Türk edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağooğlu kimdir, neden öldü? Adalet Ağaoğlu'nun eserleri ve hayatıyla ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağooğlu kimdir, neden öldü Adalet Ağaoğlunun eserleri ve hayatıyla ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2020 11:42

Adalet Ağaoğlu 91 yaşında hayatını yitirdi. Adalet Ağaoğlu'nun ölümüyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada, 'Sayın Adalet Ağaoğlu, 3 gündür yoğun bakımda gördüğü tedavi sonrasında çoklu organ yetmezliği nedeniyle bu sabaha karşı hayatını kaybetti.' denildi. Adalet Ağaoğlu, eserlerinde toplumsal sorunlara ve bunların bireyler üzerindeki etkisine iç monologlar ve ince alay ile dikkat çeker. Adalet Ağaoğlu, tiyatro, öykü ve roman türlerinde birçok ödüle layık görüldü. Peki, Adalet Ağaoğlu kimdi? İşte Adalet Ağaoğlu'nun eserleri ve hayatıyla ilgili bilgiler

Haberin Devamı

Adalet Ağaoğlu'nun ölüm haberini yayıncı ve yazar Semih Gümüş Twitter hesabından, 'Adalet Ağaoğlu’nu bu sabah kaybetmişiz. Edebiyatımızın en önemli yazarlarındandı. Romanları çok özeldi. Onu hiç tanımadan iki romanı hakkında iki küçük kitap yazmıştım. Sonra tanıştık. Çok konuştuk. Bu fotoğraftaki eşi Halim Ağbi de ayrıca özel bir insandı. Her şey çok üzücü' sözleriyle duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Edebiyatımızın büyük ismi, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora sahibi değerli yazar Adalet Ağaoğlu'nu kaybettik. Eserleriyle her zaman yaşayacak" denildi. 

İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün (TUDEB) resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada ise ‘Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu’nu kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Başımız sağolsun’ ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Edebiyatım birçok farklı türünde eserler veren, 20. Yüzyıl Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Adalet Ağaoğlu'nun hayatına dair bilinmeyenleri derledik...

ADALET AĞAOĞLU'NUN HAYATI VE ESERLERİ HAKKINDA BİLGİLER

Adalet Ağaoğlu, 23 Ekim 1929'da Nallıhan'da dünyaya geldi. Babası, kumaş tüccarı Hafız Mustafa Sümer'dir. Dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu ve tek kızıdır. Kardeşleri Dr. Cazip Sümer (1925-1975), oyun yazarı, oyuncu Güner Sümer (1936-1977) ve iş adamı Ayhan Sümer (1930)'dir.

İlköğrenimini Nallıhan'da tamamladıktan sonra 1938'de ailesi ile birlikte Ankara'ya yerleşti. Adalet Ağaoğlu , ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Adalet Ağaoğlu'nun edebiyata ilgisi lise yaşamında şiirlerle başladı, kısa bir süre sonra oyun yazarlığına yöneldi. İlk defa 1946'da Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yayımlayarak yazarlığa başladı. 1948-50 arasında Kaynak Dergisi'nde şiirleri yayımlandı. 1951-1970 yılları arasında TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. Ankara Radyosu'nda göreve başladığı yıl ilk radyo oyunu olan "Aşk Şarkısı'nı" yazdı.

Haberin Devamı

Radyo'da görev yaparken tiyatro oyuncusu ve yönetmen dört arkadaşı (Kartal Tibet, Üner İlsever, Çetin Köroğlu, Nur Sabuncu) ile birlikte Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan "Meydan Sahnesi"'ni kurdu. Meydan Sahne Dergisi'ni çıkardı. 1953 yılında tiyatro konusunda görgü ve bilgisin arttırmak üzere Paris'e gitti. 1953'te Sevim Uzungören'le birlikte yazdığı “Bir Piyes Yazalım” tiyatro oyunu aynı yıl Ankara'da sahnelendi. 1954 yılında mühendis Halim Ağaoğlu ile evlenen sanatçı, ilk romanını yazana kadar oyun yazarlığını sürdürdü. Üst üste yazdığı oyunlarla altmışlı ve yetmişli yılların önde gelen oyun yazarlarından oldu. Adalet Ağaoğlu, edebiyat yaşamının bazı dönemlerinde "Remüs Tealada" ve "Parker Quinck" gibi takma adlar kullandı. 

Haberin Devamı

İlk romanı Ölmeye Yatmak, 1973’te yayımlandı.

Öykü kitapları, denemeler, anı-roman türünde eserler de yayımlayan Ağaoğlu 1991 yılında Çok Uzak Fazla Yakın'la oyun yazarlığına döndü.  Adalet Ağaoğlu'ile ilgili yazıları bir araya getiren arşiv eşi Halim Ağaoğlu tarafından hazırlanmış ve 2003'te Adalet Ağaoğlu'nun yazarlığının 55. yılı anısına Herkes Kendi Kitabının İçini Tanır adı ile basıldı.

1996'da ciddi bir trafik kazası geçiren ve iki yıl hastande yatan Adalet Ağaoğlu için Can Yücel'in söylediği "Sen Türkiye'nin en güzel kazasısın" sözü, Feridun Andaç'ın Adalet Ağaoğlu ile yaptığı nehir söyleşi tarzında bir kitabın adı oldu. Kitap, 2006'da basıldı.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı aldı


Adalet Ağaoğlu, 2018 yılında düzenlenen törenle Boğaziçi Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı almıştı.

Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan açılış konuşmasında Ağaoğlu'na bu unvanı vermekten gurur duyduklarını belirterek, "Adalet Ağaoğlu'nun 70 yılı aşan edebiyat serüveni ülkemiz kültür ve edebiyatının gelişiminde doldurulamaz katkıları ve eserleri var. Bu eserleri değerli kılan kendisinin sağduyulu, vicdanlı ve entelektüel kimliğiyle Türkiye'nin toplumsal sorunları için ortaya koyduğu çabaları ve çalışmalarıdır." dedi.

Adalet Ağaoğlu, 2010 yılında bütün kitaplarını Boğaziçi Üniversitesi'ne bağışlamıştı.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!