ABD'nin özel timi iş başında

Güncelleme Tarihi:

ABDnin özel timi iş başında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2001 01:49

ABD'nin Taliban'a yapacağı misilleme ana hatlarıyla ortaya çıkıyor. Afganistan operasyonunda özel timlere büyük iş düşecek. Delta Gücü ve Yeşil Bereliler ile Rangers, ülkeye sızıp bomba ve güdümlü füzeler için hedef belirleyecek, ayrıca nokta harekatı yapıp düşmanı ininde avlayacak. 50 kişilik bir grubun şimdiden Afganistan'a sızmış olabileceği söyleniyor.

Körfez Savaşı sırasında Irak çöllerinde Scud füzelerine misillemede bulundular, Kosova dağlarında Sırp tanklarına lazerli verici koyup ABD uçaklarına hedef belirlediler. Savaş suçluları ve teröristlerin peşine düştüler, uçağı düşman hatlarına çakılan pilotları kurtardılar.

ABD, Suudi terörist Usema bin Ladin'e barınak sağladığı için Taliban Yönetimi'ni cezalandırmaya hazırlanırken, uzmanlar özel timlerin önemli rol oynayacağı konusunda hemfikir. Çünkü bu operasyonda hedefler belirgin değil. Ve bu nedenle de savaş alışıldık tarzda olmayacak.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ‘Söz konusu kişiler gölgede faaliyetlerini sürdürüyor, bizim de onlarla gölgede başetmemiz gerekiyor’ dedi. Rumsfeld, saldırıda özel timlere ve elit komandolara büyük iş düşeceğini doğruladı. 50 kişilik bir grubun şimdiden istihbarat toplamak için Afganistan'a sızdığı öne sürüldü.

Özel operasyon için ABD'nin 50 bin aktif ya da ‘yedek’ özel timi bulunuyor. Bu ekiplerin adı Rangers, Yeşil Bereliler, SEALS ve ‘Delta Gücü’

Delta Gücü özellikle teröristlerin ele geçirilmesi konusunda eğitimli.

Donanmaya bağlı SEAL komandoları ise su altı sabotajlarında ve keşifte etkili bir birim.

Rangers ekiplerinin helikopterlerle Afganistan'a sızıp, yıldırım harekatı düzenleyebileceği bildiriliyor.

Daha gizli operasyonlarda ise ‘Night Stalkers’ ve Özel Taktik Grubu devreye giriyor.

CAN KAYBI KAÇINILMAZ

Özel güçlerin merkezi Florida'nın Tampa kentindeki MacDill Hava Üssü. Yabancı dil, psikolojik savaş, operasyon, sabotaj eğitimi alan özel birlikler, dünyanın en gelişmiş silahlarıyla savaşıyor. Askeri analiz Anthony Cordesman, ‘Bunlar dünyanın çeşitli yerlerinde acil müdahale durumunda öncü olarak görevlendirilir, ordunun düşman saflarındaki gözü, kulağı olur’ diyor. Uzun vadede ise özel timlerin, Taliban muhaliflerinin eğitilmesinde etkili olması bekleniyor. Ancak hem ABD Yönetimi, hem de askeri yetkililer, Afganistan'da olası bir harekatında can kaybının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.

Emekli binbaşı Andy Messing de ‘Afganistan’da özel timlere şöyle bir görev verilebilir. Üç kişilik bir ekip paraşütle aşağıya inip 1000 metre çapındaki bir alanda düşmana operasyon düzenleyebilir. Üç gün boyunca hedefi izlerler. Sonra gece görüş dürbününü takıp, düşmanı hedef alıp, vururlar. Sonra ekipmanlarını gömüp, 5 km ötedeki buluşma noktasında kendilerine almaya gelen araça binip, ortadan kaybolurlar' diyor.

Operasyon Florida'dan yönetilecek

Operasyonun adı

Yedek askerlerin göreve çağrılması dahil askeri hazırlıklar ‘Noble Eagle’ yani ‘Asil Kartal’ kod adıyla anılıyor. Ancak askeri harekata başka bir isim verilmesi muhtemel.

Komuta merkezi

Afganistan'a yönelik olası bir operasyon Florida'nın Tampa kentinde ABD ana komuta merkezinden (Centrecom) General Tommy Franks tarafından yürütülecek. Bu üs, Ortadoğu, Güney ve Orta Asya operasyonlarından sorumlu.

Askeri güç

Hava operasyonunda USS Carl Vinson, 8 diğer destroyer ve kruvazörden oluşan ekip anahtar rolü oynayacak. Carl Vinson'da F-14, F-18 gibi 70 savaş uçağı, 400 adet de Tomahawk güdümlü füzesi bulunuyor. USS Enterprise uçak gemisiyle 14 savaş gemisi ise Hint Okyanusu'nda bulunuyor.

Özel güçler

Özel timlerin, şimdiden iki uçak gemisiyle İncirlik'teki ABD Üssü'ne konuşlandırılabileceği söyleniyor. Hatta komandoların şimdiden istihbarat toplamak için Afganistan'a sızmış olabileceği yolunda söylentiler var.

Noriega operasyonunda rock çalıp sinir bozdular

Körfez Savaşı sırasında, Irak saflarına sızıp, Saddam'ın Scud dahil en etkili silahlarını sabote ettiler.

Bosna ve Kosova savaşlarında Sırp tankları, uçaksavar bataryaları, köprü ve fabrikalara kızılötesi ve lazer vericilerle bombardıman uçakları için hedef belirlediler.

1989 yılında, Rangers grubu paraşütle Panama Havalimanı'na indi. Psikolojik Operasyon Grubu da operasyona katıldı. Manuel Noriega'nın sığındığı Vatikan Büyükelçiliği'nin önünde rock müzik çalıp, sinir savaşı yürüttüler.

Özel timin fiyaskoları

Özel timlerin 1980 yılında İran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ndeki rehineleri kurtarma operasyonu başarıya ulaşmadı.

1993 yılında Somali çete liderlerinden Muhammed Farah Aidid'i ele geçirmek için Mogadişu da yapılan baskın 18 komandonun ölümüyle sonuçlandı.


İşte ABD'yi bekleyen zorluklar


Mayınlar

Tüm dünyadaki mayınların 10'da biri Afganistan'da gömülü. Sovyet işgali ve iç savaşta döşenenlerle birlikte sayıları 10 milyonu buluyor. Her gün 20-25 kişi mayına basarak can veriyor ya da sakat kalıyor.

Coğrafi yapı

Afganistan sarp dağlar ve derin vadilerle dolu. Bu nedenle kara harekatı için elverişli bir yapıya sahip değil. Dağlar şimdiye kadar kimseye geçit vermedi.

İn ve tünel

Afganistan'da binlerce mağara olduğu ve teröristlerin burada gizlendiği bildiriliyor. Mağaraların tünellerle birbirine bağlı olduğu için uydular ve ısıya duyarlı kameraların işe yaramayacağı söyleniyor.

Siviller

Afganistan'da siviller ile Taliban savaşçılarını ayırmak kolay değil. Taliban'a yönelik bir savaşta sivillerin ölümü de kaçınılmaz olacak.

Taliban

Önce Sovyet işgali, sonra da iç savaş. Talibanlar, her ne kadar sofistike silahlara sahip olmasalar bile gerilla taktiklerini çok iyi biliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!