A'dan Z'ye 8 yıl zorunlu eğitim: Sorun uzman cevaplasın

Güncelleme Tarihi:

Adan Zye 8 yıl zorunlu eğitim: Sorun uzman cevaplasın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sınavlar ne zaman yapılacak?

Anadolu liseleri ile kolejlere giriş sınavı lise düzeyine çekilecek. Ancak Bakanlık, Anadolu liseleri sınavını tamamen kaldırıp, süper liseler gibi not ortalaması barajı getirmeyi planlıyor.

Yabancı dil eğitimi nasıl olacak?

Bazı derslerin yabancı dille yaptırıldığı Anadolu liseleri ve özel okullar gibi kurumlarda hazırlık sınıfı yine olacak. Ancak hazırlık sınıfı, lisenin başlangıcına çekilecek.

İmam-hatip liselerine nasıl düzenleme getirilecek?

Diğer bütün devlet ortaokulları ile genel ve mesleki liselere bağlı orta kısımlarda olduğu gibi, bu yıl Ağustos-Eylül ayında yapılacak kayıtlar sırasında bu okulların orta kısımlarına yeni öğrenci alınmayacak. Ancak bu yıl bu okulların ara sınıflarında okuyan öğrencilerin hakkı korunacak. Öğrencilere mezuniyet durumunda ilköğretim diploması verilecek.

8 yıllık kesintisiz eğitim için müfredat hazır mı?

İlk ve ortaokullar ile liselerin bünyesindeki orta kısımlarda, yaklaşık 8 yıldan bu yana 8 yıllık bütünlük dikkate alınarak hazırlanmış 9 dersin programı zaten uygulanıyor. Bakanlık, 7 dersin programını da yetiştirme planı yapıyor.

Yeni sistemin uygulamaya geçiş takvimi nasıl işleyecek?

MEB'nın, ‘İlköğretimde mevcut durum ve 8 yıllık zorunlu ilköğretime geçiş' başlıklı raporuna göre, alınan ve alınacak önlemlerle 8 yıllık ilköğretim uygulamasına ülke genelinde kademeli geçilmesinde herhangi bir olumsuzluk beklenmiyor. Öğretmen konusunda sıkıntı çekilmeyeceğini bildiren Bakanlığın takvimine göre de, tümüyle geçiş için 2000 yılı hedefleniyor. Bu süre içinde ilk ve ortaokulların ‘ilköğretim okulu' olarak yeniden yapılandırılmaları, liselerin bünyesindeki orta kısımların da kademeli kapatılması öngörülüyor.

İllere ve bölgelere göre öncelik sıralaması olacak mı?

Kesintisiz eğitime alt yapısı hazır olan tüm il ve okullarda hemen geçilirken, Güneydoğu ve Doğu ile köylerde ortaya çıkabilecek güçlükler için de önlemler geliştiriliyor. Küçük yerleşim birimlerinde bulunan zorunlu eğitim çağındaki çocukların, bazı sınıfların öğrenimini bulundukları yerde, kalan eğitimlerini de yatılı ilköğretim bölge okullarında veya taşımalı eğitimle tamamlamaları planlanıyor.

Birleştirilmiş sınıflar ne olacak?

Birleştirilmiş sınıflarda okuyan 1 milyon 20 bin 457 öğrenci ya taşımalı sisteme geçecek, ya da yatılı ilköğretim bölge okullarına alınacak.

Devam edecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!