Adalet Bakanı Bozdağ'dan Rıza Sarraf ile ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanı Bozdağdan Rıza Sarraf ile ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 12:04

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Rıza Sarraf ile ilgili herhangi bir özel takiplerinin ve endişelerinin olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD'de Miami'de gözaltına alınan ve tutuklanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf ile ilgili kamuoyuna yansıyan tartışmalara dair açıklama yaptı. Bozdağ, Rıza Sarraf'la ilgili hadisenin paralel yapı tarafından bayağı bir körüklendiğini belirterek, "Dört köşe olmuş durumdalar, bu işin servisini yapıyorlar" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu, Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı'nı görüştü. Adalet Bakanı Bozdağ, tasarının görüşmelerinde CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın, "Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava ile Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına" ilişkin sorusunu yanıtladı. 

AB'nin ilgili komisyonlarının zaman zaman Türkiye ile ilgili raporlar hazırladığını vurgulayan Bozdağ, şunları ifade etti: 

Haberin Devamı

"Biz kendileriyle yaptığımız görüşmelerde hep şunu söylüyoruz: Bu raporların objektif olması esastır. Siz Türkiye'yi ziyaret ediyorsunuz, taraflarla görüşüyorsunuz ama sonra gazete manşetlerine raporlarınızı koyup yayınlıyorsunuz. Bu objektif bir raporlama usulü değildir. Bizi de dinleyin, başka kimi istiyorsanız onları da dinleyin. Herkesten görüş ve bilgi alın ama siyasal nitelikli yorumlara göre değil, gerçeğe göre karar verin. Gerçek neyse ona göre raporlar hazırlayın. Ama maalesef raporların içerisinde bazı gerçekler ifade edildikten sonra pek çok algı operasyonunun millete dikte edildiği haberler gerçek olarak raporlara yansıtılıyor. Tabi bu rapor böyle olunca da bunun Türkiye'de karşılığı olmuyor. 
Biz onların haklı uyarılarına hep uyduk, Bundan sonra da objektif, haklı olan, gerçekten bizim eksiğimizi gösteren bir şey varsa o eksiğimizi gidermeye, yanlışımızı gösteren bir şey varsa o yanlışı düzeltmeye hep özen göstereceğiz. Biz bundan sonra da o anlamdaki uyarılara, raporlara önem vermeye devam edeceğiz ama taraflı raporlar olduğu zaman da kusura bakmasınlar, taraflı olan raporlara göre biz Türkiye olarak amel etmeyiz." 
Adalet Bakanı Bozdağ, devam eden davalarla ilgili konuşmamanın doğru olduğunu vurgulayarak, en zor durumda olan bakanlardan birisi olduğuna değindi. Bozdağ, "Konuştuğum zaman 'Adalet Bakanı niye konuşuyor?' Konuşmadığım zaman 'niye konuşmuyor?' Yargıda bir şey oluyor, hesabı benden soruluyor; yargıda bir şey olmuyor onun hesabı da benden soruluyor. Bir yandan 'yargı bağımsız olsun' deniyor, öte yandan 'bunlara niye müdahale etmiyorsunuz.' deniyor. Ben şimdi hangisini yapacağım? Benim böyle bir yetkim var mı?" diye sordu. 
Bozdağ, Anayasa'nın 38. maddesinde, "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz" hükmünün yer aldığını anımsattı. 

Anayasanın ilkeleri ortaya koyduğunu, bu ilkelerin herkesi bağladığını belirten Bozdağ, "Mahkemelerde devam eden yargılamalar var, savcılıklarda yürüyen soruşturmalar var" diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!