AB'den ön vergi hamlesi

Güncelleme Tarihi:

ABden ön vergi hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 18:05

Avrupa Birliği (AB), gelecekte gerçekleşecek mali başarısızların finans sisteminde sıkıntı yaratmasını engellemek için doğrudan ulusal fonlara gidecek, bankacılık sektörüne yönelik ön vergi sistemi getirecek.

Haberin Devamı

AB maliye bakanlarının Çarşamba günü Brüksel'de yapacakları toplantıda, yeni vergi sistemine yönelik önerilerini sunması bekleniyor.  

 

Uygulamaya koyulmasıyla birlikte, milyarlarca euro toplama kapasitesine sahip olan bu vergi planı, bankaları ileriki dönemde yaşayacakları sıkıntıların finans sistemine zarar vermesini engellemek için tasarlandı.  

 

Planın, Çarşamba günü AB’nin iç piyasasından sorumlu üyesi Michel Barnier tarafından açıklanması beklenirken, en geç 2011’de uygulamaya koyulacağı konuşuluyor.

 

Henüz taslak aşamasında olan yasa tasarısının kanunlaşması için hem AB hem de Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. 

 

Haberin Devamı

TARTIŞMALI PLAN

Ancak bu öneri, ABD ve diğer ülkelerden benzer adımların gelmemesi durumunda, büyük tartışmalara yol açabilir.

 

Brüksel’de gerçekleşecek toplantıda, verginin bankaların aktiflerine mi, pasiflerine mi yoksa kârlarına mı uygulanacağı ciddi şekilde tartışılacak. Öte yandan, bu aşamada AB yetkililerinden vergi konusunda ciddi önerilerin gelmesi beklenmiyor.

 

Diğer yandan, bazı ülkeler bankacılık sistemine getirdikleri yeni vergilerle fon oluşturma konusunda harekete geçti bile. İsveç’te, “banka istikrarı” adını taşıyan bir fon, gelecek 15 yıl içinde, gayrisafi yurtiçi hâsılanın yüzde 2,5’ine denk gelecek bir finansman yaratması bekleniyor.

 

Barnier’in önerisi, AB liderleri tarafından tartışılacağı gibi, gelecek ay Toronto’da bir araya gelecek G20 ülkelerinin gündemin de yer alacak.

 

Küresel bir bankacılık grubu olan Uluslararası Finans Enstitüsü, batan bankaların ortaya çıkaracağı maliyeti karşılama adına yeni bir verginin geliştirilmesini desteklediğini ancak ön vergiden çok olayın gerçekleşmesinden sonra alınacak vergiyi daha çok tercih ettiklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

İngiliz Standard Chartered bankasının yöneticilerinden Peter Sands, “ön vergiler konusundaki en büyük endişemiz, vergilerin toplanmasının ardından fonun oluşturulmasından ardından, bankaların batmasına izin verilmesinin zorlaşması” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!