ABD'li vekillerden Kıbrıs önerisine övgü

Güncelleme Tarihi:

ABDli vekillerden Kıbrıs önerisine övgü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 07:22

ABD Kongresi'nin iki üyesi, Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler ve Cumhuriyetçi Parti Kentucky Milletvekili Ed Whitfield, Türk hükümetinin yeni Kıbrıs girişimini övdü.

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi'nin iki milletvekili ve Kongre'deki Türk dostluk grubunun üyeleri olan Wexler ve Whitfield, yayınladıkları açıklamada, Kıbrıslı Türklerin tecridinin de bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Açıklamada, “Türk hükümetinin bugün duyurduğu Kıbrıs eylem planı, uzun süredir devam eden Kıbrıs meselesinde ilerlemeye yönelik dengeli ve yapıcı bir çabadır” denildi.

Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı uyarınca 2004 yılında yapılan referandumda çözüm yönünde oy kullandığı hatırlatılan açıklamada, uluslararası toplumun Kuzey Kıbrıs'a karşı uzun süredir devam eden diplomatik ve ekonomik izolasyonun durdurulması yönünde adım atması gerektiği belirtildi.

Açıklamada Whitfield, Türkiye'nin önerdiği eylem planının çözüm yönünde “iyi niyetli bir girişim” olduğunu ve bu planın, bütün Ada'nın ekonomik gelişmesi ve istikrarına katkıda bulunacağını ayrıca çözüm yönünde diyaloga destek vereceğini kaydetti. Wexler da “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü, Kıbrıs sorununa çözüm yönünde bir başka cesur planı öne sürdükleri için kutluyorum. Türk hükümeti bir kez daha bu süreci canlandırma yönündeki güçlü kararlılığını sergiledi. Güney Kıbrıs liderliğinin de buna hemen karşılık vereceği ve Kıbrıslı Türklerle, BM gözetiminde görüşmelere başlayacaklarından umutluyum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Wexler ayrıca, BM, AB ve ABD'nin tam desteğiyle Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'taki iki toplumun, Türkiye'nin önerdiği plan sayesinde bölgede demokrasi, barış ve refahı destekleyecek şekilde birlikte çalışma yönünde başka bir olağanüstü fırsat yakaladığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!