sağlamak için ailelerimizle görüşerek daha yoğun bir mesai, vali, kaymakam, milli eğitim müdürü, sosyal hizmetler il müdürü olarak çalışma başlatıyoruz.”

Haberin Devamı

HÜKÜMET İSTEMEZSE UYGULANAMAZ

Vali Atış, “Adana Milletvekilleri sizi destekledi mi?” sorusuna, “Bu zaten tartışılması gereken bir düşünceydi. Tartışılıyor. Gayet tabi, bir düşünce ortaya attığınızda karşısında savunacaklar, yanınızda olacaklar da olacaktır. Galiba, bu yeşil kartın geçici iptal edilmesi konusu destek bulamamıştır. Belli oldu bu. Öyleyse biz de diğer tedbirleri alarak, sokakta çocuklarımızın tehlikeli bölgelerde yer almasını engelleyeceğiz” cevabını verdi.

İçişleri Bakanı’nın bir tepkisi olup olmadığı konusunda, “Bu konu resmi bir konu” diyen, buna karşılık Milli Eğitim Bakanı’nın bu konuda demeci bulunduğunu bildiren Adana Valisi İlhan Atış, şöyle konuştu:
“Demek ki doğru bulunmuyor. Doğru bulunmayınca da hükümetin kanadının doğru bulmadığı bir şeyi uygulamak da zordur. Cezai müeyyideleri var. Cezai müeyyide uygulamamız da istenmiyor. Kamuoyunda bu belli oldu. Sadece bakanlarımız değil. Bu konuda başka yöntemler bulacağız. Örgütün ailelerine baskısını ortadan kaldırmak için valilikçe diğer kurumlarımızla birlikte mahallelerde dolaşarak bunu sağlayacağız. Biz bununla ilgili de fizibilite çalışması yaptık. Çocuklarını göndermek istemeyip, baskıyla gönderen aileler, ‘Bak görüyorsun, Devlet de bu konuda tedbirler alıyor. Öyleyse çocuklarımızı göndermeyelim’ diyecekler. Aslında biz bu konuda ailelere yardımcı olacaktık. gerekirse birebir evlerine giderek çocuklarına sahip çıkmalarını sağlayacağız.”

Haberin Devamı


Vali Atış, bir gazetecinin, bir mahalle muhtarının, “Valimizin bu açıklaması sonrası, çok sayıda mahalle sakini yanıma gelip, bu konuyu sordu. Telaşlandı. Valimiz gerçekten yapar mı?” dediğini söylemesi üzerine de, “Her yaptırımı ileri sürdüğünüzde ondan zarar görecekler panikleyebilirler veya üzülebilirler. Ama, belli oldu ki, bu konuda kamuoyunda destek alamıyorum. Bu yöntemleri değil, hiçbir cezalandırıcı yöntemi kullanmayarak, ama, onları ziyaret ederek, onlara yardımcı olacağımızı göstererek, daime yanlarında olduğumuzu göstererek bu konuyu çözmeye çalışacağız. Pazartesi günü görüşmeler başlıyor. Mutlak surette çocuklarımızın alana çıkmasını engelleyeceğiz” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!