ABD'nin Suriye'ye karşı sabrı tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Suriyeye karşı sabrı tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 10:55

ABD yönetimi dün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Esad hükümetinin protestoculara yaptığı sert müdahaleyi kınayarak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını istemeye bir adım daha yaklaşmış oldu.

Haberin Devamı

Clinton, “Suriye’de yakın dönemde yaşananlar, açıkça ülkenin eski günlerine dönemediğini gösteriyor… Tanklar, mermiler ve coplar Suriye’nin siyasi ve ekonomik sorunlarına çözüm getirmeyecek” dedi.

 

Obama yönetimi, Esad rejimini defalarca uyarırken, Suriye’nin üst düzey üç güvenlik yetkilisine sembolik yaptırımlar uyguladı ancak Esad’ın görevini terk etmesi veya Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde diplomatik önlemler alınması gibi daha sert girişimlerde bulunmadı.

 

Ancak Washington’ın sabrının tükenmeye başladığı ifade ediliyor.

 

Haberin Devamı

YAPTIRIMLAR BİR YERE KADAR

Clinton, Suriye’de yaşanan yüzlerce ölüm, adaletsiz gözaltılar, işkence ve tıbbi yardımın engellenmesi gibi olaylara değinerek, “Suriye’nin büyük insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması için ek adımlar atılacağını” belirtti.

 

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili ise ABD’nin diğer Suriyeli yetkililere yaptırımlar uygulamayı değerlendirdiğini belirtti. Söz konusu kişiler arasında Devlet Başkanı Esad’ın da bulunabileceği söyleniyor.

 

Şu ana kadar mal varlıkları dondurulan üç kişinin arasında, Esad’ın kardeşi ve protestocuların direnişini kırmakta önemli rol oynayan askeri birliklerin komutanı Mahir El Esad da bulunuyor.

 

Ancak Suriyeli liderlerin paralarını Avrupa veya Ortadoğu bankalarında tutma ihtimali, ABD Hazine Bakanlığı’nın finansal yaptırım uygulama şansını en az seviyeye indiriyor.

 

Clinton, “İran’a en yakın dostunuz olarak güvenmek ve Tahran’ı tek stratejik müttefikiniz kabul etmek ilerisi için geçerli bir yok olamaz… Suriye’nin geleceği sadece hükümetin halkın iradesini yansıtmasıyla ve vatandaşların refahını korumasıyla olabilir” dedi.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!